Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Busulis marihuānas dekriminalizāciju salīdzina ar desas pirkšanu veikalā

Ja cilvēki paštecinātas kandžas vietā izvēlētos savā dārzā audzētu marihuānu, Latvijā būtu daudz mazāk traģisku atgadījumu, pārliecināti ir vairāki sabiedrībā zināmi cilvēki, kuri atbalsta marihuānas dekriminalizāciju. Taču ārsti un politiķi ir nelokāmi un portālam Diena.lv uzsvēra, ka marihuānas lietošana bieži vien noved pie krietni smagāku narkotiku lietošanas.

Diena.lv jau rakstīja, ka, reaģējot uz referendumos atbalstīto marihuānas legalizāciju vairākos ASV štatos, arī Latvijā atjaunota parakstu vākšana atbalstam marihuānas lietošanas dekriminalizācijai. Sabiedrības iniciatīvu platformā manabalss.lv Āris Ābele aicina atbalstīt iniciatīvu atcelt sodu par neliela daudzuma marihuānas audzēšanu, glabāšanu, nēsāšanu un smēķēšanu, kas paredzēta personiskām vajadzībām personām, kuras ir sasniegušas 18 gadu vecumu. Piektdienas pēcpusdienā idejas atbalstam bija savākti vairāk nekā 1400 parakstu.

Marihuānas dekriminalizāciju atbalsta arī žurnālists Juris Kaža, tiesa gan ar nosacījumu, ka marihuānas pirkšanai noteikts vecuma cenzs, kā arī kvalitātes regulējums. Viņaprāt, ir absurdi, ka cilvēkus liek cietumā par to, ko viņi paši dara ar savu ķermeni. Turklāt marihuānas smēķēšana, kā norāda J.Kaža, nepadara cilvēkus tik rīcībnespējīgus kā pārdzeršanās. "Ja mēs paskatāmies, kādi cilvēku daudzumi apsitās ar automašīnām, kādi cilvēku daudzumi sev dzērumā nodara miesas bojājumus, es domāju, ka to vispār nevar salīdzināt."

Līdzīgus argumentus min žurnāliste Baiba Strautmane, kura uzskata, ka marihuānas smēķēšana uz cilvēku atstāj pozitīvāku efektu nekā stiprā alkohola lietošana. "Latvijas laukos un depresīvajos rajonos būtu daudz mazāk visādu traģisku atgadījumu, ja cilvēki nevis dzertu paštecinātu kandžu, bet uzpīpētu savā dārzā audzētu zālīti."

Ne tikai alkohols – arī tabaka cilvēka veselībai nodara lielāku kaitējumu nekā marihuāna, apgalvo grupas Inokentijs Mārpls solists Raimonds Lagimovs. No tabakas lietošanas cilvēki mirst, bet no marihuānas nē, turklāt mūziķis arī atgādina, ka kādreiz vecmāmiņas kaņepes likušas spilvenos, lai saldāks miegs. Arī LTV Ziņu dienesta vadītāja Dzintra Kolāta vecākā meita Sarmīte piekrīt tiem, kuri uzskata, ka marihuāna nav diez ko sliktāka par alkoholu, tomēr viņa marihuānas dekriminalizāciju neatbalsta, jo tas, viņasprāt, radītu negatīvu atmosfēru. "Cilvēki šeit brauktu tikai tāpēc, lai varētu uzpīpēt marihuānu un tas viss līdzinātos tam britu sekstūrismam. Tas būtu pārāk daudz."

Savukārt dziedātājs Intars Busulis, lai arī atzīst, ka kādreiz sanācis pamēģināt zālīti, tagad vēlētos, lai marihuāna paliek nelegāla. Nekas labs tas nav, turklāt tas nav labi plaušām, pauž Busulis. "Baigi forši jau pērties, prasīt kaut kur aiz stūra, ceturtajā stāvā. Tas jau nāk kopā ar tādu atrakciju. Lai jau paliek tā atrakcija, noslēpums. Tas ir labāk nekā stulbi nopirkt tāpat kā desu."

Taču kategorisku "nē" marihuānas dekriminalizācijai saka portāla Diena.lv aptaujātie ārsti un politiķi. Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis uzskata, ka dekriminalizācija palielinātu narkomānu skaitu, ko pierādījusi arī citu valstu negatīvā pieredze. Piemēram, Nīderlande šobrīd faktiski ir atzinusi, ka narkotiku legalizēšana bijusi kļūda, tādēļ būtu tikai absurdi atkārtot tās kļūdas, kuras pieļautas citviet pasaulē, Dienai.lv sacīja narkoloģe Astrīda Stirna. Viņa norāda, ka Latvijas mediķi jau šobrīd netiek galā ar legālo vielu radītajām atkarībām, tādēļ būtu grūti uzņemties papildus atbildību, veidojot jaunas ārstēšanas programmas un apkarojot nelegālo tirgu. "Esmu kategoriski pret to. Tās faktiski skaitās kā starta narkotikas – ar tām sāk un tas viss beidzas ar daudz nopietnākām vielām un smagākiem stāvokļiem," pauž A.Strina.

Deputāts Kārlis Seržants (ZZS) savā žurnālista pieredzē novērojis, ka vieglo narkotiku lietošana tāpat kā alkohols izposta cilvēku dzīves un noved pie noziedzības palielināšanās. Teorētiski varētu atļaut marihuānas lietošanu medicīnisko nolūkos, šo procesu stingri kontrolējot, teic deputāts, taču viņš kategoriski iebilst pret marihuānas legalizāciju. Arī Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis (V) uzskata, ka marihuānas smēķēšana salīdzinoši nevainīga nodarbošanās šķiet tikai pirmajā brīdī.

Marihuāna parasti tiek smēķēta, dodoties cilvēkos, kas nozīmē ne gluži adekvātu cilvēku parādīšanos masu pasākumos un automašīnu vadīšanu, norāda deputāts. "Šajā brīdī tas kļūst par sabiedrības drošības jautājumu, kamdēļ sabiedrības drošības vārdā es esmu pret," sarunā ar portālu Diena.lv atklāja A.Latkovskis. 

Top komentāri

students.
s
Godīgi sakot, cerēt, ka šajā valstī kāds pieņems normālus lēmumus, nevajadzētu. CIlvēki marihuānu uzskata par narkotikām, bet alkohols, nikotīns un kofeīns arī ir narkotikas. Marihuānas ļaunums ir pielīdzināms kafijas ļaunumam, bet neviens jau to nesaprot, jo nevēlas iepazīties ar pētījumiem. Latvijas ārsti uzskata, ka ir paši gudrākie, bet marihuānas ļaunumu nekad nav pamatojuši ar kādu pētījumu. Skumji! Nekas, nedekriminalizēs, visi, kas vēlas, tāpat pīpēs.
jāāā
j
Idioti tie ārsti un narkologi, nevajag jaukt divas dažādas lietas, neviens, kas uzpīpē zālīti, nesāks lietot smagās narkotikas, bet gan tie, kas lieto smagās narkotikas ir arī uzpīpējuši zālīti. Ja cilvēkam nav vērtību un robežu viņš pamēģinot jebko paliks atkarīgs, vienalga tā ir zālīte, tabaka, heroīns vai azartspēles. Savā mūžā 5 gadus katru dienu esmu pīpējis zālīti, kopumā izpīpētais daudzums mērāms kilogramos, taču neko stiprāku neesmu pat pamēģinājis! (Neesmu tāds vienīgais, puse manu draugu ir tādi paši.) Reāli tieši nezinu nevienu, kas no zālītes būtu pārgājis uz ko stiprāku, taču cilvēkus kas pīpē zālīti pazīstu pie 30-40..
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas