Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Cimdars: CVK kompetencē nav vērtēt, par ko rīkot parakstu vākšanu un par ko ne

Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) kompetencē nav vērtēt, par ko rīkot parakstu vākšanu un par ko ne, aģentūrai BNS uzsvēra komisijas vadītājs Arnis Cimdars.

Premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība) izteicies, ka pirms parakstu vākšanas Satversmes grozījumu ierosināšanai par valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai būtu vajadzējis vērtēt, vai par šo jautājumu vispār drīkst balsot. Uz jautājumu, kam tas būtu bijis jādara, Dombrovskis atbildēja: "Nu tas ir jautājums. Šajā gadījumā lēmumu pieņēma CVK – likt šo un pielaist balsošanai."

Cimdars norādīja, ka CVK parakstu vākšanu izsludina, pamatojoties uz likumu, kas nedod tiesības CVK vērtēt, par ko rīkot parakstu vākšanu, bet par kādiem jautājumiem to atteikt.

"Ja 10 000 vēlētāju Centrālajai vēlēšanu komisijai ir iesnieguši pilnīgi izstrādātu Satversmes grozījuma projektu vai likumprojektu, par šo vēlētāju iniciatīvu ir jārīko parakstu vākšana, un punkts. Tiesību akti neparedz iespēju Centrālajai vēlēšanu komisijai diskutēt par to, cik svarīgs, mazsvarīgs, kompetents, nekompetents, atbalstāms vai neatbalstāms ir šāds likumprojekts," pastāstīja Cimdars.

Viņš uzskata, ka šāda kārtība ir demokrātiska un pareiza, jo pretējā gadījumā varētu attapties situācijā, ka neviens vēlētāju sagatavotais likumprojekts vai Satversmes grozījumu projekts CVK neliksies pietiekami aktuāls vai atbalstāms.

"Tā iemesla dēļ, ka Centrālās vēlēšanu komisijas sastāvā ir pārstāvji no Saeimā ievēlētajām partijām, bet parakstu vākšanas un tautas nobalsošanas parasti tiek rīkotas par tiem jautājumiem, kas kādu iemeslu dēļ nav nonākuši parlamenta darba kārtībā, vai arī par tiem jautājumiem, par kuriem parlamenta deputāti nav varējuši vienoties diskusijās," paskaidroja Cimdars.

Jau ziņots, ka valdošās partijas ir aicinājušas cilvēkus piedalīties tautas nobalsošanā par Satversmes grozījumiem un balsot pret, vienlaicīgi ir sākušās arī diskusijas, vai nevajadzētu atsevišķus Satversmes pantus noteikt par negrozāmiem.

Tautas nobalsošana notiks nākamā gada februārī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas