Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Dzēruši autovadītāji policiju varēs sastapt arī uz vientuļa lauku ceļa

Tā sarunā ar Guntaru Gūti sola Valsts policijas prevencijas vadības nodaļas vecākā inspektore Zane Arāja.

Fragments no intervijas:

Tuvojas Līgosvētki ar trim brīvdienām. Zināms, ka tiesībsargiem ir izstrādāts īpašs rīcības plāns šīm brīvdienām. Uz ko tiks likti galvenie akcenti – satiksmes drošība, īpašuma drošība, sabiedriskā kārtība? Būs arī īpaši reidi?

Svētkos dažādās Latvijas malās ir paredzēti lieli koncerti un cita veida svētku pasākumi, kur, protams, pulcēsies arī liels daudzums cilvēku. Tam Valsts policija nopietni gatavojas, lai nodrošinātu sabiedrisko kārtību un cilvēku drošību. Arī satiksmes drošībai, kā ik gadu šajos svētkos, ceļu policija pievērsīs pastiprinātu uzmanību, būtībā strādājot visā valsts teritorijā. Noteikti tiks pievērsta uzmanība ne tikai lielajām valsts un reģionālās nozīmes šosejām, bet ceļu policijas ekipāžas būs sastopamas arī uz mazajiem lauku ceļiem. Protams, Valsts policijas resursi nav tik lieli, lai mēs spētu atrasties pilnīgi visās vietās vienlaikus, tomēr noteikti rūpēsimies, lai jau sākotnēji novērstu cilvēku vēlmi sēsties pie stūres alkohola reibumā. Diemžēl ik gadu aizvien vērojama tendence, ka svētku laikā reibumā aizturēto autovadītāju skaits ir lielāks nekā ikdienā. Pērn Līgosvētku laikā visā valstī kopumā tika aizturēti 96 autovadītāji, kuri pie stūres bija sēdušies reibumā. Tas gan bija mazāk nekā 128 autovadītāji 2015. gadā. Noteikti jāuzsver fakts, ka puse no pērn pieķertajiem autovadītājiem pie stūres bija sēdušies 24. jūnijā. Turklāt vēl pērn pārbaudīto 224 autovadītāju izelpā tika konstatēta alkohola klātbūtne, kas gan nepārsniedza likumā atļautās 0,5 promiles, līdz ar to juridiski viņi nebija izdarījuši pārkāpumu, tomēr tas nav pozitīvs rādītājs, jo tik un tā cilvēks pie stūres nav sēdies skaidrā.

Šis uz robežas balansējošais skaitlis tomēr rada pārdomas par atbildības sajūtu un attieksmi pret drošību...

Tas savā ziņā parāda autovadītāju attieksmi pret savu un citu satiksmes dalībnieku drošību. Jau gadiem ir pastāvīgi runāts un izteikti aicinājumi, pat lūgumi nesēsties pie stūres, ja lietots alkohols. Taču nez kādēļ aizvien daudziem citas lietas šķiet svarīgākas, cilvēki neieklausās aicinājumos un apzināti pārkāpj likumu un drošības normas. Brīžiem šķiet, ka šo cilvēku prātos ir nesodāmības sajūta, un viņi pat neaizdomājas, cik traģiskas var būt sekas šādai bezatbildīgai rīcībai. Jāsaka – autovadītāja apliecības atņemšana un soda piespriešana šādā situācijā ir pat labākais, kas var notikt. Bet sekas var būt arī daudz traģiskākas – smagi savainojumi vai pat cilvēku nāve.

Esam aizvien tik bezcerīgā situācijā?

Par laimi nē. Dažādas ikgadējas sociālas kampaņas un akcijas devušas jūtamu uzlabojumu sabiedriskās domas un attieksmes maiņā pret šo netikumu. Vēl pirms kādiem gadiem braukšanu dzērumā vairākums neuzskatīja par ļoti bīstamu netikumu, bet šobrīd sabiedrība pārsvarā pauž nosodījumu un neiecietību pret šādiem pārkāpējiem. Tas liecina, ka skaidrošana, atgādināšana un brīdināšana tomēr dod savu pozitīvo efektu. Aizvien vairāk cilvēku plāno svētku svinēšanu tā, lai nevienam no viesiem nebūtu ne vismazākās vēlmes vai iemesla kādā brīdī kaut kur doties reibumā ar mašīnu. Tādēļ ceram, ka šogad situācija būs labāka nekā pērn.

Visu interviju lasiet ceturtdienas, 22. jūnija, avīzē Diena!

 

Top komentāri

Nedzērušie autovadītāji
N
Un kā tad ar mums!? Vai mēs sliktāki par dzērušiem autovadītājiem!? Skat. virsrakstu!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas