Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Eižena Āriņa balvu datorikā saņēmuši Jurijs Merkurjevs un Guntis Bārzdiņš

Šogad profesora Eižena Āriņa balvu datorikā saņēmuši Rīgas Tehniskās universitātes profesors Jurijs Merkurjevs un Latvijas Universitātes (LU) Matemātikas un informātikas institūta (MII) vadošais pētnieks Guntis Bārzdiņš, aģentūru LETA informēja organizatori.

Merkurjevs saņēma balvu par nozīmīgu teorētisku ieguldījumu Latvijas datorzinātnes attīstībā, bet Bārzdiņš - par praktisku ieguldījumu informācijas tehnoloģiju (IT) jomā, izstrādājot un ieviešot novatoriskus un sabiedrībai aktuālus IT risinājumus.

Bārzdiņa vadībā LU MII Mākslīgā intelekta laboratorijā jau desmit gadus tiek veikti fundamentāli un praktiski pētījumi dabiskās valodas automātiskā semantiskajā analīzē un citos mākslīgā intelekta virzienos. Viens no jaunākajiem sasniegumiem ir inovatīvas mašīnmācīšanās metodes izstrāde un tās sekmīga pielietošana, kas prestižajās starptautiskajās sacensībās SemEval-2016 tika atzīts par tā brīža pasaulē precīzāko rīku nozīmes reprezentācijas izguvei no angļu valodas teksta, bet Latvijas Zinātņu akadēmija to ir atzinusi par vienu no 2016.gada nozīmīgākajiem Latvijas zinātnes sasniegumiem.

Bārzdiņa vadībā izstrādātā semantiskās analīzes tehnoloģija ir precīza, ātra un praktiski izmantojama lielu dabiskās valodas datu analīzē. Tā ir pielāgota arī latviešu valodai un ir ieviesta mediju monitoringā informācijas aģentūrā LETA un tiek izmantota Eiropas vadošajās ziņu aģentūrās BBC un Deutsche Welle.

Merkurjevs ir zinātniskās skolas sarežģītu sistēmu modelēšanā un simulēšanā Latvijā dibinātājs un vadītājs. Viņa vadībā izstrādāti jauni efektīvi risinājumi modelēšanas un simulēšanas metodoloģijā, kā arī simulēšanas integrācijā ar sarežģītu sistēmu analīzes, optimizācijas un vadības uzdevumiem, kas atver jaunas iespējas sistēmu simulēšanas metodoloģijas praktiskai pielietošanai tautsaimniecībā.

Viņa vadībā starptautiskā projekta Infrom ietvaros izstrādātā platforma vides un tehnoloģisko sistēmu monitoringam ir aprobēta Latvijas pašvaldībās, veicot Daugavas plūdu, Lubānas ezera, Madonas pilsētas un novada mežu monitoringu. Šī platforma nodrošina iespējas plūdu īstermiņa prognozēšanai – līdz 12 stundām.

Profesora Eižena Āriņa balvu datorikā pasniedz uzņēmums 'Exigen Services Latvia', LZA un RTU Attīstības fonds. Izcilākie IT teorētiķi un praktiķi saņem īpašu zelta medaļu, diplomu, kā arī stipendiju 2500 eiro apmērā.

Latvijas datorzinātnes pamatlicēja profesora Eižena Āriņa balva datorikā tiek pasniegta Latvijas IT nozares profesionāļiem un zinātniekiem par ieguldījumu Latvijas informātikas attīstībā. Tas ir augstākais individuālo sasniegumu novērtējums Latvijas IT nozarē. Balva tiek piešķirta kopš 2000.gada, un to var iegūt vienu reizi mūžā.

Iepriekš balvu saņēmuši tādi atzīti datorzinātnes veicinātāji kā Andris Ambainis, Rūsiņš Mārtiņš Freivalds, Vilnis Detlovs, Jānis Osis un citi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas