Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Fakti par Rīgas Doma torņa restaurāciju: Sastatņu svars - 60 tonnas jeb 24 nīlzirgi

Pabeigti Rīgas Doma torņa restaurācijas un nostiprināšanas projekta ietvaros paredzētie būvdarbi, portālu Diena.lv informē darbu veicējs SIA Arčers

Iekštelpu restaurācija, saskaņā ar projekta nosacījumiem, īstenota teritorijā, kurā ietilpst Marijas kapela, Dienvidu kapela, Centrālā kapela un Krustejas kapela. Renovētas saimniecības un inženiertehniskās telpas. Restaurēts 19.gadsimta altāris un altārglezna Marijas kapelā, citi būvdarbu zonā esošie iekštelpu elementi, galdniecības, metāla izstrādājumi un mākslas priekšmeti. Restaurēta lielformāta glezna Dienvidu kapelā un trīs epitāfijas, kā arī lielā lustra Rīgas Doma ieejas zonā – Centrālajā kapelā.

Celtnē nomainītas inženiertehniskās komunikācijas – izbūvēta jauna ūdensvada, kanalizācijas, elektrības, vājstrāvas, ventilācijas, apkures, zibens aizsardzības, kā arī automātiskā ugunsdzēsības sistēma.

Apmēram 5500 kvadrātmetru platībā attīrītas 16.gadsimtā būvētās Doma torņa koka konstrukcijas, kas ir vecākie šāda veida būvelementi Latvijā. Atjaunoti konstrukciju fragmenti, kopumā iebūvējot protezētos koka būvelementus aptuveni 120 kubikmetru apjomā.

Torņa iekšienē vairāku līmeņu augstumā iemontēta 15 tonnu smaga metāla sistēma, kas noņem slodzi, stiprina un stabilizē vairākus gadsimtus vecās koka konstrukcijas, kas laika gaitā bija ieliekušās.

Torņa kupola daļām uzklāts jauns kapara segums, restaurēts zvanu krēsls un tajā iekārti 7 zvani, atjaunots torņa pulksteņa mehānisms. Pirmo atjaunošanu un zeltījuma pārklāšanu piedzīvoja arī pirms 30 gadiem torņa smailē uzstādītais gailis, kas 1985.gadā nomainīja 400 gadus veco priekšgājēju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas