Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Drošībnieki mudina bibliotekārus monitorēt apmeklētāju interesi par islāmu

Drošības policija (DP) izplatījusi aicinājumu, kurā bibliotekāri faktiski aicināti kļūt par tādiem kā ārštata darbiniekiem, proti, bibliotēku darbiniekus mudina uzraudzīt, vai apmeklētāji pārāk neaizraujas ar literatūru un materiāliem par islāmu un teroristiskajām organizācijām, pirmdien vēstīja telekanāls TV3.

DP informatīvajā skaidrojumā norāda uz vairākiem kritērijiem, pēc kuriem noteikt - lasītāju derētu paturēt redzeslokā. 

DP uzskata, ka ir reāls pamats bažām par topošo radikāļu un teroristu pulcēšanos un informācijas ievākšanu, izmantojot bibliotēkās pieejamos resursus, vēsta TV3, tāpēc 

DP savā tīmekļa vietnē ievietotajā digitālajā bukletā norāda, ka Eiropas valstīs radikāli noskaņotas personas sev interesējošo informāciju arvien biežāk iegūst, izmantojot brīvpieejas interneta piekļuves punktus, tostarp izmantojot iespēju pieslēgties tīmeklim bibliotēkās. 

Analizējot notikumus Eiropā un situāciju Latvijā, DP konstatējusi, ka līdzīgas tendences, kaut mazākā mērā, vērojamas arī pie mums. 

Digitālajā bukletā uzskaitīti trīs galvenie kritēriji, kuriem būtu jāpievērš uzmanība:

  • apmeklētāju pastiprināta interese par islāmu, tajā skaitā teroristiskajām organizācijām un šo organizāciju propagandas materiāliem;
  • atklāta atbalsta paušana terorismam, teroristu organizācijām, jo īpaši Islāma valstij jeb Daesh;
  • teroristiskās organizācijas Islāma valsts logo demonstrēšana, nēsāšana uz apģērba

Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB) par šīm rekomendācijām uzzinājusi vien šodien - no plašsaziņas līdzekļiem. Bibliotēkā cer, ka DP norādīs uz konkrētām mājaslapām, kurām vajadzētu bloķēt piekļuvi, pretējā gadījumā no ieteikumiem jēga ir visnotaļ maza. 

"Bibliotēkai ir jāpilda intelektuālās miera ostas funkcija, kur cilvēks var brīvi nākt, studēt, pētīt un interesēties. Šīs motivācijas, kādēļ un ko cilvēki bibliotēkā dara, ir visdažādākās. Tā ir pašizglītošanās, tā ir nopietna pētniecība, tās ir mācības. Mēs nevarētu tik tiešā veidā uzskatīt to par kāda veida nopietnu apdraudējumu, ja cilvēks ir izvēlējies nākt pirmdien, otrdien, trešdien, ceturtdien un piektdien lasīt Korānu," TV3 norādīja LNB pārstāvis Augusts Zilberts.

Filozofs Māris Kūlis, kurš pētījis islāma propagandas ietekmi uz cilvēku prātiem, neuzskata, ka šādi drošībnieku ieteikumi bibliotekāriem ir nopietns ierocis cīņā pret radikālā islāma ideoloģijas izplatību.

"Nedomāju, ka tas ir nozīmīgākais avots vai nozīmīgākais ceļš pie informācijas. Jāsaprot, ka šobrīd ir tādi laiki, ka nav nemaz tā informācija, īpaši par ekstrēmistiem, jāmeklē. Tā atnāk pati," pauž Kūlis. 

 

 

 

Top komentāri

Laipni
L
lūgti ieskatīties Mucenieku centra reklamētajā bibliotēkā!
sviests
s
Paši nav spējīgi uz robežas uzreiz izskaitļot un izķert ieceļotājus, kuri ir melnajos sarakstos, tagad monitorēs bibliotēkas...
es
e
Vajadzētu monitorēt arī ko cilvēki ēd ēstuvēs. Ja pasūta dateles, tad skaidrs ka arābu terorists.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas