Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Brīvprātīgās veselības apdrošināšanas iemaksas atguvuši 30 iedzīvotāji

Valsts veselības apdrošināšanai veiktās brīvprātīgās iemaksas atmaksātas 30 iedzīvotājiem, aģentūru LETA informēja Nacionālā veselības dienesta (NVD) pārstāve Evija Štālberga.

Kopumā patlaban atmaksa veikta 5500 eiro apmērā, bet iesniegums par veikto brīvprātīgo veselības apdrošināšanas iemaksu atmaksu līdz šim saņemts no 180 iedzīvotājiem.

Štālberga skaidroja, ka pirms atmaksas veikšanas NVD iedzīvotājiem sniedz skaidrojumu, ka atbilstoši šobrīd spēkā esošajiem normatīviem, lai no šī gada 1.jūlija varētu saņemt pilno valsts apmaksāto medicīnas pakalpojumu apjomu, būs jābūt apdrošinātam, līdz ar to, ja iedzīvotājs būs atguvis brīvprātīgo iemaksu, bet no 1.jūlija vēl arvien nebūs valsts apdrošināto personu lokā, viņam šī iemaksa būs jāveic atkārtoti.

NVD līdz šim saņēmis brīvprātīgās veselības apdrošināšanas iemaksas vairāk nekā 805 000 eiro apmērā.

Šīs iemaksas veikuši vairāk nekā 5500 iedzīvotāji.

Kā ziņots, veselības ministre Ilze Viņķele (A/P) apsver vairākas iespējamās alternatīvas līdz galam vēl neieviestajai veselības aprūpes pakalpojumu divu grozu sistēmai, intervijā aģentūrai LETA norādīja Viņķele.

Ministre skaidroja, ka lēmums par sociālās apdrošināšanas iemaksu palielināšanu par vienu procentpunktu ir saglabājams, tomēr tas, ministres ieskatā, būtu jāattiecina arī uz citiem legālās nodarbinātības veidiem, tostarp mikrouzņēmuma režīmā strādājošajiem, patenta maksājumu veicējiem un autoratlīdzību saņēmējiem.

Viņķele sacīja, ka nesen pieņemtajam Veselības aprūpes finansēšanas likumam "gadījās ķibele", proti, daļa cilvēku, kuri ir legāli nodarbināti nonāca "mistiskajā nodokļu nemaksātāju kategorijā". Tomēr ministre uzskata, ka tiem, kurus Latvijas valsts uzskata par legāli nodarbinātiem, jābūt pieejamai pilnai veselības aprūpei.

Pēc Viņķeles paustā, līdz 1.jūlijam jābūt izlabotam vai pārrakstītam Veselības aprūpes finansēšanas likumam, un jau tagad pārrunāti vairāki iespējamie scenāriji, kas tiks piedāvāti sabiedrībai, valdībai un Saeimai.

Ministre sacīja, ka februārī notiek aktīvas diskusijas Veselības ministrijas (VM) iekšienē, kā arī ar Nacionālo veselības dienestu, partneriem un ekspertiem. Vēlākais līdz aprīlim valdībai tiks piedāvāta koncepcija, par kuru izšķirties.

Top komentāri

Vai 1% no socnodokļa atmaksās?
V
Tāds ir jautājums
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Amerikāņu kruīza ceļotāji atgriežas Baltijas jūrā

“Šis bijis grūts laiks Baltijas jūras reģionam, bet ir cerības, ka pakāpeniski atkal atgriezīsimies pie augšupejošas tendences, kā tas bija pirms pandēmijas un Krievijas sāktā kara sākuma Ukrainā”...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas