Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Eksperimentā noskaidros fizisko aktivitāšu ietekmi uz skolēnu miega kvalitāti

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) projektā Sporto visa klase jau otro gadu pēc kārtas tiks veikts divus mēnešus ilgs fizisko aktivitāšu eksperiments. Tā ietvaros noskaidros, cik daudz laika miegam velta bērni Latvijā un kā miega kvalitāti ietekmē skolēnu fiziskās aktivitātes, portālu Diena.lv informēja LOK pārstāvis Mārtiņš Mālmeisters.

Kā norāda Pasaules Veselības organizācijas mediķi, kvalitatīvs miegs ir viens no būtiskākajiem bērna attīstību un augšanu ietekmējošajiem faktoriem. Diemžēl mūsdienu dinamiskajā vidē miegam arvien mazāk stundas velta ne tikai pieaugušie, bet arī bērni, radot nopietnus riskus jaunās paaudzes veselībai. Nepietiekama atpūta izraisa ilgstošu nogurumu, paaugstinātu asinsspiedienu, mazina koncentrēšanās un intelektuālās spējas, stresa noturību, kā arī negatīvi ietekmē imūnsistēmu, garīgo veselību un kopējo labsajūtu.

Lai noskaidrotu, vai Latvijas skolēni guļ pietiekami, vai miegs ir kvalitatīvs un kā to ietekmē fiziskās aktivitātes, LOK sadarbībā ar Latvijas Mobilo Telefonu (LMT) veic īpašu eksperimentu. Tā laikā ar sporta viedaproču palīdzību tiks fiksēti eksperimentu dalībnieku nostaigātie soļi un fizisko aktivitāšu intensitātes minūtes, kā arī miegā pavadītais laiks un kvalitāte. Sporto visa klase eksperimentā piedalās Valmieras Pārgaujas sākumskolas 6. klašu skolēni.

"Esmu gandarīts, ka projekts Sporto visa klase ir ieguvis plašu bērnu, vecāku un pedagogu, pašvaldību un izglītības iestāžu vadītāju atbalstu, kā arī to pozitīvi ir novērtējis un atbalsta LOK ilggadējais ģenerālsponsors Latvijas Mobilais telefons, izsakās olimpiskais vicečempions un projekta idejas autors Žoržs Tikmers. "Sabiedrībā ir aktualizējusies diskusija par ikdienas fizisko aktivitāšu nozīmi skolā. Modernās tehnoloģijas tās var padarīt daudz aizraujošākas un interesantākas, radot sacensību atmosfēru klasē un ģimenē, kopā sacenšoties bērniem, vecākiem un tādējādi visiem kopā gūstot papildus motivāciju nodarboties ar fiziskām aktivitātēm."

Eksperimenta laikā ar sporta viedaproču palīdzību skolēnu miega kvalitāte tiks mērīta pēc tādiem kritērijiem kā kopējais miegā pavadītais laiks, tas, cik reizes skolēns naktī pamodies, sirdsdarbības ātrums, kā arī gulētiešanas un mošanās laiks.

LOK iniciatīva Sporto visa klase notiek jau ceturto gadu, un tā piesaistījusi jau 5240 dalībnieku no 233 klasēm visā Latvijā. Valmieras Pārgaujas sākumskola ir viena no šī projekta aktīvākajām mācību iestādēm, tādēļ eksperimenta dalībnieki tika izraudzīti no šīs skolas.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas