Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta
Demogrāfs Ilmārs Mežs

Demogrāfs: Vairums no Latvijas aizbraukušo pat nedomā atgriezties Latvijā

Bieži vien mēs viens otru barojam ar pilnīgi nepamatotām cerībām, ka vairums no Latvijas aizbraukušo cilvēku šeit atgriezīsies, man ļoti skumji teikt, bet tas nenotiks, aģentūrai LETA norādīja demogrāfs Ilmārs Mežs.

Viņš uzskata, ka sabiedrībā valda naivs optimisms par aizbraukušo vēlmi atgriezties Latvijā.

"Vairums aizbraukušo to tik vien domā, kā varētu tikt atpakaļ pie pirmās iespējas, protams, ir tādi, kam ir tur apnicis, nav veicies ar darbiem un ir grūti iekļauties kādā no sabiedrībām, bet diemžēl vairums no viņiem pat nedomā atgriezties uz darba mūžu Latvijā," pesimistisks ir Mežs.

Demogrāfs uzskata, ka liela daļa cilvēku Latvijā neatgriezīsies, jo šādi pozitīvi piemēri nav novēroti arī nevienā citā valstī.

"Tas varētu notikt tad, ja vien Latvija pēkšņi izvēršas par Eiropas Savienības (ES) mazo tīģeri, kas lēcienā apstiedz Īriju vai kādu citu valsti," domā Mežs.

Viņš ir pārliecināts, ka iedzīvotājiem sākumā būtu jāmainās pašiem, nevis jāgaida, kad valsts viņu vietā ko paveiks, un mainīt sevi nemaksā neko, tāds vienkārši ir latviešu ieradums, raksturs un nevēlēšanās kaut ko šīs lietas labā darīt, uzskata Mežs.

"Latvijā valda drūmas sejas, esam drūmi, nīgri un bieži vien dusmīgi bez pamata. Nav tā, ka smaidīsim tikai tad, kad daudz labāk dzīvosim," norāda demogrāfs.

Top komentāri

Dagnis
D
Sākumā man ar šķita, ka pēc pāris gadiem atgriezīsimies, taču kad iedzīvojies, darbs, ģimene, bērni, doma par atgriešanos izplēn. Jaunākais vispār dzimis ārpus Latvijas. Vecākais dēls pēc 4 gadiem prombūtnes 17 gadu vecumā atbrauca vasaru Latvijā. Zeme jau skaista, bet cilvēku, viņš saka maz, visi lielākoties cīnās par izdzīvošanu tādēļ diezko priecīgi nav. Uz Latviju vēl atbraukt uz neilgu laiku jā, bet palikt negrib. Par sevi nezinu, sākumā bija doma vecumdienās atgriezties, tagad nav pārliecības, ka pie varas esošie rīmas neapzog.
Jukums
J
Vai tiešām kāds cerēja, ka aizbraukušie ieradīsies ar pilniem makiem sūri grūti pelnītas naudas, lai atdotu to pašmāju biezajiem un politiķiem? Nav jau mainīti apstākļi - joprojām ne smakas no sociālā taisnīguma un no normālas sociāli ekonomiskās politikas. Tātad, nav arī iemesla lai atgrieztos. Drīzāk jau tieši pretēji - izbraikšana joprojām turpinās.
Valsts ir agresīva pret cilvēku
V
Valsts un - jo īpaši - pašvaldību iestādes Latvijā ir patvaļīgi agresīvas pret vienkāršajiem iedzīvotājiem. Un arī tiesu vara Latvijā parasti ir valsts pusē, jo tā ir vienkāršāk. Rezultātā - iedzīvotāji te nejūtas labi, ekonomika nīkuļo un cilvēki brauc prom.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ar likumu garantēs skaidras naudas pieejamību

Valdība otrdien atbalstīja grozījumus Kredītiestāžu likumā, kuru mērķis ir nodrošināt skaidrās naudas pieejamību iedzīvotājiem visā Latvijas teritorijā, nosakot minimālās prasības pakalpojumam, kura r...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas