Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Cūku mēra uzliesmojums fiksēts vēl vienā saimniecībā Madonas novadā

Vēl vienā mājas cūku novietnē Madonas novada Cesvaines pagastā konstatēts Āfrikas cūku mēra (ĀCM) uzliesmojums, turklāt ir aizdomas par vēl vienu ĀCM uzliesmojumu Krāslavas pusē, aģentūru LETA informēja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāvji.

Novietne ar sešām cūkām Cesvaines pagastā atrodas aizsardzības zonā, kas piektdien, 14.jūlijā tika noteikta šajā pašā pagastā ap citu ĀCM skartu novietni ar 44 cūkām.

PVD abās slimības skartajās novietnēs Cesvaines pagastā veic slimības apkarošanas un ierobežošanas pasākumus un epidemioloģisko izmeklēšanu. Lai likvidētu uzliesmojuma perēkli un nepieļautu slimības tālāku izplatīšanos, visas novietnēs esošās cūkas tiks likvidētas.

PVD ir aizdomas par vēl vienu ĀCM uzliesmojumu mājas cūku novietnē Krāslavas pusē. Tur tiek ņemti paraugi laboratoriskajiem izmeklējumiem diagnozes apstiprināšanai.

Pirms nedaudz vairāk nekā divām nedēļām šogad pirmais ĀCM gadījums mājas cūku novietnē tika konstatēts Madonas novadam kaimiņos esošajā Gulbenes novadā, kur slimības apkarošanas pasākumu ietvaros tika likvidēta 101 cūka.

Lielākais drauds mājas cūku novietnēm ir meža cūkas, kam raksturīgā straujā populācijas atjaunošanās un ĀCM vīrusa izturība dabā veicina infekcijas izplatību jaunos meža cūku baros, kas kļūst par vīrusa rezervuāru dabā. Tas, savukārt, rada pastāvīgu apdraudējumu mājas cūku audzētājiem.

PVD Veterinārās uzraudzības departamenta direktore Kristīne Lamberga uzver, ka vienīgais, kas var pasargāt mājas cūkas no saslimšanas ar šo nāvējošo vīrusu, ir stingra biodrošības ievērošana novietnē.

"Tas nozīmē - nekāda zaļbarība, nekādi "kārumi" cūkām no piemājas dārza, nekādi pārtikas pārpalikumi un pilnīga mājas cūku nošķirtība no savvaļas dzīvniekiem," norāda Lamberga. 

Arī ar pakaišiem - skaidām, salmiem vai sienu - esot jābūt ļoti piesardzīgiem, un tos var lietot tikai tad, ja tie turēti šķūņos. Pie ieejas cūku novietnē jānomaina apavi un tie jādezinficē, darba rīkus, ķerras, spaiņus un citu aprīkojumu, kas tiek izmantots kūtī, nedrīkst izmantot ārpus tās, jānovērš tiešs un netiešs mājas cūku kontakts ar savvaļas dzīvniekiem, cūku novietnēs nedrīkst ielaist apmeklētājus.

Ja cūkas izskatās neveselas, nekavējoties jāizsauc veterinārārsts, atgādina PVD.

ĀCM vīruss ātri izplatās un ir ļoti bīstams, tādēļ slimības uzliesmojuma gadījumā ir jālikvidē visas novietnē esošās cūkas. Turklāt ap ĀCM skarto novietni tiek noteikta karantīnas zona. Šajā teritorijā esošajās novietnēs tiks veiktas pastiprinātas pārbaudes un novietnēm, kas atrodas šajā zonā, būs aizliegts pārvietot cūkas no saimniecības uz saimniecību, kā arī izvest cūkas un cūkgaļu ārpus šīs zonas.

Kā ziņots, šogad ĀCM konstatēts 301 mežacūkai 23 Latvijas novados.

Sevišķi uzmanīgiem jābūt Alūksnes, Augšdaugavas, Balvu, Cēsu, Dienvidkurzemes, Dobeles, Gulbenes, Jēkabpils, Krāslavas, Kuldīgas, Limbažu, Ludzas, Madonas, Ogres, Preiļu, Rēzeknes, Siguldas, Smiltenes, Tukuma, Valmieras, Varakļānu un Ventspils novadu mājas cūku turētājiem, jo šajās teritorijās ir konstatēts vislielākais meža cūku inficēšanas gadījumu skaits.

LETA jau vēstīja, ka ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas