Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

EM: Aprīlī bija vērojama neraksturīgi zema inflācija

Šī gada aprīlī, salīdzot ar martu, patēriņa cenu līmenis nemainījās. Salīdzinot ar 2012.gada aprīli, patēriņa cenas samazinājās par 0,4 %. Gada vidējā inflācija saruka līdz 1,2 procentiem. Šogad aprīlī bija zemākais cenu pieaugums pēdējo 10 gadu laikā, neņemot vērā 2009.gada deflāciju, portālu Diena.lv informēja Ekonomikas ministrijā.

Aprīlī, tāpat kā martā, patēriņa cenu dinamiku, galvenokārt, noteica sezonai raksturīgais cenu pieaugums apģērbiem un apaviem un cenu kritums degvielai. Cenas apģērbiem un apaviem  pieauga par 4,6%, kas kopējo patēriņa cenu līmeni palielināja par 0,3 procentpunktiem. Par 0,1 procentpunktu kopējo patēriņa cenu līmeni ietekmēja alkoholisko dzērienu sadārdzināšanās, kam cenas mēneša laikā pieauga par 1,2 procentiem.

Pārtikas cenas aprīlī pieauga par 0,1% un praktiski neietekmēja kopējo patēriņa cenu līmeni. Pasaules pārtikas cenas 2013.gada martā un aprīlī pieauga saistībā ar strauju piena produktu cenu pieaugumu Jaunzēlandē, kas ir lielākā šo produktu eksportētāja pasaulē. Bet tā kā Latvija neiepērk piena produktus no šīs valsts, tad tas neietekmēja Latvijas piena produktu cenas.

Iepriekšējos gados aprīlī cenu pieaugums bija saistīts ar tarifu paaugstināšanu administratīvi regulējamām cenām. Tā kā šogad tarifi netika celti, tad bija vērojams ar mājokļa uzturēšanu saistīto cenu kritums par 0,3 procentiem.

Martā un aprīlī vērojamais pasaules naftas cenu samazinājums atspoguļojas arī Latvijas degvielas cenās. Aprīlī bija vērojams degvielas cenu kritums par 1,6%, kas par 0,2 procentpunktu samazināja kopējo patēriņa cenu līmeni. Kopš 2012.gada decembra degvielas cenas ir samazinājušās par 1,2 procentiem.

Pārējās preču un pakalpojumu grupās cenu svārstības aprīlī būtiski neietekmēja kopējo cenu līmeni.

Arī turpmāk patēriņa cenu izmaiņas Latvijā lielā mērā būs atkarīgas no  cenu tendencēm pasaulē. Lai arī pēdējos mēnešos patēriņa cenas samazinās, tomēr pieaug patērētāju inflācijas gaidas saistībā ar plānoto eiro ieviešanu. Ekonomikas ministrija prognozē, ka kopumā 2013.gadā sagaidāma zema inflācija pie nosacījuma, ja pasaules cenu dinamika saglabās pēdējos mēnešos novēroto lejupslīdi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas