Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ekonomikas ministra amatā apstiprina Vitenbergu

Saeima ceturtdien ekonomikas ministra amatā apstiprināja parlamentārieti Jāni Vitenbergu (KPV LV).

Vitenbergs, kurš līdz šim ir vadījis Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija, amatā nomainīs savu partijas biedru, bijušo ministru Ralfu Nemiro.

Par Vitenbergu ministra amatā nobalsoja 69 deputāti, seši balsojuši pret, bet divi parlamentārieši balsojumā atturējās.

Vitenbergu pēc premjerministra Krišjāņa Kariņa (JV) aicinājuma amatam izraudzījās partija KPV LV, pēc kā viņa kandidatūru apstiprināšanai Saeimā virzīja arī Kariņš. Tomēr jautājuma virzīšana uz Saeimu līdz šim kādu laiku tikusi iepauzēta KPV LV un Jaunās konservatīvās partijas (JKP) domstarpību dēļ.

"Mēs dzīvojam grūtos laikos, [..] ko varēsim pārvarēt, visiem strādājot kopā. Mūsu valsts virsmērķis ir ierobežot Covid-19 izplatību un sargāt katra iedzīvotāja dzīvību. Tāpēc valdība pieņēmusi virkni lēmumu, kas saistīti ar ierobežojumiem un atbalstu uzņēmējiem, kas ļaus "pārziemot" šos apstākļus. Šajos apstākļos valdība strādā nepilnā sastāvā bez ekonomikas ministra, bet šis amats ir jāaizpilda, jo ir jādomā, kā iziet no krīzes," teica premjers.

Ekonomikas ministra amatam izvirzot Vitenbergu, Kariņš atzina, ka Vitenbergs ir sekmīgi vadījis Tautsaimniecības komisijas darbu un viņa vadībā izskatīta virkne likumu grozījumu.

"Viņš pārzina nozares atbildības sfēras un vajadzības, līdz ar to viņš spēs nekavējoši iekļauties valdības darbā. Vitenbergs ir saņēmis nepieciešamo pielaidi darbam ar valsts noslēpumu, jo viņš darbojas Saeimas Nacionālās drošības komisijā," stāstīja premjers.

Vadoties no līdzšinējās sadarbības, Kariņš secinājis, ka Vitenbergs spēj pamatot savu viedokli attiecībā uz ekonomikas jautājumiem.

JKP deputāts Gatis Eglītis akcentēja, ka partija iestājas par drošības jautājumiem, uzsverot, ka valsts amatos jābūt profesionāliem cilvēkiem, par kuriem nerodas jautājumi drošības iestādēm.

Deputāts Valērijs Agešins (S) skaidroja, ka partijas "Saskaņa" deputāti neatbalstīs Vitenbergu. "Iespējams, ka viņš ir labs cilvēks, bet mums nekas nav zināms par viņa programmu, ekonomisko redzējumu. Tāpat mums nekas nav zināms par viņam zināšanām un prasmēm ekonomikas jomā. Mēs nevaram uzņemties atbildību par Vitenbergu," teica Agešins, gan piebilstot, ka Saskaņa, domājot valstiski, atbalstīs valdības redzējumu un likumprojektus, kas risinās problēmas saistībā ar Covid-19 ierobežošanu.

Saeimas deputāts Viktors Valainis (ZZS) norādīja, ka laikā, kad ekonomiskā situācija izskatās ļoti slikti, nav normāli, ka valstī nav ekonomikas ministra. Zaļo un zemnieku savienības atbalstīs Vitenberga apstiprināšanu, jo "uz pārbrauktuves zirgus nemaina" un Vitenbergam kā pašreizējam Tautsaimniecības komisijas vadītājam būtu pareizi turpināt atbildēt par ekonomikas jomu.

Valainis gan norādīja, ka ZZS atbalstu "dod avansā" un jau šodien grib redzēt skaidru redzējumu, kādu atbalstu paredzēts sniegt uzņēmējiem un kā tiks glābta dramatiskā situācija ekonomikā.

Saeimas deputāts Didzis Šmits norādīja, ka iepriekšējam ekonomikas ministram Nemiro tika atņemta pielaide valsts noslēpumam. Ja netiek sniegts skaidrojums, kāpēc tā tika izdarīts, tad rodas jautājums, vai no atbildīgo drošības iestāžu puses netiek ietekmēti demokrātiskie procesi, vērsa uzmanību politiķis.

Šmits arī norādīja, ka attālināti ir pārrunājis ar Vitenbergu situāciju ekonomikā un ka ministra amata kandidāts apliecinājis, ka plānojot rosināt koriģēt nepareizos nosacījumus uzņēmējiem atbalsta saņemšanai krīzes apstākļos.

Kā ziņots, šā gada marta sākumā Satversmes aizsardzības birojs lēma anulēt Nemiro pielaidi darbam ar valsts noslēpumu.

Iepriekš Vitenbergs par savu galveno uzdevumu ministra amatā nosauca turpināt Nemiro iesāktos darbus. Politiķis norādīja, ka, iespējams, savu sākto darbu dēļ arī ir pienākusi situācija, ka Nemiro zaudējis amatu.

Vitenbergs norādīja, ka darbs turpināsies gan saistībā ar obligātā iepirkuma komponentes (OIK) jautājumu, gan "bankas Parex sāgu", gan saistībā ar Skultē paredzēto sašķidrinātās dabasgāzes terminālu. Nemiro iepriekš norādījis, ka citu politiķu vēlme šim terminālim piešķirt nacionālu interešu projekta statusu bijis viens no iemesliem, lai atbrīvotu viņu no amata. Nemiro arī vēlējies atslepenot Parex bankas darījumu, iepriekš norādīja līdzšinējais ekonomikas ministrs.

Vitenbergs norādīja, ka vadīt Ekonomikas ministriju Covid-19 izplatības krīzes apstākļos ir vēl sarežģītāk, bet politiķis esot gatavs "airēt, lai palīdzētu valstij šai krīzes momentā".

Informācija Centrālās vēlēšanu komisijas mājaslapā liecina, ka Vitenbergs ir dzimis 1995.gadā. Viņš dzīvo Tukuma novadā. No Vitenberga iesniegtās valsts amatpersonas deklarācijas par 2018.gadu izriet, ka viņam pieder dzīvoklis Zentenes pagastā.

Viņa valdījumā ir 2010.izlaiduma gada automašīna Ford S-Max. Vitenbergs 2018.gadā nebija deklarējis nedz uzkrājumus, nedz parādsaistības.

2005.gadā Vitenbergs ieguvis tūrisma gida izglītību Latvijas Kultūras koledžā, bet 2008.gadā Liepājas Pedagoģijas akadēmijā ieguvis bakalaura grādu tūrisma vadībā.

Vitenbergs 13.Saeimā tika ievēlēts no partijas KPV LV saraksta Zemgales apgabalā. Līdz tam viņš bija SIA Lietas MD lielo klientu pārdošanas vadītājs.

2019.gada janvārī Vitenbergs tika iecelts par Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vadītāju.

Top komentāri

Samnieks
S
Drikst jautāt kas viņam pa izglītību?
xxx
x
Ekanomikas ministrs nu ja pēc sejas var redzēt cik izsalcis ira!!!!!!!!!!!!!
>:-)
&
Pats. Zem tankiem? Matrosova pēdējie vārdi: yobānij goloļod.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas