Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Daļa japāņu sašutuši par 10 dienas ilgu "piespiedu" atvaļinājumu

Kaut lielākajā daļā pasaules valstu darbinieki papildu brīvdienas, visticamāk, sagaidītu ar sajūsmu, ne viens vien Japānas iedzīvotājs ir nobažījies, ko iesākt un kā pavadīt laiku 10 brīvajās dienās, kas Japānā noteiktas no 27. aprīļa līdz 6. maijam saistībā ar jaunā imperatora kronēšanas ceremoniju, vēsta The Guardian.

Pati kronēšanas ceremonija, kuras laikā 85 gadus vecais Akihito nodos imperatora pilnvaras savam vecākajam dēlam Naruhito, sāksies 1. maijā.

Pērn decembrī Japānas parlaments lēma, ka kronēšanas ceremonija jāatzīmē ar 10 dienu ilgām nacionāla mēroga brīvdienām. Zīmīgi, ka šis laika posms sakrīt ar tā dēvēto Zelta nedēļu - vēl vairāku nacionāla mēroga svētku virkni Japānā, kuras laikā valstī ir pamatīgs tūristu pieplūdums. Informācija no tūroperatoriem par rezervētajiem reisiem jau liecina, ka šogad Japānas viesu skaits varētu būt vēl lielāks nekā vidēji pēdējos gados.

Tiesa, kamēr tūrisma pakalpojumu sniedzēji par gaidāmajām brīvdienām ir priecīgi, ne visi Japānas iedzīvotāji tās gaida ar sajūsmu. Piemēram, tie darbinieki, kuru alga ir atkarīga no nostrādāto stundu skaita, ir satraukušies par "robu" savos ikmēneša ienākumos, savukārt daļa vecāku - nobažījušies un neziņā, kā lai šajās dienās nodarbina savas atvases.

"Vecākiem šīs 10 brīvdienas sagādās pamatīgas galvassāpes. Nodarbību pulciņi, bērnudārzi - viss būs slēgts," bažas paustas vietnē Twitter.

Daļai japāņu, kuri nav raduši pie tik garām brīvdienām, neesot ne jausmas, ko iesākt ar savu laiku. "Ja godīgi, nemaz nezinu, kā pavadīšu laiku, kad pēkšņi esmu ticis pie 10 brīvām dienām," izteicies 31 gadu vecais Seišu Sato, kurš strādā finanšu sektorā.

Laikrakstā Asahi publiskotie aptaujas rezultāti liecina, ka Japānā šīs nav tikai atsevišķu cilvēku rūpes. Aptauja liecina, ka 45% respondentu par gaidāmo "brīvlaiku" nav sajūsmā, kamēr priecīgi par to bija 35%.

Jāatgādina, ka pētījumi regulāri apliecina - Japānā darba kultūra ir krietni atšķirīga salīdzinājumā ar citām valstīm. Piemēram, uz citu valstu fona Japānas iedzīvotāji ik gadu atvaļinājumam izmanto daudz mazāk dienu - vidēji tikai 10 pienākošos 20 dienu vietā, tostarp biznesa laikraksts Nikkei ziņoja, ka vairāk nekā pusi japāņu apmaksāta atvaļinājuma laikā nomāc vainas apziņa.

Top komentāri

hmmm
h
Lai pamēģina plostot. Vienīgi vajadzīga pašdisciplīna. Kā sāk 27.aprīlī tā jāturpina NEVIENU DIENU NEIZLAIŽOT! Trenēties iesaku jau sākot ar piektdienu. Ja nu galīgi nesanāk - nosūtīsi augsti kvalificētus instruktorus no Latvijas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Statistika nav tikai vienkārši cipari

Par Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vietu valstī un vēlmi padarīt CSP par galveno datu centru, kas politikas plānotājiem palīdz pieņemt kvalitatīvus lēmumus, Guntars Gūte sarunājas ar ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas