Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Donoru centrā pašlaik pietrūkst 0- un A+ grupas asiņu

Arī otrajā jūlija nedēļā cilvēki asinis ziedojuši vairāk nekā pērn, tomēr atsaucība pamazām sarūk, aģentūra LETA uzzināja Valsts asinsdonoru centrā (VADC).

Jūlija otrajā nedēļā asinis ziedot bija atnākuši 1182 cilvēki jeb vidēji dienā - 169 donori. Salīdzinot ar pagājušā gada otro jūlija nedēļu, asinis ziedot bija atnākuši par 151 cilvēku jeb 14,6% vairāk. Vidēji dienā nepieciešams, lai asinis ziedotu 150 cilvēki.

Tomēr, kā norāda centrā, tas ir par 142 cilvēkiem mazāk nekā šī gada jūlija pirmajā nedēļā, kad asinis vidēji dienā noziedoja 189 cilvēki.

Kopumā jūlija pirmajās divās nedēļās asinis noziedoja par 236 cilvēkiem jeb 10,4% vairāk nekā pērn šajā pašā laika periodā.

Līdzīgi kā iepriekš vairāk ziedotāju ir Rīgā un Rīgas reģionā, ko nosaka arī lielāks iedzīvotāju skaits. Daudz ziedotāju ir bijis arī Latgales reģionā, kur aktīvi strādā VADC Latgales filiāles darbinieki.

Joprojām no atnākušajiem apmēram 10-15% cilvēku netiek pieņemti dažādu iemeslu dēļ, piemēram, saistībā ar vispārējām veselības problēmām, ērču kodumiem, zemu hemoglobīna līmeni asinīs.

VADC norāda, ka, pateicoties cilvēku atsaucībai, šogad arī vasarā izdodas nodrošināt pietiekamas asins rezerves, tomēr šobrīd nepietiekoši krājumi ir 0 asins grupai ar negatīvu rēzus faktoru un A asins grupai ar pozitīvu rēzus faktoru.

Jau ziņots, ka Latvijā asinis regulāri ziedo tikai 1,7% no tiem iedzīvotājiem, kuri to varētu darīt.

Lai nodrošinātu pastāvīgu asins krājumu papildināšanu un pilnībā nodrošinātu slimnīcu pieprasījumu, kā arī lai nebūtu jāatliek plānveida operācijas, VADC jūlija sākumā sāka kampaņu Mums ir viena asinsrite. Tās laikā ar televīzijas, radio un preses reklāmu palīdzību iedzīvotājiem tiks atgādināts, ka vajadzība pēc stabilām asins rezervēm var skart jebkuru cilvēku un asinis var ziedot trīs reizes gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas