Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

DAP un Vītola aicina nereklamēt cilvēku un plēsēju attiecības

Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) ģenerāldirektors Jānis Strautnieks un ilggadējā zvērkope Velga Vītola aicina plašsaziņas līdzekļus censties neizplatīt foto un video materiālus, kuros attēlots cilvēku un pieaugušu plēsīgu dzīvnieku tiešs kontakts, aģentūru LETA informēja DAP Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Rita Jakovļeva.

Kā ziņots, tieši Vītola masu medijos visbiežāk bijusi redzama kopā ar savvaļas dzīvniekiem, tostarp ļaujot sevi laizīt lielākajam Latvijas plēsējam - lācim.

Strautnieka skatījumā, Līgatnes dabas takām ir jāparāda, ka attiecības starp cilvēkiem un dabu ir atturīgas un cieņpilnas. "Taču, medijos tiražējot pārāk ciešas zvēru kopēja un plēsīgo dzīvnieku attiecības, var tikt radīts maldīgs priekšstats par plēsīgo dzīvnieku dabu un instinktiem," uzskata Strautnieks. Viņš šo jautājumu esot pārrunājis arī ar Vītolu, kura piekritusi, ka "medijiem un arī skatītājiem tik ļoti tīkamie un mīļie kadri nav vēlami".

Kā informēja Jakovļeva, īsi pirms Ziemassvētkiem ar Vītolu telefoniski izrunājies arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP). Arī šajā telefonsarunā tikusi akcentēta pārmaiņu nepieciešamība Līgatnes dabas takās, turpmāk izvairoties no tieša kontakta starp dzīvniekiem un to kopēju.

"Cilvēkiem šāds kopēja un plēsēja tiešs kontakts patīk, taču ir jāsamierinās, ka tā ir vakardiena. Tāds nav vēlams nedz dzīvniekam, par ko tik daudz runāts pēc Berlīnes zoodārza lācēna Knuta bēdīgās un pamācošās pieredzes, nedz sabiedrībai, kura var iegūt maldīgu priekšstatu par plēsēju un cilvēku attiecībām, nedz arī no darba drošības viedokļa, tādējādi pasargājot kopēju," Sprūdža viedokli atstāstīja viņa preses sekretāre Maija Pētermane.

Ministrs jau iepriekš atzīmēja degsmi un aizrautību, ar kādu Vītola līdz šim darījusi savu darbu, un norādīja, ka šis piemērs arī citus mudina rīkoties vēl dedzīgāk un azartiskāk. Iepriekš gan Sprūdžs Latvijas Televīzijas raidījumā "Panorāma" bija paudis viedokli, ka Vītola ar bučām lāčiem un dzīvniekiem organizētajiem Ziemassvētkiem raidījusi sabiedrībai nepareizus signālus par cilvēku attiecībām ar zvēriem, tomēr vēlāk ministrs atvainojās tiem, kurus šie viņa izteikumi bija aizskāruši, kā arī personīgi sazinājās ar Vītolu.

Kā ziņots, DAP priekšnieks Strautnieks Ziemassvētku brīvdienās tikās ar Vītolu un vienojās, ka viņa arī turpmāk varēs strādāt Līgatnes dabas takās. Vītolas darbs būšot saistīts ar Līgatnes dabas taku popularizēšanu sabiedrībā, kā arī viņa konsultēšot jaunos dzīvnieku kopējus jautājumos par dzīvnieku labturības kvalitātes paaugstināšanu. Oficiāli darba attiecības ar Vītolu tiks sāktas, kad viņa izveseļosies, un tas varētu būt 2013.gada janvāris.

LETA jau ziņoja, ka DAP decembrī pārņēma Līgatnes dabas taku apsaimniekošanu no Gaujas nacionālā parka fonda, pārtraucot darba līgumus ar ilggadējiem zvērkopjiem, kurus darbā bija pieņēmis fonds. Ar Vītolu darba līgums vēl nav pārtraukts, jo viņai izsniegta slimības lapa, tomēr zvērkopes iespējamā atlaišana raisīja lielu sašutumu sabiedrībā.

Pēc tam DAP taisnojās, ka augstu vērtē Vītolas ilggadējo pieredzi un plašās zināšanas par Līgatnes dabas taku dzīvniekiem, un viņas sniegtie padomi Līgatnes dabas takās arī turpmāk tiks uzklausīti. DAP cer, ka viņas pieredze, aizrautība un sirsnība palīdzēs veidot Līgatnes dabas takas par vēl interesantāku izziņu veicinošu un apmeklētu objektu.

Pati "lāču mamma" gan apšaubīja, vai viņai tiks piedāvāts darbs ar dzīvniekiem. "Protams, ķeksīša pēc man var piedāvāt kādu darbu, skaidri zinot, ka es to nekad nedarīšu, jo mana sirdslieta ir būt kontaktā ar dzīvniekiem."

Līgatnes dabas takās viņa nostrādājusi 32 gadus, un šajā laikā viņai piedāvāts tās vadīt, taču viņa no šīs iespējas atteikusies, jo neuzskata to par savu aicinājumu. "Visvairāk es gribētu strādāt ar saviem dzīvniekiem Līgatnē," iepriekš sacīja Vītola.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas