Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Ceļotāji Latvijā centušies ievest čūskas pudelēs un pat krokodila izbāzni no Malaizijas

Vasaras sezonai beidzoties, lielāks skaits cilvēku dodas pavadīt atvaļinājumu uz karstām un eksotiskām vietām ārvalstīs, un muitas darbinieki biežāk tūristu bagāžā atrod nelegāli ievestus no apdraudētiem dzīvniekiem un augiem, kā arī to sastāvdaļām radītus izstrādājumus. Speciālisti gan atzīst, ka ceļotāji kļūst izglītotāki un šādu gadījumu skaits pakāpeniski samazinās.

Pasaulē tirdzniecību ar apdraudētiem dzīvniekiem, augiem, to sastāvdaļām regulē Vašingtonas konvencija, ko saīsinājumā dēvē par CITES. Visbiežāk no ārzemēm tūristi nelegāli mēģina valstī ievest čūskas pudelē, medikamentus, kas gatavoti no aizsargājamiem dzīvniekiem, augiem, to sastāvdaļām, kā arī koraļļu gabaliņus. Jārēķinās, ka uz robežas šos priekšmetus, kas gatavoti no konvencijā minēto sugu pārstāvjiem, konfiscē, ja vien to legālo izcelsmi neapliecina dokumenti - CITES uzraudzības iestādes izsniegta atļauja šī suvenīra pārvietošanai. Ir jāsaņem atļauja arī to ievešanai. Citādi var nākties par to samaksāt - minimālais sods fiziskām personām ir 50 latu, juridiskām - 100 latu.

2013. gadā atklāti jau septiņi šādi gadījumi, konfiscēti 33 CITES īpatņi un piemērota 350 latu soda nauda. Saskaņā ar DAP informāciju ir mēģināts ievest sešas čūskas pudelē no Taizemes, četrus medikamentus, kas gatavoti no pitona, - no Turcijas, 18 koraļļu fragmentus, 23 lūšu ādas, galvas izbāžņus no Krievijas, kā arī vienu krokodila izbāzni no Malaizijas. Pērn bijuši 18 gadījumi, 21 objekts konfiscēts, par to samaksātās soda naudas apmērs - 650 latu. Dažkārt cilvēki mēģina ievest šāda veida izstrādājumus lielākā apjomā - 2009. gadā tika atklāti un konfiscēti 5260 kosmētikas līdzekļu eksemplāri, kas satur lāču taukus, žulti un medicīnas dēļu ekstraktu. Valsts ieņēmumu dienesta Dienai sniegtā informācija tomēr liecina, ka šo gadījumu skaits pakāpeniski samazinās.

Visu rakstu lasiet piektdienas laikrakstā Diena!


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas