Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Drošības policija neierosinās kriminālprocesu par rīcību ar Latvijas simboliem BBC filmā

Drošības policija (DP) ir atteikusi ierosināt kriminālprocesu par rīcību ar Latvijas simboliem BBC filmā World War Three: Inside The War Room, kurā apspēlēts iespējams Krievijas iebrukums Latvijā, liecina aģentūras LETA rīcībā esošais DP lēmums.

DP cita starpā atsaucas uz Rīgas Stradiņa universitātes docenta Ivana Jāņa Mihailova pausto, ka filmā izmantots pseido-dokumentāls fikcijas stils, kas pieļauj attēlot reāli eksistējošas vietas un citus apstākļus, apvienojot tos ar fikcijas elementiem. Līdz ar to rīcība ar Latvijas karogu un ģerboni nav jāuzlūko atrauti no pārējās filmas.

Atsaucoties arī uz Satversmes 100.pantu un Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) lēmumiem, DP konstatējusi, ka Latvijas karoga un ģerboņa noraušanas, mīdīšanas un dedzināšanas attēlojums filmā nepārkāpj vārda brīvības robežas. Drošības iestāde norāda, ka ECT ir uzsvērusi, ka preses brīvība ietver arī iespējamu pārspīlējumu un provokāciju. DP šajā filmā arī nesaskatīja nacionālā naida kurināšanu.

Februārī Gazeta PIK redaktors Jānis Kuzins lūdza DP izvērtēt vai BBC demonstrētajā filmā netiek zaimoti Latvijas simboli, jo filmā publiski tiek iznīcināts Latvijas valsts karogs un ģerbonis, kā arī tiekot kurināts nacionālais naids. Kuzins bija lūdzis DP sākt kriminālprocesu.

Kā vēstīts, minētajā filmā attēlots Krievijas iebrukums Latvijā. Lai atbalstītu prokremliski noskaņotos separātistus, Krievija ieņēmusi 20 netālu no robežas esošas pilsētas. Kad NATO līderi nevar izlemt, kā atbildēt uzbrukumam, ASV un Lielbritānija izlemj sūtīt karavīrus cīņā ar Krievijas spēkiem. Krievija pēc tam atbild ar kodoluzbrukumu. BBC mājaslapā raidījuma aprakstā teikts, ka tajā bijušās augstākās britu militārās un diplomātiskās amatpersonas veic iespējama "karstā kara" simulāciju Austrumeiropā, iekļaujot pat cīņu ar kodolieročiem.

Viens no raidījumā pieaicinātajiem ekspertiem, bijušais NATO spēku Eiropā virspavēlnieka vietnieks ģenerālis Ričards Širefs paudis, ka raidījums parādīs Krievijai - tās iebrukuma gadījumā NATO aizsargās Baltijas valstis.

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Vienotība) norādījis, ka Baltijas valstis jau vairāk nekā desmit gadus ir pilntiesīgas NATO dalībvalstis un turpina strādāt kopā ar sabiedrotajiem, tāpēc iebrukšanas scenāriji pat teorētiski netiktu pieļauti. BBC raidījums, pēc viņa teiktā, tikai apstiprina sabiedroto gatavību aizstāvēt Baltijas valstis.

Savukārt bijušais Latvijas aizsardzības un ārlietu ministrs, pašreizējais Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Artis Pabriks (Vienotība) atzinis, ka BBC raidījums ļauj modelēt iespējamo Krievijas iebrukumu Latvijā un no tās ir jāmācās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas