Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Dienas eksperiments: Pie Grama pēc spaisa grama

Pagājušā gada pirmajā pusē slimnīcas cēla trauksmi, jo vienā nedēļas nogalē Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikā tika ievests rekordliels pacientu skaits, kuri bija lietojuši nezināmas izcelsmes augu maisījumus. Sekoja šo vielu kriminalizēšana, tautas patruļas, maisījumu bodīšu slēgšana un pat nodedzināšana. Diena devās noskaidrot, kāda ir situācija patlaban. Vairāku dienu sarakste, pārdevēji ar kolorītiem segvārdiem, nauda un slēpņi Rīgas ielās - rūpals ir nonācis pagrīdē, taču aktīvi darbojas.

Diena eksperimenta nolūkos piereģistrējās forumā ar segvārdu Subjekts un leģendu, ka vēlas uzdāvināt draugam dzimšanas dienā augu maisījumu, bet nezina, kur tādu nopirkt. Neilgi pēc problēmas izklāstīšanas tiek saņemta e-pasta adrese, uz kuru rakstīt, lai iegādātos, kā paši lietotāji to sauc, mix. Jau pēc piecām minūtēm uz jautājumu: "Vai var kaut ko nopirkt?" - pienāk apstiprinoša atbilde, taču šobrīd mix pieejams vien vairumtirdzniecībā - 20 gramu par 120 eiro. Manta esot augstas kvalitātes, visi klienti esot ļoti apmierināti. Uz jautājumu, kāds šādai mantai efekts, atbilde tiek sniegta kā jau pieredzējušam klientam: "Nu tāds pats efekts kā no pārējiem, nekas baigi ārkārtēji jauns nav."

Nākamajā dienā foruma vēstuļu kastītē tiek saņemta ziņa no lietotāja ar vārdu Vlad4, kurš stāsta: "Ja ātri vajag dabūt, jāraksta Gramam, moš varēs dabūt jau šodien." Gramam jāraksta skype, viņš strādājot tikai tur. Atbilde pienāk vien nākamās dienas rītā ar lūgumu rakstīt krieviski. Izstāstot leģendu par dzimšanas dienu, tiek lūgts, vai iespējams maisījumu saņemt jau šodien. Pārdevējs sniedz apstiprinošu atbildi un izskaidro sistēmu, kā darbojas, kā viņš pats to sauc, "viņa veikals": "Tu man atsūti naudu uz webmoney maku, kad saņemu, nosaucu tev adresi, kur ir slēpnis ar mix." Šobrīd gan piegādes izmaksu dēļ minimālais pirkums ir trīs grami, kas maksā 25 eiro. Tas prasīšot vien pusstundu un ir pavisam droši. Atsūtījis 12 ciparu numuru, kas jāievada webmoney automātā, lai pārskaitītu naudu, Grams atsūta arī adreses, kur Rīgā pieejami iepriekšminētie automāti, tostarp Zemkopības ministrijas ēka.

Lai apmaksātu pirkumu, Diena dodas uz nelielu veikalu, kurš atrodams webmoney automātu saraksta augšgalā. Viss, kā norunāts, - 25 eiro tiek ieskaitīti Grama webmoney maciņā. Lai ātrāk saņemtu adresi, kur atrodas slēpnis, pārdevējs lūdz atsūtīt viņam čeka fotogrāfiju, pēc kuras saņemšanas liek uzgaidīt 15 minūtes. Pēc stundas laukā jau iestājusies tumsa, taču no Grama atbildes nav. Atbilde netiek sniegta arī vēlāk, pārdevējs nozudis.

Subjekts, izliekoties par neapmierinātu pircēju, iepriekšminētajā forumā atsauksmēs pauž sašutumu, ka palicis bez dāvanas draugam un naudas. Pārējie lietotāji neizpratnē apgalvo, ka Grams nekad tā nav darījis, kas viņam noticis un vai tā maz varot būt taisnība. Taču gala spriedumā tiek secināts, ka tas, iespējams, bijis tāpēc, ka Subjekts forumā ir jauniņais, un piemetināts, ka paši tomēr no Grama vairs nepirkšot.

Joprojām Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā katru dienu tiek ievests vismaz viens apreibinošo augu maisījumu smēķētājs. Salīdzinot ar pagājušo gadu, pacientiem redzami citi simptomi: "Augustā pēkšņi bija jūtams, ka kaut kas šajā nelegālajā tirgū ir sašūpojies - slimnīcā nonāca jaunietis, kuram pēc spaisa lietošanas bija iestājusies klīniskā nāve, pārējiem, kas šeit tika ievesti pēc šo augu maisījumu lietošanas, tika novērotas jau atšķirīgas izpausmes - agresīvu uzvedību bija nomainījusi apātija. Ārsti ironiski teica - Latvijā jauns pievedums," pastāstīja slimnīcas preses sekretāre Inguna Potetinova.

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 19.janvāra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas