Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Deputātiem atšķirīgi viedokļi, vai Gaismas pils varētu kļūt par vienojošu simbolu

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputātiem, kuri otrdien apmeklēja topošās Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ēkas būvlaukumu, ir dažādi viedokļi par to, vai tā sauktā _Gaismas pils _varētu kļūt par simbolu, kas vienotu Latvijas iedzīvotājus.

Neatkarīgā deputāte Elīna Siliņa aģentūrai BNS sacīja, ka Latvijai nav neviena jaunradīta simbola, kas saturētu kopā tās iedzīvotājus kā nāciju. "Tādi simboli kā Brīvības piemineklis, sarkanbaltsarkanais karogs – mēs redzam, ka daudziem krievu valodā runājošajiem tos ir grūti pieņemt kā tuvus. Gaismas pils varētu kalpot par simbolu savai valstij arī krievvalodīgajiem," viņa teica.

Savukārt Saskaņas centra pārstāvis Ņikita Ņikiforovs pēc topošās LNB ēkas apmeklējuma atzina – tas, vai jaunā bibliotēka kalpos kā sabiedrību vienojošs simbols, būs atkarīgs no tās satura un pasniegšanas veida. Viņš piebilda, ka jau bibliotēkas būvniecība kļuvusi par zināmu simbolu, tiesa gan, ne labā nozīmē, jo sabiedrībā pret to valda pretrunīga attieksme.

Ņikiforovs pauda cerību, ka pēc 5–10 gadiem cilvēku attieksme mainīsies un Gaismas pili uztvers tikai kā bibliotēku, aizmirstot ar tās būvniecību saistītās peripetijas. Tomēr, vai tā kļūs par tautas simbolu, ir grūti spriest, norādīja deputāts.

Viņš uzsvēra, ka būvlaukuma apmeklējums atstājis divējādas izjūtas – no vienas puses, ir skaidrs, ka LNB ir vajadzīga jauna ēka, jo pašreizējās telpas ir sliktā stāvoklī un ierobežo iespēju visiem interesentiem iegūt nepieciešamos materiālus. No otras puses, viņu neesot pametusi izjūta, ka grandiozais projekts Latvijai ir krietni par dārgu un to būtu varēts uzbūvēt daudz lētāk.

Savukārt Siliņa pauda viedokli, ka varas pārstāvjiem būtu jābeidz kritizēt topošo bibliotēku un jādara viss, lai veicinātu pozitīvu nostāju pret to, lai Gaismas pils kalpotu kā nāciju vienojošs simbols.

"Vairs nedrīkstam atļauties kritizēt," viņa teica.

Jau vēstīts, ka Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti un kultūras ministre Žanete Jaunzeme-Grende (Nacionālā apvienība) otrdien apmeklēja Latvijas Nacionālās bibliotēkas topošās ēkas būvlaukumu, lai iepazītos ar bibliotēkas būvniecības gaitu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas