Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +17 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

Brigādes novērš snieglauzes izraisītos elektroapgādes traucējumus

Latvijas ziemeļaustrumu reģionos turpinās stihiski un neprognozējami elektroapgādes sistēmas bojājumi. Tos izraisa zem apledojuma un sniega radītā svara mitrā un neaizsalušā augsnē augoši koki, pārliecoties pār elektropārvades līnijām, portālu Diena.lv informēja Ivita Bidere.

Lai pilnībā atjaunotu elektroenerģijas piegādi klientiem ikdienas režīmā, AS Sadales tīkls elektromontieru brigādes jau otro nedēļu turpina intensīvu darbu vidējā un zemsprieguma līnijās, pastiprināti attīrot trases no ārpus tām augošiem bīstamiem kokiem.

Pagājušās nakts snigšanas rezultātā divkārt ir palielinājies sniega un apledojuma svars uz kokiem un elektropārvades līniju vadiem, atkārtoti radot bojājumus vietās, kur tie pēdējās dienās tika novērsti, tādējādi izraisot energoapgādes nestabilitāti AS Sadales tīkls Madonas nodaļā.

Kā liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati, visbiezākā sniega sega šobrīd ir Lubānas apkārtnē, sasniedzot 30 centimetrus arī uz apledojušajiem kokiem un elektropārvades līniju vadiem. Šobrīd AS Sadales tīkls piegādā ģeneratorus sociāli svarīgiem objektiem Lubānas novadā - skolai, bērnudārzam, sociālās aprūpes centram un pansionātam, paralēli uzturot aktīvu komunikāciju ar Lubānas un Cesvaines novadu pašvaldībām.

Elektroapgādes bojājumu novēršanā Ziemeļaustrumu reģionā ir iesaistītas 58 AS Sadales tīkls un darbuzņēmēju elektromontieru brigādes 158 cilvēku sastāvā. Palīgā dodas elektromontieru brigādes arī no Austrumu, Rietumu un Dienvidu reģioniem.

Kā jau ziņots iepriekš, apledojumu izraisīja sasalstošs lietus 30.novembrī, kas veidojās no gaisa temperatūras kontrasta, satiekoties siltām gaisa masām no Latvijas austrumu daļas un aukstajām gaisa masām no Ziemeļaustrumu reģioniem. Uz apledojušajiem koku zariem uzsnigušais sniegs radīja dubultu slodzi, laužot kokus un zarus, kas, savukārt, daudzviet krita uz elektrolīniju vadiem. Šo reto dabas parādību - snieglauzi, kad mīnus grādu temperatūrā līst lietus, radot koku zaru un elektrības vadu apledojumu, elektriķi novērojuši reizi 40-50 gados, bet pēdējo gadu klimatisko apstākļu izmaiņas ir radījušas jaunus izaicinājumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas