Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Domnīca: Latvijā iedzīvotāju skaits 2030. gadā nostabilizēsies ap 1,9 miljoniem

Latvijā iedzīvotāju skaits turpinās sarukt un vienlaikus pieaugs veco ļaužu īpatsvars, tomēr līdz 2030. gadam iedzīvotāju skaits varētu stabilizēties ap 1,9 miljoniem cilvēku, ceturtdienas rītā intervijā Latvijas Radio izteicās domnīcas Certus vadītājs Vjačeslavs Dombrovskis.

Aprēķini tapuši, balstoties uz ārējās un iekšējās migrācijas un to ietekmējošo ekonomisko faktoru aplēsēm.

"Mēs nesolām nekādu brīnumu (..), emigrācijas un imigrācijas procesi ir atkarīgi no ienākumu atšķirības gan starp Latviju un Eiropas attīstītajām valstīm, gan Latvijas  iekšienē starp Rīgu un novadiem. Mūsu aprēķini saka, ka bilde tomēr nav tik drūma, kā tā tika iezīmēta iepriekš," stāstīja Dombrovskis.

Atšķirībā no Apvienoto Nāciju organizācijas un Eurostat aplēsēm,kas prognozēja, ka Latvijā 2030. gadā dzīvos 1,6 vai 1,8 miljoni cilvēku, Certus prognozē, ka ap to laiku iedzīvotāju skaits Latvijā būs stabilizējies ap 1,9 miljoniem.

Dombrovskis atzina, ka pašlaik apspriešanas procesā esošā nodokļu reforma nav ņemta vērā, jo tā vēl nav pieņemta. Savukārt modelējot, ka Latvijas iekšzemes kopprodukta izaugsme varētu būt straujāka - nevis prognozētie 3%, bet ap 5% gadā - iedzīvotāju skaits varētu būt par aptuveni par 50 000 vai "divām Valmierām vairāk", vērtēja ekonomists.

Jau vēstīts, ka saskaņā ar jaunākajiem Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) datiem 2017.gada sākumā Latvijā dzīvoja apmēram 1 950 000 iedzīvotāju, kas ir par 18 800 mazāk nekā pirms gada.

Top komentāri

Aizejiet
A
uz Kara muzeju - tur ekspozīcijā parādīts, ka 1. pasaules kara rezultātā Latvijas iedzīvotāju daudzums samazinājās no 2,4 mlj. uz 1,8 mlj. Salīdzinājumam - PSRS sabrukuma, bet jo īpaši iestāšanās ES rezultātā Latvijas iedzīvotāju daudzums ir samazinājies no 2, 4 vai pat 2,5 mlj. līdz 1,9 mlj. Tātad - 20 gadu laikā jeb laika ziņā nedaudz izstieptākā periodā Latvija demogrāfiski ir piedzīvojusi "kara sekas". Vai kādam šajā sakarā ir ko teikt?
Rusins
R
Man ir jautajums, cik lielas algas sanem sis domnicas darbinieki, piemeram, Dombrovskis, ja viniem maksa algu no Latvijas valsts budzeta lidzekiem? Ja si domnica ir privata struktura, lai vini laiza savus pautus un parazite, bet nekada gadijuma nedrikst skerdet Latvijas valsst naudu, kuat kadu domnicu uzturesanai, laika kad latvija pensionari, berni sanem niecigas pensijas un pabalstus, lielaka dala dzivo nabadziba, pusbada, jo Latvija 90% pensionari sanem niecigas 300 eiro/menesi pensijas, kauras ir zemakas pat par iztikas minimumu 380 eiro/menesi. Kapec Dombrovski neuztrauc sis jautajums? Vai tad Latvijas pensionari ir pelnijusi so bada, nabadzibas pazemojoso dzivi?
vēl
v
Vaicipari pareizi? "Veiksmes" stāsta rezultātā aizbrauca vien ap pusmiljons, pēc oficiālās statistikas, vēl tikpat izbrauca no 1991 līdz 2007. Vai nav tā ka emigrējis ir kāds miljons? Lauki taču tukši. Cik Latvijas pašvaldībās nav tā, ka pašvaldībā strādā 80% no nodarbinātajiem??? Domnīca vai zāles pīpētava?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Statistika nav tikai vienkārši cipari

Par Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vietu valstī un vēlmi padarīt CSP par galveno datu centru, kas politikas plānotājiem palīdz pieņemt kvalitatīvus lēmumus, Guntars Gūte sarunājas ar ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas