Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Daļu Conexus akciju pārdos Japānas kompānijas Marubeni fondam

Latvijas dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora Conexus Baltic Grid (Conexus) akcionārs Marguerite Fund pārdos sev piederošos 29,06% Conexus akciju Japānas kompānijas Marubeni fondam, aģentūru LETA informēja abu uzņēmumu pārstāvji.

Kompānija Marguerite ir parakstījusi akciju pirkuma līgumu ar Japānas kompānijas Marubeni kontrolēto MM Capital Infrastructure Fund 1 par Marguerite Fund piederošo 29,06% Conexus akciju. Darījuma summa netiek atklāta.

"Noslēdzoties sacīkstes principos balstītam pārdošanas procesam, MM Capital Infrastructure Fund 1 ir piekritusi iegādāties Marguerite Fund meitasuzņēmumam Marguerite Gas II S.a.r.l. piederošās 29,06% Conexus akcijas, ievērojot Enerģētikas likuma un Nacionālās drošības likuma nosacījumus," pausts uzņēmumu paziņojumā.

Pircēju - MM Capital Infrastructure Fund 1 - pārvalda MM Capital Partners, ko 2018.gadā nodibināja Marubeni Corporation, Mizuho Bank Ltd. un Asset Management One Co., Ltd. ar mērķi pārvaldīt fondus, kas specializējas ieguldījumos infrastruktūras aktīvos ārpus Japānas.

Marubeni Corporation ir Japānas tirdzniecības un investīciju uzņēmums, kas darbojas globāli plašā darījumu spektrā, ieskaitot infrastruktūru, enerģētiku, derīgos izrakteņus, ķīmiju un pārtiku. Tas jau ir veicis ieguldījumus daudzos ar dabasgāzes apgādi saistītos infrastruktūras aktīvos vairākās valstīs.

Paziņojumā medijiem norādīts, ka pēc kļūšanas par Conexus akcionāru MM Capital Infrastructure Fund 1 plāno izmantot Marubeni zināšanas un pieredzi no līdz šim veiktajiem ieguldījumiem, lai sniegtu pienesumu veiksmīgai Conexus darbībai. Tāpat piebilsts, ka MM Capital Partners var arī sniegt atbalstu Conexus ilgtermiņa finansējuma piesaistē, izmantojot attiecības ar Japānas finanšu institūcijām.

Marguerite finanšu konsultants darījumā bija kompānija Macquarie Capital. MM Capital Partners finanšu konsultants darījumā bija "Ernst&Young".

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) sertificējusi Conexus ar diviem nosacījumiem, kas uzņēmumam jāizpilda līdz 2019.gada beigām.

Šogad sertificēšanā Conexus no jauna izvirzītais nosacījums ir nodrošināt, ka Inčukalna pazemes gāzes krātuves autoruzraudzību no 2020.gada 1.janvāra īsteno komersants, kas nav tiešā vai netiešā veidā saistīts ar Krievijas Gazprom un tā saistītajiem komersantiem.

Savukārt otra nosacījuma, kas tika uzdots pērnā gada sertificēšanas lēmumā, izpildei noteiktais termiņš joprojām ir spēkā, proti, viena šī nosacījuma daļa paredz nodrošināt, ka no 2020.gada 1.janvāra Gazprom nav iespēju tieši vai netieši kontrolēt Conexus, un komersantam pilnībā jāatbilst Enerģētikas likumā noteiktajām vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora neatkarības prasībām.

Šī nosacījuma otra daļa paredz, ka līdz 2020.gada 1.janvārim Conexus jānovērš arī interešu konflikta riski, ko rada Marguerite Gas I S.a.r.l. un Latvijas gāze akcionāra Marguerite Gas II S.a.r.l. vienlaicīga dalība gan Conexus, gan Latvijas gāzē.

Tāpat ziņots, ka Krievijas valsts kontrolētais dabasgāzes koncerns Gazprom šogad 30.decembrī rīkos tam piederošo 34,09911% Conexus akciju izsoli. Akciju paketes sākumcena izsolē būs 79 miljoni eiro, bet minimālā cena - 70 miljoni eiro. Izsoles lejupejošais solis būs viens miljons eiro, bet augšupejošais solis - 500 000 eiro.

Conexus tika izveidota 2016.gada decembrī, kad pirms Latvijas dabasgāzes tirgus liberalizācijas 2017.gadā Latvijas gāze tika sadalīta divos neatkarīgos uzņēmumos atbilstoši Eiropas Savienības (ES) regulētā tirgus principiem. Tā rezultātā dabasgāzes pārvades sistēma un Inčukalna pazemes gāzes krātuve, trešā lielāka gāzes krātuve ES, tika nodota Conexus.

Conexus ir slēgta akciju sabiedrība. Kompānijas lielākais akcionārs ir Augstsprieguma tīkls (34,36%), kamēr Gazprom pieder 34,1%, bet Marguerite Gas - 29,06% akciju.

 

Top komentāri

Kalts Brunners
K
Vai Jurijs S. ar Iteru nemēģinās kaut ko iegūt, kaut Conexus ēkas vienu paksi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ar likumu garantēs skaidras naudas pieejamību

Valdība otrdien atbalstīja grozījumus Kredītiestāžu likumā, kuru mērķis ir nodrošināt skaidrās naudas pieejamību iedzīvotājiem visā Latvijas teritorijā, nosakot minimālās prasības pakalpojumam, kura r...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas