Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Eksperiments: Kā 24 Karat izvilina naudu

Atbildīgās institūcijas pagaidām nezina, kā cīnīties ar skaistumkopšanas salona 24 Karat agresīvo mārketingu. Sūdzības par šī salona darbinieku mēģinājumiem ietekmēt psihi, lai klients iegādātos pakalpojumu par vairākiem tūkstošiem eiro, Patērētāju tiesību aizsardzības centrā (PTAC) ienāk arvien biežāk. Lai pārbaudītu, kādā veidā uzņēmumam izdodas panākt, ka sievietes piekrīt maksāt tik milzīgu naudas summu, Diena devās eksperimentā.

Iesākumā jānorāda, ka skaistumkopšanas salonā tiek ielaisti tikai tie, ar kuriem uzņēmuma pārstāvji iepriekš ir sazinājušies. Tālruņa numurus viņi iegūst ļoti vienkārši - iepriekšējiem apmeklētājiem pateicībā par bezmaksas procedūru ir jāiedod to savu draugu un paziņu numuri, "kurus viņš gribētu iepriecināt".

Tā nu Dienai trešdienas vakarā zvana kāds kungs un teic - kāds draugs mani vēlējies iepriecināt, uzdāvinot skaistumkopšanas procedūru pēc izvēles vai nu sejai, vai matiem. Jāierodas jau rīt.

Tiek piedāvāta profesionāla sejas ultraskaņas procedūra. "Procedūras efekts ir patiesi unikāls, jo mēs esam vienīgie Baltijā, kas strādājam ar aparātu tehnoloģiju," aizrautīgi stāsta kungs. Matu procedūrā ietilpst arī profesionāla ādas un matu diagnostika, kas ļauj izvērtēt galvas ādas un matu stāvokli.

Ienākot salonā, paveras daudz pārspīlēti laipnu seju. Obligāti ir jāuzrāda pase vai ID karte un jāparakstās. Vismaz piecas smaidīgas darbinieces aicina uzgaidīt, līdzīgi kā to dara vēl vairākas pozitīva satraukuma pārņemtas klientes. Pēc īsa brīža salona darbinieces sāk saukt vārdā klientes, aicinot uz procedūru. Esmu otrā. "Labdien, mani sauc Marija. Cik jums skaisti auskari!" izsaucas friziere, kas norīkota man veikt matu procedūru. Paralēli tam, ka visi darbinieki smaida, vairākas reizes atvainojas pat par to, ka, garām ejot, mani aizskārusi viņu radītā vēja pūsma, Marijas jautājumi rada sajūtu, it kā es atrastos cukurvatē. Viņa prasa, kā esmu atbraukusi un kā man patīk laiks ārā.

Marija jautā, vai man patīk mans matu stāvoklis, kā es to vērtēju, un pēc tam vēl uzprasa, ko es daru brīvajā laikā. Ak, izklaidējos ar bērnu, izrādās, viņai arī ļoti patīk bērni. Un par ko es strādāju? Par biroja administratori. Marija atzīstas, ka viņa tieši par to mācās. Prasa, vai esmu ko dzirdējusi par šo salonu. Atbildu, ka ne. "Tiešām neesat? Par mums visādas briesmīgas lietas stāsta. Pat Bez tabu bija atbraucis. Rādīja, ka mēs bezmaz vai te pagrabā dzīvojam," ironiski nosaka Marija un aicina mani kopīgā ekskursijā pa salona telpām.

Kad atgriežos savā vietā, man īsu brīdi ļauj iedzert tēju. Tad aicina doties pie profesionāļa, kas pārbaudīs galvas ādu un matus.

Marija iepazīstina ar speciālisti, kura strādā ar īpašām iekārtām, kas ar mikroskopu spēj diagnosticēt problēmas vairākos ādas līmeņos. Vēlāk Marija izpļāpājas, ka speciāliste esot viņas vīra tante. Šī sieviete ir pirmais cilvēks, kurš salonā nesmaida. Sieviete pieliek mikroskopu man pie galvas un dramatiskā tonī paziņo, ka ne tikai galvas āda, bet arī mati ir kritiskā stāvoklī. Steidzīgi jāsāk kaut ko darīt, ja es negribu kļūt par plikpauri. Tiek minētas slimības ar sarežģītiem nosaukumiem, no kurām cieš mani mati un galvas āda. Matus vēl varot glābt, bet laika vairs nav daudz. Pēc stindzinošās sarunas abas ar Mariju dodamies atpakaļ. Viņa man ieziež matus ar īpašu līdzekli, kura sastāvā (tāpat kā citos) ir zelts.

Sākas sarunas par to, vai es gribu tikt galā ar savām matu problēmām. Es saku - jā. Marija kļūst priecīga. Saku, ka man šobrīd tam nav naudas. Viņa par to nebēdā un prasa, cik mēnesī es savam skaistumam tērēju. Saku, ka maz. Marija uzstājīgi mēģina noskaidrot, cik. Sāku domāt, vai zobu pasta un dušas želeja arī jāskaita klāt. Atmetu aprēķiniem ar roku un nosauc desmit līdz divdesmit eiro. Marija apgalvo, ka 24 Karat pilnībā var atrisināt manas matu problēmas.

Tiek piedāvāts matu procedūru cikls, ārstēšanas kursa grafiku izveidos speciālisti, un pēc astoņiem mēnešiem man būs "pilnīgi citi mati". Marija paņem lapu un sāk zīmēt ciparus. Par šo ārstniecības kursu jāmaksā 2780 eiro. Var maksāt gan skaidrā naudā, gan ar kredītkarti. Var ņemt arī kredītu uz sešiem mēnešiem, bet tad procentu likme būšot 20 procentu. Tikai šodien man tiek piemērota īpaša akcija. To pašu varu iegādāties par 2400 eiro. Turklāt paralēli matu procedūrai nāk klāt arī sejas procedūras. Ja es maksāju skaidrā naudā, man tiek piemērota 10% atlaide. Klāt var izvēlēties arī trešo procedūru ciklu, kas paredz ķermeņa kopšanu ar 50% atlaidi. Kopā tas viss izmaksājot tikai 3600 eiro. Marija prasa, vai esmu ar mieru. Atbildu, ka man nav tādas naudas. Viņa laipni uzstāj, ka man tiks piemēroti īpaši atmaksas nosacījumi. Saku, ka šādus lēmumus nevaru pieņemt, nekonsultējoties ar vīru. Viņa tikpat laipni kā iepriekš: "Tiešām jums ģimenē vīrs ir tas, kurš nosaka visu?" Norādu, ka naudas summa tomēr ir liela. Viņa sāk jautāt, cik mans vīrs būtu gatavs ziedot savas sievas skaistumam. Atbildu, ka nezinu, tas jāprasa viņam pašam. Viņa vēlreiz prasa: "Nu, apmēram?" Nosaucu 40 eiro. Paralēli šai sarunai mati man jau ir izmazgāti, un Marija tos ķemmē.

Marija atvainojas un aizdodas uz īsu brīdi prom. Viņa atgriežas kopā ar finanšu konsultanti, kura man ir gatava panākt pretī. Ja jau mans vīrs ir gatavs maksāt 40 eiro skaistumam, tad visu var nokārtot. Es vēlreiz uzsveru, ka gribu parunāt ar vīru par šo jautājumu. Konsultante ir pieredzējusi vīriešu lietās un smaidot teic, ka vīrieši savu tēriņu lietderību saprot tikai tad, kad redz rezultātu. Proti, lai es noslēdzu līgumu, vīrs redzēs, cik es skaista, un nemaz nebēdāsies, ka esmu tam iztērējusi tik milzīgu naudas summu. Saku, ka mūsu ģimenē tā nedara. Varbūt varu izlemt vakarā, kad viņu satikšu. Izrādās, arī tā nevarot, jo akcija esot spēkā tikai tikmēr, kamēr tiek veikta procedūra. "Jūs vēl varat paspēt izlemt," nosaka finanšu konsultante un dodas prom. Marija vairs nesmaida. Neuzdod arī nekādus jautājumus. Palūdz, vai nevaru uzrakstīt telefona numurus, jo starp kolēģēm esot sacensība - kura savāks vairāk kontaktu. Par solīto matu ieveidošanu Marija ir aizmirsusi. Izžāvē matus un atvadās. Tā kā arī es esmu iztērējusi pāris stundu no savas dzīves, neuzstāju.

Ne par vienu citu skaistumkopšanas salonu internetā tik daudz sūdzību kā par šo nevar atrast. Konkurenci rada vienīgi skaistumkopšanas salons Mon Platin, kuru ar 24 Karat saista viens juridiskais nosaukums SIA MP. PTAC uzmanības lokā šie uzņēmumi nonākuši jau daudz reižu. Centra pārstāve Sanita Gertmane stāsta, ka atsevišķos gadījumos sievietes paudušas aizdomas, vai viņām dzērienā nav kaut kas piebērts, jo nespēj saprast, kā piekritušas slēgt līgumu par tik milzīgām summām. Kaut ko reāli pierādīt esot grūti, jo pierunāšana pati par sevi nav pārkāpums. Veikta arī aparatūras pārbaude, arī šeit nozīmīgi pārkāpumi nav konstatēti. Tomēr, vai diagnostikas monitorā klientam patiešām tiek parādīts viņa reālais matu stāvoklis, PTAC nemaz nevar pārbaudīt.

Iepazīstoties ar cilvēku pieredzi šajos salonos portālā sudzibas.lv, jāsecina, ka Dienai klājies pavisam mierīgi. Vismaz netika aizslēgtas durvis. PTAC pārstāve Ilze Žunde Dienai atklāj, ka līdz šim par abiem uzņēmumiem saņemti 15 oficiāli iesniegumi.

"Gandrīz visu sūdzību saturs ir stipri līdzīgs, cilvēki iegādājušies kosmētiku 1200-2400 eiro vērtībā, slēdzot kreditēšanas līgumu, un vēlas kosmētiku atdot pārdevējam. Divos gadījumos cilvēki kā atteikuma iemeslu minējuši alerģisku reakciju. Vairākkārt cilvēki minējuši apšaubāmas pārliecināšanas metodes, pieļaujot, ka tiek īstenota negodīga komercprakse," skaidro Žunde.

Ņemot vērā PTAC iebildumus, komersants iesniedzis labprātīgu rakstveida apņemšanos nodrošināt patērētājiem atteikuma tiesību izmantošanu. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas