Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +11 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ēnu ekonomisti par atlīdzību sola apmānīt VID un "dzēst" nodokļu parādus

Interneta sludinājumu vietnē ss.com ievietoti paziņojumi, kurā kādas personas par dažus simtus eiro lielu atlīdzību sola apiet Valsts ieņēmumu dienesta (VID) kontroles sistēmas un "dzēst" tūkstošiem eiro lielus nodokļu parādus, proti, pārrakstīt parādus uz fiktīvām amatpersonām, svētdienas vakarā vēsta TV3 raidījums Nekā personīga.

Sludinājumi ar piedāvājumu veikt darbības, lai atsvabinātu parādniekus no šīs "nastas", ievietoti portāla biznesa sludinājumu sadaļā starp piedāvājumiem pirkt vai pārdot firmas ar PVN reģistrāciju. Arī portāls Diena.lv pārliecinājās, ka tur atrodams ne viens vien piedāvājums par grūtībās nonākušu uzņēmumu pārņemšanu. Sludinājumos solīts, ka "ārvalstu un vietējie investori pārņems problemātiskus uzņēmumus ar parādsaistībām pret valsti, piegādātājiem un kredītiestādēm".

Lai noskaidrotu, kas ir šie investori, raidījums Nekā personīga nolēma veikt eksperimentu, uzdodoties par nodokļu parādu māktiem uzņēmējiem. 

Raidījuma žurnālisti uzņēmu datu bāzē izvēlējās būvniecības nozarē strādājošu firmu ar aptuveni 4000 eiro lielu nodokļu parādu, kuru VID vēl nav sācis piedzīt. 

Sazvanītā persona pēc īsa situācijas izklāsta, ka "uzņēmēju neliek mierā VID", painteresējās, kāda ir bēda - vai nodokļu parāds vai parāds piegādātājiem, kreditoriem. Uz atbildi, ka jautājums ir par nodokļu parādu aptuveni 3700 eiro apmērā, raidījums Nekā personīga saņēma atbildi, ka "viss ir darāms."


Telefonsarunas transkripts:

- Vai esi vienīgais dalībnieks un valdē?

- Jā, vienīgais. Kā tas notiek – man jums jāmaksā, jūs man maksājat?

- Šajā gadījumā jūs mums. Tādēļ, ka strādāt ar tādu nav iespējams tālāk un nevienam tādu nevajag. 

- Tad jūs viņu priekš manis nolikvidēsiet?

- Jā, tieši tā.

- Un cik apmēram priekš manis tas izmaksās?

- Ja mēs viņu paņemam uzreiz, teiksim, saistības visas pārņemam, jūs esat brīvs, un tad mēs viņu nolikvidējam, tas vidēji maksā 400 (eiro).


Sazvanītais raidījuma žurnālistam skaidro, ka ieteicams sagatavot elektronisko parakstu, jo tad valsts nodevas ir mazākas nekā pie notāra. Viņš pieprasa uzņēmuma reģistrācijas numuru un sola, ka

trīs darba dienās pēc dokumentu iesniegšanas jau būs Uzņēmumu reģistra lēmums un par nodokļu parādu varēs aizmirst. 

Uz žurnālista jautājumu, kam uzņēmums tiktu pārrakstīts, pakalpojuma sniedzēj atbildēja: "Nu, būs persona." Uz jautājumu, vai pēc tam VID nemeklēs, sazvanītais atbildēja: "Nē, nē, nē. Nu, tas nav iespējams, var teikt. Ja viņš aiziet, tad viņš aiziet, un to jau vairs nevar pierādīt. [..] Daudzi jau par to uztraucas, bet nav neviena precedenta, ka tā ir bijis."

Pakalpojuma sniedzējs piedāvāja arī satikties Uzņēmumu reģistrā Pērses ielā, kur vispirms jānokārto elektroniskais paraksts, tad var iesniegt jau iepriekš viņa sagatavotos dokumentus. 

Pēc žurnālistu parādīšanās starpnieks neatskatoties aizskrēja. Nākamajā dienā viņš tomēr atsaucās aicinājumam izstāstīt par savu pakalpojumu. Tālis (vārds mainīts) ir ap 30 gadu vecs, ar ekonomista izglītību, pašreiz strādā kādā juridiskajā birojā. Nodokļu parādnieku reģistrācija uz fiktīvu personu vārda viņam esot tikai blakus nodarbošanās. Gada laikā viņš šāda veidā "palīdzējis" 40 uzņēmumiem.

Taujāts, vai viņa "papildu bizness" ir likumīgs, vīrietis atbild, ka "uzņēmumu pirkšana un pārdošana principā ir likumīga, tur jāskatās precīzāk, kā tas tiek interpretēts, kā to var interpretēt, teiksim, kaut kādas nianses izveidoties, bet principā nav nekā pretlikumīga tajā, ka tu pērc un pārdod uzņēmumus vai esi starpnieks uzņēmuma pārdošanā." Bēgšanu no žurnālistiem vīrietis skaidroja ar to, ka "bija jādodas pusdienās".

Taujāts, vai šādā veidā viņš nepalīdz izvairīties no nodokļu nomaksas, proti, veikt krimināli sodāmu darbību, vīrietis atbild, ka "tas ir jautājums, kā to interpretē. Es palīdzu sagatavot dokumentus cilvēkiem, un tas, vai cilvēks izvēlas, tas, ko viņš dara ar nodokļiem, ir viņa ziņā. Es sagatavoju dokumentus, kas ir pilnībā legāls pakalpojums, un pie tā arī apstājas viss. Tas, ko cilvēks pats tālāk dara, ir viņa darīšana. Vai viņš nomaksā nodokļus vai nenomaksā, tas paliek uz viņa sirdsapziņas."

Tukšās firmas ar nodokļu parādiem kādu laiku turpina eksistēt, līdz ieņēmumu dienests parādus noraksta un firmas likvidē. Cilvēki fiktīvo amatpersonu lomai par nelielu atlīdzību piesakoties paši, tostarp arī ārzemnieki. 

Cīņa ar ēnu ekonomiku un nodokļu nemaksāšanu ir valdības prioritāte jau desmit gadu. Valdības, Finanšu ministrijas un ieņēmumu dienesta darba grupas cenšas aizlāpīt caurumus likumos, lai nodokļu nemaksāšana uzņēmējiem nebūtu izdevīga. VID nodokļu apiešanas pakalpojumu piedāvājumus uzskata par krāpšanu.

"Man jāsaka viens, ka tas, ka nomainās īpašnieks, neatbrīvo iepriekšējos valdes locekļus no atbildības, jo VID vēršas pret tiem valdes locekļiem, kuri ir izveidojuši parādu, kā rezultātā, ja jūs pakļaujaties krāpnieku piedāvājumam, jūs neatbrīvojaties no atbildības, tādēļ mūsu ieskatā ir darbs policijai, jo tā ir krāpšana un lētticīgu cilvēku meklēšana," raidījumam komentē VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme.

Viņa neslēpj, ka ir gadījimi, kad "uzņēmums ir tukšs, tā ir viena no mūsu problēmām, kura mums ir jārisina. Mums ir jautājums, kā vēl vairāk valdes locekļu atbildību stiprināt.

Mūsu ieskatā būtu jābūt iespējai sekot šim valdes loceklim visu viņa atlikušo mūžu.

To mēs arī darām, iekļaujot viņu riska personu sarakstā. Ja vienreiz valdes loceklis tur ir iekļuvis, nākošās reizes viņam dzīve būs daudz reiz grūtāka," piebilst VID vadītāja.

Ēnu ekonomikas darboņi to noliedz. Viņu klientiem no nodokļu inspektoriem neesot jābaidās, arī riska personu sarakstā līdz šim neviens bijušais valdes loceklis neesot iekļauts.  Fiktīvā direktora lomai meklēt ārvalstnieku neesot nepieciešamības, jo arī vietējiem "kadriem" dienesti neko nevarot padarīt. 

Advokātu biroja Sorainen zvērināts advokāts Jānis Taukačs ir pilnīgi pārliecināts, ka šādas darbības ir krimināli sodāmas. "Pirmkārt, man jāsaka, ka man ir ļoti žēl, ka jūs bijāt tie, kas gāja pie tiem puišiem. Tas ir skaidrs, ka tas ir krimināls, tur bija jābūt nodokļu policijai, kas nāk pie viņiem un uz tiem sludinājumiem atsaucas. Runājot par jūsu jautājumu, es domāju, ka gluži tā nav, ka VID praksē iet pēc tiem valdes locekļiem un, ka likums to atļauj, jo likums paredz veselu virkni ar kritērijiem, kuriem izpildoties, ir iespējams uzņēmuma parādus piedzīt no valdes locekļiem. Viens no būtiskākajiem kritērijiem ir, ja VID lūdz uzņēmumam iesniegt maksātnespējas pieteikumu, bet ja uzņēmums to nedara, tikai tādā gadījumā valdes locekļa atbildība teorētiski ir iespējama," skaidro Taukačs.

Advokāts uzskata, ka Valsts ieņēmumu dienests neizmanto visus tā rīcībā esošos instrumentus, lai apkarotu ļaunprātīgos nodokļu nemaksātājus. 

Top komentāri

reptilis
r
Šitā sarežģīt un samezglot nodokļu sistēmu vajag mācēt:))))....Nodokļu sistēmai ir jābūt vienkāršai un saprotamai jebkuram Latvijas pilsonim!
TTT
T
Taukačam taisnība, tur jābūt policijai, nevis žurnālistiem. Laikam normālu operu kā sugas vairs nav.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas