Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Divu mēnešu laikā bezmaksas konsultācijas pa tālruni noziegumos cietušajiem izmantotas 403 reizes

Divu mēnešu laikā uz bezmaksas tālruni noziegumos cietušajiem 116006 saņemti 403 zvani.

Nākamnedēļ, 17.martā, ikvienam iedzīvotajam būs iespēja saņemt juristu bezmaksas konsultācijas, zvanot uz atbalsta tālruni noziegumos cietušajiem, aģentūru LETA informēja sabiedrisko attiecību konsultante Sigita Āboltiņa. Viņa atgādināja, ka Latvijā trešo mēnesi darbojas bezmaksas atbalsta tālrunis noziegumos cietušajiem, uz kuru zvanot var saņemt profesionālu psiholoģisko un informatīvo palīdzību. Šajā laikā novērots, ka cilvēkiem ļoti bieži ir nepieciešama tieši juridiska veida palīdzība - gadījumos, ja ir sākts kriminālprocess, lieta tiek izbeigta vai process ir ieildzis.

Cilvēkiem trūkst informācijas par to, kā rīkoties šādās situācijās, tāpēc Advokatūras dienā sadarbībā ar Juridiskās palīdzības administrāciju 17.martā norisināsies kampaņa Pajautā advokātam!, kad cilvēkiem būs iespēja uzdot sev interesējošus jautājumus par strīdu risināšanas iespējām un citiem juridiska rakstura jautājumiem. Neatkarīgi no šīs kampaņas šajā dienā varēs saņemt arī psiholoģisko palīdzību, kuru sniegs krīžu un konsultāciju centra Skalbes speciālisti.

Centra Skalbes projektu vadītāja Anda Švinka uzsver, ka, neskatoties uz problēmas saturu, cilvēkiem joprojām ir nepieciešams emocionālais atbalsts un apstiprinājums tam, ka viņu problēma patiešām ir problēma. Tādā veidā viņi saņem papildu mudinājumu to atrisināt.

Tiek skaidrots, ka gadījumā, ja cilvēkiem nepieciešama informatīva rakstura palīdzība, to ir iespējams atrisināt ar viena zvana palīdzību, un visbiežāk šāda saruna ilgst aptuveni 20 minūtes. Tomēr, ja cilvēki saskaras ar dažāda veida vardarbību ģimenē - emocionālu, fizisku vai seksuālu -, tad nepieciešamas vairākas konsultācijas, kuras var ilgt pat stundu. Bieži šādās situācijās cilvēki ir vieni, un viņiem trūkst līdzcilvēku atbalsta. Zvanot uz atbalsta tālruni, viņi var saņemt ne tikai psiholoģisku, bet arī informatīvu palīdzību.

Ņemot vērā, ka bezmaksas tālrunis noziegumos cietušajiem ir sācis savu darbību šī gada janvārī, saņemto zvanu skaits ir liels. Divu mēnešu laikā bijušas 403 sarunas, no kurām vairāk nekā puse zvanītāju bija sievietes. Visvairāk zvanītāju bijuši iesaistīti ekonomiskos noziedzīgos nodarījumos - krāpšanā, zādzībā -, kā arī ceļu satiksmes negadījumos, huligānismā, bijuši pakļauti emocionālai un fiziskai vardarbībai ģimenē, darbavietā vai citur. Zvanītājiem šādos gadījumos tiek sniegta informācija par iestādēm, kur vērsties problēmas risināšanā, kā arī tiek nodrošināts emocionālais atbalsts.

126 cilvēki ir sazvanījuši tālruni akūtā krīzes situācijā, un 100 cilvēki ir bijuši hroniskā krīzes situācijā, kas nozīmē, ka traumatiskais notikums ir atstājis dziļas sekas.

"Tas, ar ko mēs saskaramies un par ko mēs nespējam izrunāties, mūsos rada sajūtas, kuras parasti ir trauksmainas, nomācošas. Ja mēs to neizrunājam, tad šīs sajūtas baro arvien lielākas sajūtas un veidojas sniega bumbas efekts, kad cilvēks vairs nezina, no kura brīža tas viss ir sācies. Diemžēl dažiem šī bumba var izrādīties pārāk smaga. Ir jāparūpējas par sevi, lai nebūtu šī sniega bumbas efekta, kas kā lavīna nogāž cilvēku no kājām," par iemesliem, kāpēc zvanīt uz bezmaksas atbalsta tālruni, skaidro Švinka.

Nākotnē krīžu un konsultāciju centrs Skalbes plāno doties pieredzes apmaiņā uz citām Eiropas Savienības valstīm, kurās arī veiksmīgi darbojas vienotais atbalsta tālrunis noziegumos cietušajiem.

Kā ziņots, no gada sākuma darbojas Tieslietu ministrijas iniciētais atbalsta tālrunis 116006, pa kuru ikvienam noziegumā cietušajam bez maksas būs pieejamas konsultācijas. Iecere izveidot tālruni 116006 radās, ņemot vērā Eiropas Savienības direktīvas prasības, kas nosaka noziegumos cietušo tiesību, atbalsta un aizsardzības minimālos standartus.

Bezmaksas tālrunis būs nepieciešamās informācijas avots cietušajiem arī gadījumos, ja kriminālprocess vēl nav sākts. Īpaši apmācīti speciālisti pa tālruni sniegs visu informāciju par atbalsta iespējām konkrētajā gadījumā. Nepieciešamības gadījumā tiks sniegts arī emocionāls atbalsts. Tālruņa plānotais darbības laiks ir no plkst.7 līdz 22.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas