Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Cīnīsies pret karoga interpretācijām

Iedzīvotāji arvien vairāk sūdzas par to, ka svētkos tiek izkārts daudz tādu karogu, kas tikai attālināti atgādina Latvijas karogu. Patlaban normatīvais regulējums visai vāji nosaka šī valsts simbola parametrus, tāpēc Valsts prezidenta kancelejas paspārnē esošā Heraldikas komisija rosina veikt grozījumus Ministru kabineta (MK) noteikumos.

Komisija vēlas, lai obligātajos parametros tiktu noteiktas prasības karoga audumam, proti, tekstilmateriāla svars, blīvums, gaisa caurlaidība un krāsas noturība. Patlaban normatīvi nosaka tikai karoga toni un krāsu attiecības, otrdien vēsta laikraksts Diena."Vienā no tirdzniecības centriem veicu kontrolpirkumu, iegādājoties vimpeli un divus dažādus Latvijas karogus. Ar to es gribu teikt, ka pircējs nevar būt drošs, ka veikalā viņš tiešām saņem to, ko sauc par Latvijas karogu. Tas līdzinās kaut kam citam, kam es pat īsti negribētu dot nosaukumu," izmaiņu nepieciešamību Dienai pamato Heraldikas komisijas vadītāja Ramona Umblija. Komisija ar dažādiem ekspertiem par šo tematu konsultējusies vairākus mēnešus, un tās vadītāja cer, ka ierosinājums atradīs dzirdīgas ausis un jau uz valsts simtgadi iepriekšminētās problēmas jau būs pagātnē.Uz jautājumu, kā parasts interesents, pērkot veikalā karogu, varēs tikt skaidrībā, vai tā parametri atbilst MK noteikumiem, viņa atbild, ka patērētājs to nevarēs izdarīt. "Piemēram, ja tirdzniecības uzņēmums pasūta sev preci, tad viņš šos likumdošanā noteiktos nosacījumus iekļauj pasūtījumā. Tirdzniecības uzņēmums ir ieinteresēts pārdot likumdošanai atbilstošu preci," skaidro Umblija. Lai pārbaudītu, vai karogs patiešām atbilst kritērijiem, tas būtu jānodod Patērētāju tiesību aizsardzības centrā (PTAC), kam savā laboratorijā dažu stundu laikā būs jānosaka, vai tirdzniecības centrs ir izpildījis prasības. Pašā PTAC gan atzīst, ka viņiem pagaidām vēl nav vajadzīgo iekārtu un patlaban tiek domāts par to, kādā veidā un kur šādas pārbaudes veikt.Visu rakstu lasiet laikraksta Diena otrdienas, 1.decembra, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas