Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Eglīšu rotājumu ražotne - sirds lieta, ne bizness

Cilvēku interese par eglīšu rotājumiem ir vien dažas nedēļas gadā, kad nākas izlemt, kādas rotas šajā gadā tiks kārtas eglītē. Šo tēmu šonedēļ apskatīja laikraksts Dienas Bizness.

Pašmāju ražojumiem nākas konkurēt ar importa krāsainajiem bumbuļiem un mantiņām. Par spīti īslaicīgajam peļņas posmam Latvijā ir uzņēmumi, kas eglīšu rotājumus ražo jau gadu desmitiem.

Jau 20 gadus SIA G Stils meistari katru stikla bumbu individuāli izpūš un apglezno. Tā ir vienīgā šāda veida stikla eglīšu rotājumu ražotne Baltijā. "Rotājumi ir roku darbs, katras bumbiņas izveidošana prasa septiņu cilvēku iesaistīšanos. Darbs ir laikietilpīgs, stikla pūtējus un māksliniekus atrast nav viegli, bet aktīvais tirdzniecības laiks ir vien dažas nedēļas gadā, kad cilvēki atceras, ka vēlas izrotāt eglīti. Nevaram saražot 50 tūkstošus rotājumu gadā un to arī necenšamies darīt. Esam amatnieki," stāsta SIA G Stils direktore Raisa Loze.

"Esam tik mazi ražotāji, ka produkcija pietiek vien vietējam tirgum. Katru gadu pārdošanas apjomi ir līdzīgi. Arī krīzes gados kritumu neizjutām, jo mūsu rotājumus cilvēki iegādājas arī atkārtoti, veido kolekcijas, pasniedz mūsu eglīšu rotājumus kā dāvanas. Šis ir sajūtu bizness. Paskatoties uz skaisti izrotātu eglīti, cilvēkiem rodas emocionālas atmiņas par bērnību. Arī man ik gadus pirms svētkiem ir pacilāta sajūta. Šis ir sirds darbs, nevis bizness, turklāt bez praktiskas palīdzības no ģimenes puses man būtu grūti visu izdarīt," atklājusi uzņēmuma direktore. Tiesa, šo gadu viņa sagaidot ar nelielām bažām, jo līdz ar eiro ieviešanu produkta cena pircējiem šķitīšot augstāka, nekā tā bija latos. Šis būšot pārbaudījumu gads.

Jau 17 gadu eglīšu rotājumus no koka ražo pašmāju uzņēmums SIA Koka varde, kura sortiments ir izveidojies ļoti plašs. Jau no uzņēmuma darbības pirmsākumiem tiek ražotas arī koka rotaļlietas. Apmēram 70% no saražotajiem koka rotājumiem tiekot eksportēti uz Vāciju, Dāniju, Krieviju, Somiju un pēdējos trīs gadus arī uz Japānu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas