Laika ziņas
Šodien
Pērkona negaiss
Rīgā +22 °C
Pērkona negaiss
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

Daugavpilieši saņems lētāku siltumu

Jaunā iekārta ļaus samazināt siltuma ražošanas izmaksas.

Daugavpiliešu rēķini par siltumu nākamajā apkures sezonā varētu kļūt mazāki pateicoties jaunajai koģenerācijas iekārtai, kas nupat nodota ekspluatācijā pilsētas trešajā termoelektrostacijā. Jaunā katlumāja, kura ir aprīkota ar vismodernākajām Vācijā ražotajām iekārtām, ļaus samazināt siltuma ražošanas izmaksas vismaz par piektdaļu. Tas savukārt nākotnē dos iespēju pazemināt tarifu iedzīvotājiem. Kaut arī siltuma tarifs Daugavpilī ir viens no zemākajiem Latvijā (maijā — 42,23 Ls/MWh), iedzīvotāji par siltumu norēķinās ļoti gausi un uzņēmuma parāds Latvijas gāzei maija beigās sasniedzis pusotru miljonu latu.

Kā Dienai pastāstīja jaunās koģenerācijas iekārtas investorfirmas SIA BK enerģija īpašnieks Jānis Sprinovskis, siltumenerģijas ražošanas izmaksu ekonomija jaunajā koģenerācijas stacijā iespējama, pateicoties katlumājā uzstādītajai Vācijā ražotajai 4 MW koģenerācijas iekārtai, kura darbosies pilnīgi automātiskā režīmā bez operatora klātbūtnes. Katlumājas aprīkojums ir viens no modernākajiem pasaulē, un katlumājas darbību var vadīt no jebkuras vietas ar datoru vai pat mobilo tālruni. Daugavpils ir pirmā pilsēta Latvijā, kur īstenots šāds projekts. Augustā paredzēts nodot ekspluatācijā otru tādu pašu 4 MW koģenerācijas iekārtu, kas katlumājas darbību padarīs vēl efektīvāku.

Daugavpils domes priekšsēdētāja Rita Strode uzskata, ka šī sadarbība ar uzņēmējiem bijusi ļoti veiksmīga, jo pilsēta ne tikai saņems lētāku siltumenerģiju, bet, kā paredz starp SIA BK enerģija un Daugavpils siltumapgādes uzņēmumu pašvaldības akciju sabiedrības Daugavpils siltumtīkli noslēgtais līgums, rēķinus par patērēto siltumenerģiju pa/s Daugavpils siltumtīkli varēs samaksā 30 dienu laikā, nevis 10 dienu laikā kā līdz šim norēķinos ar a/s Latvijas gāze. Tas jūtami uzlabos uzņēmuma situāciju ar apgrozāmajiem līdzekļiem. Trešais pa/s Daugavpils siltumtīkli ieguvums ir īres maksa, ko SIA BK enerģija uzņēmumam maksās par telpu nomu trešajā termoelektrocentrālē.

Patlaban par uzņēmuma līdzekļiem tiek būvēta līdzīga katlumāja arī Križu mikrorajonā, kur līdz šim iedzīvotājiem siltumenerģiju piegādāja tikai Daugavpils gaļas kombināta katlumāja, kas radīja problēmas apgādē ar silto ūdeni.

Kā Dienai atzina pa/s Daugavpils siltumtīkli valdes loceklis Edgars Dauģelis, sadarbība ar SIA BK enerģija Daugavpils siltumapgādes uzņēmumam paver iespēju nākotnē domāt par apkures tarifu pazemināšanu, tomēr rēķini iedzīvotājiem tik strauji samazināties nevarēs, jo TEC 3 vasarā saražo pusi, bet ziemā tikai trešdaļu no pilsētā patērējamās siltumenerģijas, turklāt tarifā ietilpst arī piegādes izdevumi. "Iespējams, varēs domāt par tarifu samazinājumu par apmēram 5%, ja gāzes cena paliks iepriekšējā."

Koģenerācija ir tehnoloģisks process, kurā vienlaikus tiek ražota gan siltumenerģija, gan elektroenerģija.

Tas ir efektīvāks un videi draudzīgāks process, jo abu veidu enerģijas ražošanai tiek patērēts ievērojami mazāk kurināmā, nekā tādus pašus siltumenerģijas un elektroenerģijas apjomus ražojot atsevišķi. Turklāt, izmantojot vietējo kurināmo, tiek veicināta reģionālā attīstība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas