Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Elektrības rēķinos OIK nākamgad saglabāsies līdzšinējā līmenī

Elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponente (OIK) 2020.gadā saglabāsies esošajā līmenī - 22,68 eiro par megavatstundu (MWh) jeb 0,02268 eiro par kilovatstundu (kWh), ceturtdien žurnālistiem pastāstīja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas valdes priekšsēdētājs Rolands Irklis.

Regulators apstiprināja OIK 2020.gadam, saglabājot to 2019.gada līmenī, un nedaudz mainīsies tikai tās iekšējā struktūra, minimāli pieaugot mainīgajai komponentes daļai.

Tostarp jaudas komponentes, kuras SPRK apstiprināja 2018.gadā paliks nemainīgas līdz 2021.gadam. Savukārt OIK, par kurām maksā proporcionāli patēriņam, no 2020.gada 1.janvāra būs 0,01476 eiro par kWh. Attiecīgi OIK komponente, lai segtu iepirkuma izmaksas, kas rodas, iepērkot elektroenerģiju no tiem ražotājiem, kuri elektroenerģiju ražo efektīvā koģenerācijas režīmā, būs 0,00704 eiro par kWh, bet, lai segtu iepirkuma izmaksas, kas rodas, iepērkot elektroenerģiju no ražotājiem, kuri izmanto atjaunojamos energoresursus, OIK būs 0,00772 eiro par kWh.

Irklis skaidroja, ka OIK nemazinās, jo OIK izmaksas joprojām ir krietni lielākas, nekā tās sedz no maksājumiem. Daudz vairāk par OIK maksā no valsts budžeta. Valsts budžeta dotācija OIK izmaksu segšanai šogad ir 32,68 miljoni eiro un nākamgad būs 13,53 miljoni eiro. SPRK vadītājs skaidroja, ka tad, kad valsts dotācija samazināsies līdz nullei, varēs runāt par OIK maksājumu samazināšanos.

Irklis pastāstīja, ka mājsaimniecībām no nākamā gada būs zemāki rēķini un, jo lielāks elektroenerģijas patēriņš, jo samazinājums rēķinā būs lielāks.

Viņš skaidroja, ka rēķini būs zemāki, jo samazināsies AS Sadales tīkls tarifa mainīgā daļa, turklāt nav gaidāms arī elektrības cenu pieaugums.

Viņš norādīja, ka iesniegtā OIK izvērtējamu SPRK veic kopš 2008.gada. AS Enerģijas publiskais tirgotājs atbilstoši SPRK metodikai aprēķina un iesniedz SPRK apstiprināšanai OIK. Tendences liecina, ka no 2014.gada, kad sāka piemērot valsts budžeta dotāciju, OIK vērtība bijusi stabila. Straujākais kritums vērojams 2018.gadā, kad stājās spēkā valdības lēmums par obligātā iepirkuma un jaudas komponenšu zemāku vidējo vērtību.

Obligātais iepirkums ir valsts noteikts atbalsta mehānisms elektroenerģijas ražotājiem, kas elektroenerģiju ražo efektīvā koģenerācijas režīmā vai no atjaunojamajiem energoresursiem. Elektroenerģijas tirgus likumā noteiktos publiskā tirgotāja pienākumus pilda Latvenergo meitassabiedrība Enerģijas publiskais tirgotājs.

Jau ziņots, ka jaudas komponente ir atkarīga no katra lietotāja elektrības pieslēguma sprieguma pakāpes, un tā tika noteikta 2018.gada 23.maijā ar SPRK lēmumu Par jaudas komponentēm no 2018.gada 1.jūlija. Obligātā iepirkuma un jaudas komponentes vidējā vērtība no 2019.gada 1.janvāra saglabājās iepriekšējā apmērā - 22,68 eiro MWh jeb 0,02268 eiro par kWh.

OIK ražotājiem, kas elektroenerģiju ražo koģenerācijā šobrīd ir 0,00599 eiro par kWh, bet ražotājiem, kas elektroenerģiju ražo, izmantojot atjaunojamos energoresursus - 0,00875 eiro par kWh.

Obligātā iepirkuma izmaksas sedz visi Latvijas elektroenerģijas galalietotāji proporcionāli savam elektroenerģijas patēriņam, savukārt izmaksas, ko veido maksājumi par uzstādīto elektrisko jaudu, sedz visi Latvijas elektroenerģijas galalietotāji, un tās tiek sadalītas pa sprieguma un patēriņa līmeņa grupām proporcionāli ieņēmumu fiksētajai daļai no sistēmas pakalpojumiem. Līdz ar to kopējais galalietotāju maksājums, kas diferencēts pēc pieslēguma jaudām, lietotājiem ar vienādu elektroenerģijas patēriņu var būt atšķirīgs. Komponenšu diferencēšanas rezultātā vislielākie ieguvēji būs tie galalietotāji, kas efektīvi izmanto pieprasītās sistēmas pieslēguma jaudas.

Top komentāri

ļuļa
ļ
vai kādu tas pārsteidz? un vai gadījumā kāds nesolīja OIK vispār likvidēt līdz šī gada martam?
Kims
K
Ka vispar tas ir iespejams, ka viena ES valsti Latvija notiek tada atklata, nesodita Latvijas iedzivotaju apzagsana ar OIK, kuru ir noorganizejusas un to uzrauga Latvijas valsts parvalde, ministri, deputati, prezidenti, Kapec neviens Latvijas valsts pilsonis par so zadzibu neinforme Eiropas parlamentu, Eiropas Komisiju, Eiropas Cilveku tiesu?
Aizkrauklis Seniors
A
Vai par OIK tuvākā nākotnē diskusijas nebūs?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas