Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

EM vadītā darba grupa jūlijā plāno izvērtēt OIK maksājumu sistēmas atcelšanas scenārijus

Ekonomikas ministrijas (EM) vadītā darba grupa jūlijā plāno izvērtēt obligātās iepirkumu komponentes (OIK) maksājumu sistēmas atcelšanas scenārijus, aģentūru LETA informēja ministrijā.

Šodien uz pirmo sēdi sanāca OIK sistēmas likvidēšanas darba grupa. Pirmās sēdes laikā darba grupa pārrunāja elektroenerģijas obligātā iepirkuma problemātiku, darba grupai doto Ministru kabineta mandātu, turpmākos soļus tā īstenošanai, kā arī jautājumus, kas saistīti ar darba grupas darba organizāciju.

Sēdes laikā tās dalībnieki vienojās par darba grupas darbības principiem, apstiprināja darba grupas nolikumu, kā arī vienojās par darba grupas sanāksmju darba organizāciju, norises laiku un projekta struktūra. Sanāksmes dalībnieki vienojās, ka darba grupas sēdes notiks ne retāk kā divas reizes mēnesī.

Tāpat tika panākta vienošanās, ka darba grupas lēmumiem būs priekšlikumu raksturs, tai skaitā attiecībā uz ierosinājumiem spēkā esošo normatīvo aktu grozījumiem. Darba grupas darba rezultāti tiks nodoti EM tālākai izvērtēšanai un iesniegšanai Ministru kabinetā lēmuma pieņemšanai.

Pirmās sēdes laikā tika pārrunāti jautājumi par OIK atbalstu saņemošo elektrostaciju tipoloģiju, to radītām izmaksām sabiedrībai, kā arī veidošanās vēsturi.

Plānojot darba grupas darbu turpmākajiem mēnešiem, tās pārstāvji lēma, ka, lai līdz 1.augustam varētu sniegt priekšlikumus Ministru kabinetam, šā gada maijā darba grupa izskatīs OIK sistēmas makroekonomisko izvērtējumu. Jūnijā plānots pārrunāt OIK maksājumu sistēmas atcelšanas juridiskos aspektus un iepazīties ar OIK sistēmas atcelšanas scenārijiem. Savukārt jūlijā darba grupa izvērtēs OIK maksājumu sistēmas atcelšanas scenārijus un diskutēs par elektrostaciju darbības modeli pēc OIK maksājumu sistēmas atcelšanas.

Darba grupas vadītājs, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (Vienotība) stāstīja, ka pēdējo gadu laikā EM īstenojusi vairākus pasākumus OIK sloga mazināšanai, un šonedēļ valdība atbalstīja vēl vienu ministrijas iniciatīvu - OIK samazināšanai jau no šā gada jūlija novirzīt papildu AS Latvenergo peļņu. Viņš piebilda, ka esošie mehānismi OIK ietekmes mazināšanai tūlīt būs izsmelti.

"Ir nepieciešama stingra politiskā griba mainīt šo sistēmu, tādēļ esmu gandarīts par Ministru kabineta atbalstu manai iniciatīvai izveidot augsta līmeņa ekspertu grupu OIK maksājumu atcelšanai, bez jebkādas tolerances pret negodīgiem ražotājiem, tā vietā izveidojot tādu atjaunojamās enerģijas ražošanas mehānismu, kas atbilst sabiedrības interesēm gan šodien, gan nākotnē," uzsvēra Ašeradens.

Ašeradens aģentūrai LETA arī norādīja, ka šodien notikusī sēde notikusi konstruktīvā gaisotnē, izvairoties no politizācijas, politiskās pozicionēšanās OIK jautājumā. "Darbs šajā grupā ir balstīts uz faktiem, nevis politiskajiem noskaņojumiem," uzsvēra Ašeradens.

Jau ziņots, ka Ministru kabinets šā gada 17.aprīlī lēma izveidot obligātā iepirkuma komponentes (OIK) sistēmas atcelšanas darba grupu, kuras vadītājs būs ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens, bet viņa vietnieks Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretārs Ēriks Eglītis.

Darba grupai līdz šā gada 1.augustam uzdots sagatavot OIK un subsidētās elektroenerģijas sistēmas ietekmes uz tautsaimniecību izvērtējumu, priekšlikumus OIK kā maksājuma mehānisma atcelšanai un priekšlikumus esošo atbalsta saņēmēju darbībai pēc OIK maksājumu atcelšanas.

Savukārt EM līdz šā gada 1.septembrim uzdots iesniegt Ministru kabinetā priekšlikumus normatīvo aktu grozījumiem par elektroenerģijas OIK maksājumu sistēmas atcelšanu, ņemot vērā darba grupas priekšlikumus.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka, pēc publiski izskanējušās informācijas par atsevišķu koģenerācijas elektrostaciju neatbilstību Ministru kabineta noteikumu prasībām, EM, paralēli normatīvās bāzes pilnveidošanai, veic auditu sēriju, lai analizētu un vērtētu visu iesaistīto iestāžu un uzņēmēju rīcību un pieņemto lēmumu leģitimitāti.

EM veic pārbaudes atjaunojamo energoresursu koģenerācijas elektrostacijās, kas sākušas darbību ar pazeminātu jaudu, tostarp stacijās, kas vēl nav noslēgušas līgumu par OIK. Līdz marta sākumam EM atcēla atļaujas pārdot elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros kopumā 21 koģenerācijas elektrostacijai. Tādējādi, pēc ministrijas aplēsēm, novērsts iespējamais OIK kopējais izmaksu pieaugums turpmākajos desmit gados par aptuveni 334,8 miljoniem eiro.

Top komentāri

aizsajūsmasaizrāvāselpa
a
Scenārijs. Fināls. Pie Centrālcietuma vairāki desmiti policijas un KNAB automašīnas ar ieslēgtām sirēnām un bākugunīm. Vairāki demiti augstākā līmeņa advokātu nervozi tekalē šurpu turpu. Ap stāvlaukumu pa perimetru izvietoti policisti ar suņiem. Suņu acīs gail cerība... .
OIKšerādenu cietumā!
O
Kā jau bija sagaidāms, Vienotības "darba grupa" tūlīt pēc izveides ķērusies pie bezkaunīgas gumijas stiepšanas. Jūlijā Karl!!!! Sāks izvērtēt!!!! Scenārijus!!! Par šādu paziņojumu vien ir jāsēdina. Cik par šo laiku jau būs paspēts nozagt!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas