Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Eiropas Sociālistu partijas prezidents: Mēģinājums atlaist Rīgas domi rada nopietnas bažas par demokrātiju Latvijā

Iecere atlaist Rīgas domi rada nopietnas bažas par demokrātijas principu ievērošanu Latvijā, paudis Eiropas Sociālistu partijas (PES) prezidents Sergejs Staniševs. Rīgas domē valdošā partija Saskaņa ir PES biedre.

Staniševs pauž viedokli, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izstrādātais likumprojekts par Rīgas domes atlaišanu pieļautu situāciju, ka demokrātiski ievēlēta dome tiktu aizstāta ar pagaidu administrāciju līdz pat jaunām vēlēšanām maijā. "Mēģinājums atlaist demokrātiski ievēlētu domi nāk brīdī, kad konservatīvajiem un labējiem politiķiem nekādi neizdodas izveidot valdību Latvijā pēc pēdējām parlamenta vēlēšanām. Rīgas domes atlaišanas mēģinājums tika virzīts pēc VARAM vadītāja partijas kongresa, lai gan ministrs šo soli cenšas pamatot kā atbildi uz iespējamo korupciju Latvijas galvaspilsētas iestādēs," ieceri kritizē Staniševs.

Viņš norāda, ka gan Rīgas mērs Nils Ušakovs (Saskaņa), gan liela daļa Rīgas domes deputātu ir partijas Saskaņa pārstāvji un līdz ar to PES biedri, kas pēdējās pašvaldību vēlēšanās ieguvuši 50,82% vēlētāju atbalstu. Politiskajā paziņojumā uzsvērts, ka arī oktobrī notikušajās Saeimas vēlēšanās Saskaņa bijusi "skaidrs līderis" ar 19,8% balsu, otru labāko rezultātu ieguvušo partiju apsteidzot par vairāk nekā pieciem procentpunktiem.

"Tas ir nepieņemami, ka viena no Eiropas centrālo valstu valdībām mēģina pieņemt likumu, kas apdraud vietējās pašvaldības un to demokrātiju. Ja pār Rīgas domi vai Rīgas mēru ir vērstas kādas ar korupciju saistītas apsūdzības - viņiem ir jāstājas tiesas priekšā. Šis mēģinājums atlaist visu pilsētas domi, kura ir ievēlēta ar ievērojamu pārsvaru, raisa nopietnas bažas par demokrātiju Latvijā," izteicies Staniševs.

PES esot apņēmusies informēt Eiropas Reģionu komiteju par šo "acīmredzamo mēģinājumu pārkāpt demokrātiski ievēlētas pašvaldības tiesības, izmantojot antikorupcijas aizsargu, kas ir politiski motivēts".

Kā ziņots, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK) valdībā ir iesniedzis likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu, kurā atrunāts arī domes turpmākais darbs tās atlaišanas gadījumā.

Izstrādātajā likumprojektā teikts, ka tā mērķis ir novērst situāciju, kad Rīgas dome pieļauj nelikumīgu rīcību un nenodrošina likumos noteikto pašvaldības funkciju izpildi. Līdz ar likuma pieņemšanu Saeimā Rīgas dome tiktu atlaista un tās vietā tiktu iecelta pagaidu administrācija.

Par tās vadītāju tiktu iecelts VARAM valsts sekretāra vietnieks pašvaldību jautājumos Draudiņš, bet kā administrācijas locekļi darbotos VARAM pašvaldību departamenta direktors Aivars Mičuls, VARAM ministra padomnieks Dainis Rijkuris, kā arī Finanšu ministrijas, Tieslietu ministrijas un Satiksmes ministrijas deleģētie pārstāvji.

Domes atlaišanas gadījumā jaunās Rīgas domes vēlēšanas notiktu 2019.gada 25.maijā. Jaunievēlētā dome darbotos līdz dienai, kad uz pirmo sēdi sanāktu kārtējās vēlēšanās ievēlētā Rīgas dome, kas plānotas 2021.gadā.

Tikmēr Rīgas mērs šo likumprojektu jau vairākkārt nodēvējis par "politisku šovu", kuram nav tiesiska pamata.

Top komentāri

TrollisJT
T
Mēģinājums atlaist Rīgas domi rada nopietnas bažas par iespējām zagt Latvijā
Redziet!
R
DEMOKRĀTISKA ir tikai Rīgas domes izzagšana masveidā, kukuļu ņemšana, iešana pāri līķiem un krievu veceņu vadāšana sabiedriskajā transportā par velti. Uz visas valsts iedzīvotāju rēķina. Tādi zili brīnumi, domājams, tikai Latvijas DEMOKRĀTIJĀ var tikt realizēti, un plikpaurainajam mērkaķim bildē pēdējais laiks ar šiem noziegumiem iepazīties.
Ilona Kulda
I
Ušakovs izmanto visus līdzekļus cīņā par varu
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas