Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts
Liepājā, Pāvilostas ielā, pie nama, ko mazais Ivans Berladins reiz sauca par mājām, gulst svecīšu, ziedu un mīksto mantiņu grēdas. Tās tur atstāj cilvēki, kas bērnu pat nekad nav skatījuši vaigā, taču šajās dienās viņš iekritis daudzās sirdīs

Dzīvoja viens un nomira viens

"Cilvēki aktīvi iesaistās interneta diskusijās, raksta komentārus un aktualizē jautājumu – kurš ir jāsoda? Vai vainīgi ir bērna vecāki? Vai ģimenei sekoja sociālais dienests, bāriņtiesa un policija? Kāds būs sods? Varbūt vainīga ir sistēma? Šāda nostāja ir ārkārtīgi cilvēcīga, jo vardarbība pret bērnu pirmajā brīdī patiešām var izsaukt dusmas un niknumu, vienīgi šīs emocijas cietušajam bērnam īsti nepalīdz. Ja tiešām gribam atrast vainīgo – tad tas ir ikviens no mums, kurš savā ikdienā piever acis uz jebkāda veida vardarbību pret bērnu. Lielās traģēdijas sākas no nepamanītiem sīkumiem," saka centra Dardedze pārstāve Anda Avena.

Traģiskā vēsts par mazā Ivana Berladina nāvi pāršalkusi visu Latviju, tāpēc var rasties iespaids, ka tas ir tikai izņēmums, rets gadījums, tomēr realitātē ir krietns skaits bērnu, kas cieš un daudz labāk jūtas uz ielas, nevis ģimenē. Turklāt, lai arī vardarbība nereti notiek līdzcilvēku acu priekšā, dažādu vēsturisku vai psiholoģisku faktoru ietekmē liela daļa cilvēku izvēlas neko no tā neredzēt, līdz notiek kas neatgriezenisks.

Teikt, ka Latvijas sabiedrība ir vienaldzīga, būtu nekorekti, uzskata bijušais Kriminoloģisko pētījumu centra vadītājs Andrejs Vilks. Proti, lai gan bija cilvēki, kas nekādi nerīkojās, redzot, ka mazais puika iet pa ielu vai brauc autobusā pilnīgi viens, nevar aizmirst arī tos tūkstošus, kas pašaizliedzīgi vairākas dienas un naktis viņu meklēja.

Medijos pēdējo dienu laikā bieži izskanējuši pārmetumi dažādām pusēm. Tā, piemēram, akmens tiek mests arī kaimiņu dārzā, kas pēc puikas pazušanas policijai norādīja, ka ģimenē bieži tiek lietot alkohols. "Būtu pārspīlēti teikt, ka sabiedrība ir vienaldzīga. Ir cilvēki, kas ir atbildīgi pret sevi un līdzcilvēkiem, un ir arī tādi, kas nav," spriež Vilks. Viņš zina teikt, ka policija visai bieži saņem zvanus no personām, kas ziņo par sliktiem apstākļiem kaimiņu ģimenēs vai, piemēram, par piedzērušiem vecākiem, kas uz ielas atrodas ar bērniem. Taču, pēc eksperta domām, šobrīd plaši izplatīta pārspīlēta tolerance: "Bieži cilvēki domā – katrs drīkst dzīvot un audzināt bērnu, kā viņa ieskatos ir pareizi, tur nevajag iejaukties. Mēs kļūstam pārāk iecietīgi pret cilvēku brīvības izpausmēm, aizmirstot, ka jebkura brīvība sev līdzi nes arī pienākumus. Plašākā kontekstā – normālā sabiedrībā ikviens ir atbildīgs par ikvienu sabiedrības locekli."

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena ceturtdienas, 13.jūlija, numurā!

Top komentāri

Baisi
B
Pieci gadiņi bērns , dzīvoja Viens , nomira Viens ! Vai vispār tas iespējams normālā sabiedrībā ???
Vienaldzība
V
Tūstošiem cilvēku izgāja meklēt pazudušo bērnu, bet neviens uz ielas, veikalā vai autobusā neizrādīja interesi, kāpēc tik mazs bērns ir viens. Un vēl nesaprotu Dubeņus. Mežā tumsā bērns raud un sauc māti, bet nevienam nenāk prātā iet un noskaidrot, kas notiek. Mierīgi liekas uz auss.
domāju
d
Agrā rīta stundā bērns stāv autobusa pieturā , vai tiešām neviens negāja garām , autobusā arī iekāpa viens , izkāpa viens un neviens neredzēja bērnu VIENU !!! Vai karaostā monitorā neredz to pieturu ? Tā varētu turpināt , par bērnu kāpēc viņš ir VIENS ???
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas