Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Pilotprojekta ietvaros pirmie pieci pāri pirmslaulību apmācību kursu izmēģināja jau 2015. gadā, tagad šāda iespēja līdz gada beigām būs 50 pāriem

Dots starts pirmslaulību apmācībām

Tuvākajā laikā Tieslietu ministrija (TM) sāks īstenot pirmslaulību apmācības. Vienošanās jau noslēgta ar vairākām mācību iestādēm, taču lielākās bažas ir par cilvēku interesi piedalīties. Jāatgādina, ka jaunos pārus pirms laulību reģistrācijas paredzēts apmācīt par finanšu, laulības tiesiskajiem un psiholoģiskajiem aspektiem, kā arī par vecāku atbildību, trešdien lasāms laikrakstā Diena.

Pie programmas īstenošanas sākts strādāt jau gada sākumā, uzrunājot 33 dažādas mācību iestādes, bet vienošanās noslēgta ar piecām no tām. Pirmslaulību apmācību šogad īstenos Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmija (RPIVA), kas to var izdarīt Rīgā, Zemgalē, Kurzemē un Vidzemē; Latgalē tā būs Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija un mācību centrs FIBRA; Zemgalē iespēja būs Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrā, kas ir arī pašas programmas izstrādātāji. Rīgā kursi varēs notikt arī biedrībā Svētās ģimenes māja, Dienai apstiprina TM Dzimtsarakstu departamenta direktore Solvita Saukuma-Laimere.

Ja būs cilvēku interese, RPIVA mācības ir gatava nodrošināt visās savās filiālēs. Akadēmijā Dienai apgalvo, ka tā pēdējos gados mērķtiecīgi strādājusi pie piedāvājuma paplašināšanas mūžizglītības jomā, tāpēc arī lektori ir prasībām atbilstoši. Te gan jāatgādina, ka šobrīd notiek RPIVA likvidācija, tāpēc šīs saistības būs jāpārņem Latvijas Universitātei (LU). Kā Dienai apliecina LU rektora vietnieks studentu un sociālajos jautājumos Jānis Stonis, tas arī tiks darīts. Akadēmijai bijušas tiesības šādu vienošanos slēgt, jo tas neuzliek lielas finansiālas saistības.

Tas, kurās vietās kursi notiks, būs atkarīgs no cilvēku atsaucības. Šobrīd nav arī skaidrs, precīzi kad un cikos apmācības notiks, jo to varēs saprast tikai tad, kad apkopos ieinteresēto pāru vēlmes. Šobrīd pieteicies ir viens pāris no Rēzeknes, kas gatavi būtu mācīties maijā vai jūnijā, bet, lai nokomplektētu grupu, nepieciešami vismaz desmit cilvēki. "Ja konkrētajā reģionā ir vismaz pieci pāri, mēs varam teikt, ka mācības var sākties," atzīmē Saukuma-Laimere. Līdz ar to ministrija no savas puses esot izdarījusi visu, un atliek gaidīt interesentus.

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena trešdienas, 17.maija, numurā!

Top komentāri

laulāta
l
jaunākā TM anekdote :) :) :)
naivi dziļdomīgais
n
Ar to pazaudējam kāzu nakts romantiku, jo viss būs noticis jau pirmslaulību apmācību laikā, kad instruktors būs izmantojis pirmās nakts tiesības.
Vērtīga iniciatīva
V
Ir vērts pirms laulībām uzzināt dažus juridiskos un sociālos aspektus, ar kādiem būs vēlāk jāsaskaras.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas