Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga
Ražotāji neatsakās no vistu turēšanas sprostos, jo pircēji izvēlas lētākās olas

Brīvības maksa ir par augstu

"Dējējvistu turēšana sprostos ir viena no cietsirdīgākajām lopkopības praksēm, kas principā nav savietojama ar dzīvnieku labturību. Tā rada milzu ciešanas miljoniem putnu, liedzot tiem jebkādas iespējas paust savu dabisko uzvedību," saka biedrības Dzīvnieku brīvība valdes locekle Katrīna Krīgere. Biedrība šonedēļ bija īpaši pamanāma Rīgas ielās, piketējot pie Rimi lielveikaliem. Lai gan jezga sacelta pamatīga, olu ražotāji teic, ka no sprostiem pagaidām negrasās atteikties – ārpus sprostiem turētu dējējvistu olas izvēlas tikai aptuveni divi procenti pircēju, ceturtdien lasāms laikrakstā Diena.

Atbildot uz to, kāpēc šai akcijai izvēlēta tieši lielveikalu ķēde Rimi, nevis kāda cita, kur tāpat tirgo sprostos turēto vistu olas, Dzīvnieku brīvība norāda, ka "Rimi korporatīvās sociālās atbildības politikā ir rakstīts, ka uzņēmums nodrošinās augstus dzīvnieku labturības standartus, tajā skaitā rūpēsies par to, lai dzīvnieki tiktu pasargāti no nevajadzīgām ciešanām un slimībām un tiktu turēti dzīvniekiem draudzīgā vidē, kurā tie var paust savu dabisko uzvedību". Ķēdes pārstāve Inga Bite gan norāda, ka uzņēmums nekad nepieļautu, ka tā piegādātāji pārkāpj likumā noteiktās dzīvnieku labturības normas. "Taču atteikšanās no sprostos turētu vistu olu ražošanas un lietošanas uzturā ir lēmums, kuru var pieņemt pircēji, kas šīs olas pērk, un ražotāji, kas tās saražo. Jau šobrīd Rimi veikalos pircējiem ir iespēja izvēlēties četru kategoriju olas, no tām tikai viena – trešā kategorija – ir sprostos turētu vistu olas," paskaidro Bite. 

Tāpat uzņēmums norāda, ka Dzīvnieku brīvība tam draudējusi ar ārvalstu partnerorganizācijas finansētu nomelnošanas kampaņu. "Mēs esam par dzīvnieku labturības ievērošanu un uzlabošanu, taču kategoriski iebilstam šantāžai kā sadarbības un komunikācijas formai. Turklāt īpaši dīvaini, ka organizācija vēršas tikai pret vienu tirgotāju, kas ievēro visas likuma normas un pat pastiprināti seko dzīvnieku labturības jautājumiem piegādātāju vidū, kaut gan sprostos turēto vistu olu īpatsvars Latvijā visos tirdzniecības tīklos un veikalos ir ap 98%," norāda Rimi pārstāve.

Taču, atsaucoties uz jau iepriekš minēto korporatīvo politiku, Dzīvnieku brīvība protesta akcijās pie Rimi veikaliem tomēr aicina uzņēmumu apņemties laika posmā līdz 2025. gadam pilnībā atteikties no sprostos dētu olu tirdzniecības. Biedrības pārstāvji uzsver, ka Rimi ir pienākums īstenot dzīvē paša uzņēmuma deklarēto politiku attiecībā uz dzīvnieku labturību.

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena ceturtdienas, 17. augusta, numurā!

Top komentāri

Žurālisti
Ž
esiet sava aroda cienīgi un izpētiet, kas finansē šo pašlabumu meklējošo reketieru organizāciju un kādas ir tās darbinieku algas!
ļuļa kebabs
ļ
būsim reālisti, pasaule ir stipri pārapdzīvota, un esošo cilvēku daudzumu vienkārši nav iespējams pabarot, turot dzīvniekus dabiskos apstākļos. vienkārši nav vietas, un kas ir labāk - turēt vistas sprostos, kas aizņem relatīvi maz platības vai izcirst kārtējo mežu, t.i. iznīdēt kārtējo dzīvotni savvaļas augiem un dzīvniekiem un turēt vistas laukā? dzīvnieku brīvības draugi varēja būt tik jauki un palīdzēt atrisināt pārapdzīvotības problēmu pašiznīcinoties. jo - jo mazāk cilvēku, jo labāk dabai. aksioma.
skarbi
s
t.s. Dzīvnieku brīvība būtībā nodarbojas ar to pašu, ar ko ALF: no viņus mājaslapas: The Animal Liberation Front and other anonymous activists utilize economic sabotage in addition to the direct liberation of animals from conditions of abuse and imprisonment to halt needless animal suffering. By making it more expensive to trade in the lives of innocent, sentient beings, they maintain the atrocities against our brothers and sisters are likely to occur in smaller numbers; their goal is to abolish the exploitation, imprisonment, torture and killing of innocent, non-human animals.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas