Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā 0 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

EM rosina stimulēt ēku atjaunošanu ar izmaiņām nodokļu piemērošanā

Ekonomikas ministrija (EM) rosina stimulēt ēku atjaunošanu turpmākajos gados ar izmaiņām nodokļu piemērošanā.

Patlaban saskaņošanas procesā atrodas EM izstrādātā ēku atjaunošanas ilgtermiņa stratēģija, kurā uzskaitīti priekšlikumu Latvijas dzīvojamā fonda renovācijas veicināšanai.

Ministrijas ieskatā, no fiskālā viedokļa ir kritiski valstij uzņemties visu slogu attiecībā uz ēku atjaunošanu, vienlaikus iedzīvotāju zemās pirktspējas dēļ šādu slogu nevar uzņemties arī pati sabiedrība. Tāpēc, lai motivētu sabiedrības daļu, kas vēlas atjaunot savus mājokļus, legāli māju atjaunošanas procesā iesaistot šādu darbu veicējus, EM piedāvā vairākus indikatīvus priekšlikumus, kas varētu veicināt ieguldījumus mājokļu savlaicīgā uzturēšanā.

Ministrija rosina paredzēt, ka no maksātāja ienākumiem, par kuriem maksā algas nodokli, izslēdz ēku atjaunošanas un pārbūves izdevumus 50% no darbaspēka izmaksām līdz 2000 eiro gadā.

Šādā gadījumā nepieciešami grozījumi likumā Par Iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Rosināts arī par 25% samazināt kadastrālo vērtību nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) aprēķināšanas vajadzībām gandrīz nulles enerģijas ēkām maznodrošinātām personām. Tādējādi iecerēts motivēt maznodrošinātām personas veikt ieguldījumus mājokļu savlaicīgai uzturēšanai un atjaunojamo energoresursu izmantošanai.

Kā iespējamie indikatīvie mehānismi, lai veicinātu ieguldījumus jaunā nekustamā īpašumā, EM iesaka pārskatīt nodokļu regulējumu. Piemēram, daudzdzīvokļu mājām piemērot NĪN no brīža, kad jaunā ēka ir ierakstīta zemesgrāmatā, nevis kā šobrīd - kad NĪN tiek piemērots no kadastrālās uzmērīšanas lietas izgatavošanas brīža. Tādējādi tiktu palielināta jaunu mājokļu pieejamība un samazinātas to izmaksas.

Ministrijas ieskatā, būtu jāapsver arī iespēja samazināt nodevu par īpašuma reģistrāciju Zemesgrāmatā no 2-6% uz 1% no nekustamā īpašuma vērtības vai darījuma summas, kā arī atjaunot Zemesgrāmatas nodevas maksimālo ierobežojumu 50 000 eiro apmērā visiem darījumiem.

EM atzina, ka, saskaņā ar Nekustamā īpašuma attīstītāju alianses datiem, Igaunijā ar darījumu veikšanu saistītie maksājumi ir ierobežoti ar 15 000 eiro, Lietuvā - ar 7000 eiro. Tādējādi būtu iespējams mazināt izmaksas nekustamā īpašuma iegādei Latvijā, īpaši komersantiem.

EM arī rosina atteikties no nodevas par pašvaldības infrastruktūras uzturēšanu un attīstību, veicot grozījumus likumā Par nodokļiem un nodevām. Tādējādi tiktu veicināta Latvijas starptautiskā konkurētspēja investīciju piesaistē nekustamo īpašumu attīstībai. Šādas infrastruktūras nodevas nav nedz Tallinā, nedz Viļņā, bet, saskaņā ar Nacionālā nekustamo īpašumu attīstītāju alianses informāciju, infrastruktūras nodeva līdz pat simtiem tūkstošu eiro apmērā tiek piemērota tikai objektiem Rīgā.

 

Top komentāri

GoodMaan&ParexK&K
G
VID rosina turpināt Latvijas tautas apmērkaņošanu, lai būt jautrāk atmaksāt izrītos miljardus un Swedbankai mazgāt brālīgās Krievzemes netīru piķi. Tas izdodas pasakaini perfekti un bez problēmam.
Villijs
V
Rosina ieguldīt mažnodrošinātos ēku renovācijā piešķirot nodokļu atlaides līdz 2000 eiro.25% no kopējās nodokļu summas.Droši vien runa iet par Karginiem.
Finanšu ministrijas rijīgums
F
Finanšu ministrija un pašvaldības ar savu negausību čakarē gan mājokļu, gan īres tirgu. 1.Pieprasot izīrētājam maksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) par īres maksu, valsts it kā apliek izīrētāju, bet tas tiek iekļauts īres maksā, sadārdzinot par ~ 11%. 2.Pieprasot maksāt IIN par naudu, kas saņemta pārdodot savu mājokli, lai nopirktu vietā citu, valsts būtiski apgrūtina mājokļu tirgu, kā rezultātā mājoklis iespējami ātri neatrod labāko pielietojumu un īpašniekiem nākas meklēt apvedceļus. 3.Arī ar augstajām zemesgrāmatu nodevām un augstajiem maksājumiem par notāra pakalpojumiem, tostarp, gadījumos, kad tie nemaz nebūtu nepieciešami, valsts čakarē normālu mājopkļu apriti. Sevišķi nenormāla ir zemesgrāmatu nodeva juridiskajām personām - lai uzbūvētu īres namu, nodevā jāsamaksā viena septiņpadsmitā daļa no mājas tāmes. 4.Sevišķi nenormāls ir nekustamā īpašuma nodoklis, kas ļoti daudzas mājsaimniecības ir piespiedis pamest ne tikai dzimtās mājas, bet arī šo valsti
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas