Laika ziņas
Šodien
Migla

Cūkmens aicina cildināt koku

Kokam cilvēka dzīvē ir vieta ne tikai mežā, bet arī dzīvestelpā, pieredzot tajā neskaitāmas pārvērtības. Turklāt pareizi izmantota koksne ir teju mūžīga, spējot pārtapt no vienas lietas citā un kalpot cilvēkam kā veselīgs un ilgtspējīgs materiāls. AS Latvijas valsts meži ne tikai izzinājuši jauno ģimeņu viedokli par koka klātbūtni to ikdienā, bet arī sūta turnejā pa Latviju mežu draugu Cūkmenu, lai tas aizrautīgi izglītotu mazus un lielus kokmīļus par koka nozīmi cilvēka dzīvē.

Jaunās ģimenes izvēlas koku

Izrādās, vairāk nekā puse Latvijas ģimeņu gribētu, lai viņu dzīvestelpā būtu vairāk koka izstrādājumu, sākot ar materiāliem ēku celtniecībai un beidzot ar mēbelēm mājokļu iekārtošanai un bērnu rotaļlietām, jo uzskata tos par videi draudzīgiem, veselīgiem, izturīgiem un skaistiem. To apliecina AS Latvijas valsts meži veiktā jauno ģimeņu aptauja, kuras rezultāti izziņoti līdz ar pašu rīkoto Cūkmena kokmīļu darbnīcu turneju pa visu Latviju, lai atgādinātu par koku nozīmi cilvēka dzīvestelpā un ikdienā.

Lūgti novērtēt koka īpašības, vairāk nekā trīs ceturtdaļas aptaujāto jauno ģimeņu piekritušas apgalvojumam, ka šis materiāls ir vizuāli pievilcīgs, labvēlīgi ietekmē veselību, uzlabo gaisa kvalitāti, ir draudzīgs videi, atbilst latviešu kultūrai un tradīcijām, kā arī ir patīkams taustei. Lai arī aptaujātie koku uzskata par samērā dārgu izejmateriālu, 40% jauno ģimeņu ikdienā maksā augstāku cenu par koka izstrādājumu iegādi, jo apzinās to ietekmi uz vidi, veselību un labsajūtu. Turklāt koks aptaujāto skatījumā ir ne vien izturīgāks un kalpo ilgāk par plastmasu un citiem lētākajiem materiāliem, bet arī izskatās skaistāk, smaržo un rada mājīguma sajūtu.

"Koks ir mūsu galvenais dabas resurss, tas ir ļoti plaši izmantojams un veiksmīgi atjaunojams teju neierobežotā apjomā, tādēļ Latvijā kokam būtu jādominē pār citiem materiāliem ne tikai ekonomisku, bet arī ekoloģisku un estētisku apsvērumu dēļ," uzsver zaļās būvniecības veicināšanas biedrības Zaļās mājas pārstāvis Kristaps Ceplis. "Koks ir viegli apstrādājams, tas labi sader ar jebkuru citu industriālā laikmeta radītu materiālu un ikvienam objektam piešķir dabiskumu un varenību. Pareizi izmantota koksne ir teju mūžīga un viegli transformējama citos produktos pat pēc vairāku simtu gadu izmantošanas."

Savlaicīgi jāapkopj

Kā skaidro LVM dabas parka Tērvetē koktēlniecības darbnīcas vadītājs Jānis Udrass, iegādājoties kokmateriālus, pirms to likšanas lietā būtiski ir nepieļaut rupjas kļūdas uzglabāšanā: nelikt mitrumā, nesasegt ar plēvēm un nenovietot tiešā saules gaismā, bet labāk uzglabāšanai izvēlēties vēdināmu telpu vai nojumi, un kokmateriālu vidū nedrīkst aizmirst izvietot starplikas. Ēku būvniecībā Latvijā iecienītāki ir skujkoki to dabiskās izturības dēļ, savukārt interjera lietās biežāk sastopami ir cietie lapkoki, piemēram, osis vai ozols, bet bērnu rotaļlietām piemērotāki ir mīkstie lapkoki.

Savukārt, lai jau gatavie koka priekšmeti kalpotu ilgāk, to lietošanā jāatceras par regulāru un savlaicīgu šo koka izstrādājumu vai virsmu kopšanu. "Svarīgi ir savlaicīgi koka lietas kopt: tas jādara vai nu lūkojoties no nolietojamības, vai arī jāievieš, piemēram, koka grīdu atjaunošana vai ēkas ārsienu pārkrāsošana par regulāru ieradumu noteiktā laika intervālā. Tad koks cilvēkam var kalpot mūžīgi gan mājas iekšienē interjera lietās, gan ārpus mājas," skaidro Udrass. Izrādās, laika zoba skarts koks ir arī ekskluzīva lieta modernajā dzīvestelpā: piemēram, vecas guļbaļķu lauku mājas vai šķūnīšus, kuros atrodami dabiski novecojuši kokmateriāli, profesionāļi labprāt izmanto jaunu ēku būvniecībā un smalku interjeru iekārtošanā. Ja nu tomēr kāda koka lieta, jūsuprāt, jau nokalpojusi savu dzīvi un vairs nav iespējams tai rast otro elpu, pirms metat to ugunskurā vai krāsnī iekuram, jāpārliecinās, vai priekšmets nesatur kaitīgas lakas vai krāsas, ko dedzināt pašu rokām nav ieteicams, lai nenodarītu pāri ne savai veselībai, ne videi kopumā.

Mudina cildināt koku

Tā kā koksne ir dabisks materiāls, kas atjaunojas, nokalpojot savu laiku un nonākot atpakaļ vidē, netiek nodarīts kaitējums. Lai veicinātu izpratni par koku kā ilgtspējīgu, mūsdienīgu un daudzpusīgu materiālu un tā nozīmi cilvēka ikdienā, koka popularizēšanai pievērsies arī mežu draugs Cūkmens, dodoties turnejā pa Jelgavu, Rēzekni, Valmieru, Liepāju, Rīgu.

Turnejā norisinās ne tikai izglītojošas un praktiskas darbnīcas bērniem un pieaugušajiem par koku un kokmateriāla tematiku, bet Cūkmens arī pasniedz koka manifestu Latvijas pilsētām. Saņemot un parakstot manifestu, pilsētnieki apņemas ne tikai mīlēt un cienīt koku, bet arī paši stādīt kokus, radīt jaunus koka priekšmetus un izmantot kokus apkārtējās vides labiekārtošanā, cildinot koku kā labāko pieejamo materiālu pašu dzīvestelpā.

Tāpat turnejas norises gaitā bērni līdz desmit gadu vecumam ir aicināti piedalīties zīmējumu konkursā Uzzīmē koka Cūkmenu!, un viens no labākajiem darbiem jau pavasarī pārtaps īstā Cūkmena koka skulptūrā, kas mājvietu radīs Tērvetes Dabas parkā.

Augustā ikviens interesents vēl var paspēt apmeklēt trīs Cūkmena kokmīļu darbnīcas: 13. augustā Valmierā, 20. augustā Liepājā un 26. augustā Rīgā, Lucavsalā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas