Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Farmaceits var palīdzēt arī attālināti

Farmaceits no visiem medicīnas speciālistiem ir cilvēkiem vispieejamākais, it sevišķi šobrīd, kad nokļūt pie ārsta var būt sarežģītāk - intervijā Dienai saka ar Mēness aptiekas zīmolu strādājošās Rīgas Vecpilsētas aptiekas vadītāja Linda Fevraļeva.

Valdība lēmusi par vēl stingrākiem ierobežojumiem Covid-19 apkarošanai. Kā tas ietekmē aptieku darbu?

Domāju, aptieka vienmēr ir bijis pirmais posms, kur cilvēki vēršas pēc palīdzības, pēc padoma, īpaši, ja uzreiz netiek pie ārsta. Šobrīd to izjūtam īpaši izteikti. Cilvēki nāk gan pēc padoma, gan tīri lai uzzinātu, kā viņiem turpmāk rīkoties, ja sajutīs kādus saslimšanas simptomus. Ņemot vērā esošo situāciju, mēs, Mēness aptiekas, aicinām cilvēkus mums arī zvanīt, lai saņemtu konsultāciju attālināti, ar to samazinot pulcēšanos un rindas aptiekās. Tāpat attālinātas konsultācijas sniedzam arī rakstiski. Atbildes attālināti sniedz tie paši farmaceiti, kas ikdienā konsultē aptiekās klātienē.

Mēs pat aicinām gadījumos, ja parādās paaugstināta temperatūra vai citi saaukstēšanās simptomi, vispirms piezvanīt farmaceitam – lieku reizi nedoties ārā no mājas, neiet cilvēkos, bet saņemt farmaceita telefonisku konsultāciju, saprast, kādus medikamentus un kā lietot. Un šobrīd pastāv iespēja arī recepšu medikamentu piegādei uz mājām, ko mēs arī nodrošinām. Tas īpaši svarīgi varētu šobrīd būt riska grupas vai hronisko slimību pacientiem, kas ilgstoši lieto konkrētu medikamentu, bet šajā Covid-19 laikā neuzdrošinās iziet no mājām.

Vai zāļu piegāde uz mājām ir dārga? Cilvēki to var atļauties?

Piegādes cena sedz vien ceļa izdevumus. Rīgā un Rīgas apkārtnē tie ir 3 eiro, citur Latvijā – 5 eiro.

Recepšu medikamentus izraksta ārsts, taču ir medikamenti, ko cilvēki paši izvēlas pirkt. Ko vairāk pērk šobrīd? Imunitātes stiprināšanas līdzekļus?

Protams, atbalsts imunitātei šobrīd ir ļoti aktuāls. Pieprasījums ir pēc imunitāti stiprinošiem līdzekļiem, C vitamīna, vēl kādām papildu pārtikas piedevām. Cenšamies ar apmeklētājiem aprunāties, lai saprastu, kas viņiem tajā brīdī būtu papildus nepieciešams. Tāpat daudzi vēlas nopirkt individuālos aizsardzības līdzekļus – gan cimdus, gan sejas aizsargmaskas un dezinfekcijas šķīdumus. Papildus pieejami vai nu smēru vai aerosola veidā lietojami aizsardzības līdzekļi pret vīrusiem.

Pret saslimšanu ar Covid-19 tā pilnīgi droši vien nekas nepasargā, ir nepieciešams aizsardzības līdzekļu un rīcības komplekss?

Jā, tas ir komplekss. Ieturam distanci no citiem, aizsargājam seju, lietojam aizsargmaskas, ko šobrīd arī valdība ir noteikusi kā obligātu prasību, dezinficējam, bieži mazgājam rokas, dezinficējam no veikala pārnesto preču iepakojumus, protams, stiprinām imunitāti. Tāpat ļoti svarīgas ir pastaigas svaigā gaisā un telpu vēdināšana.

Tagad ir dāvanu dāvināšanas laiks. Ir ierobežota iepirkšanās tirdzniecības centros. Varbūt cilvēki aptiekās biežāk nāk pirkt dāvanas, īpaši kādus imunitāti stiprinošos līdzekļus?

Tā katru gadu bijis, ka noteiktas iedzīvotāju grupas tieši aptiekā izvēlas iegādāties Ziemassvētku dāvanas. Parasti tie ir līdzekļi imunitātei, tāpat aizvien vairāk cilvēki novērtē kosmētiku, kas nopērkama tieši aptiekās – pievienotā vērtība ir tā, ka dāvanai ir iespējams izvēlēties atbilstošāko kosmētikas veidu un arī saņemt labu, padziļinātu, profesionālu farmaceita konsultāciju. Mēs katra gada nogalē ļoti priecājamies, ka cilvēki pēc dāvanām iegriežas tieši aptiekā, padomājot, kāda būtu vislabākā dāvana cilvēkam, kas to saņems.

Vai tagad pie aptiekām neveidojas rindas? Telpās uzturēties var ierobežots cilvēku skaits.

Tajā aptiekā, kurā es šobrīd strādāju, priekšrocība ir tā, ka mums ir viena no plašākajām pašapkalpošanas zonām. Pie mums iespējama lielāka apmeklētāju izkliede, tātad vairāki drīkst atrasties aptiekā. Līdz ar to spējam sniegt pilnvērtīgu konsultāciju, un darbinieku mums šobrīd ir pietiekami, lai raiti apkalpotu tos, kas grib kaut ko iegādāties.

Cik ilgu laiku aizņem šādas konsultācijas? Cilvēki vēlas ko pajautāt iepirkšanās laikā vai speciāli nāk vien pakonsultēties?

Ir ļoti daudzi cilvēki, kas aptiekā iegriežas tieši konsultēties. Vēlas aprunāties, saprast, kas viņiem vairāk būtu nepieciešams. Konsultācijai vajadzīgais laiks ir atšķirīgs – tās var būt vien 3-5 minūtes, būt arī 10 minūšu konsultācijas. Tā kā esmu arī tiešsaistes farmaceite, kas sniedz konsultācijas attālināti, varu teikt, ka ļoti bieži attālinātās konsultācijas ir ilgākas nekā runājot klātienē aptiekā, jo cilvēkam pirms zvanīšanas bijis laiks atzīmēt jautājumus, ko vēlas izrunāt, viņš var nesteidzīgāk visu interesējošo pārrunāt ar farmaceitu.

Pa tālruni runājot var sēdēt mājās ērtā krēslā, nav jāstāv pie letes kā tas ir aptiekā.

Jāņem arī vērā, ka dažkārt sarunas tēma ir visai konfidenciāla, runājot aptiekā var būt bažas, ka kāds blakus var to dzirdēt.

Var teikt, ka esat ne tikai kā zāļu pārdevēji, zāļu pārzinātāji, bet arī psihologi.

Es teiktu, ka esam vairāku profesiju apvienojums. Mums ir jāspēj uzklausīt, ir jābūt pietiekami zinošiem gan par cilvēka uzbūvi, anatomiju, bioloģiju, gan arī par visu, kas saistīts ar medikamentiem un farmāciju. Esam plaša profila speciālisti, kam ir jāspēj sniegt maksimāli  pilnvērtīgas konsultācijas cilvēkiem, kuri pie mums vēršas. Jo citreiz ārsta kabinetā visu izrunāt nav laika vai cilvēkam aizmirstas kaut ko uzprasīt, kas viņam svarīgs, taču viņš pēc ārsta apmeklējuma visdrīzāk uzreiz iegriezīsies aptiekā, un mums tad ir jāspēj sniegt maksimāli pilnvērtīga konsultācija.

Dažkārt, lai sniegtu konsultāciju, ir nepieciešami vismaz minimāli izmeklējumi. Asinsspiediena mērīšana, cukura vai holesterīna līmeņa noteikšana ir iespējama aptiekā. Vai ar to pietiek?

Tas atkarīgs no tā, ar kādu problēmu vai sāpi cilvēks pie mums iegriežas. Ir, protams, ļoti bieži, kad cilvēks prasa tieši pretsāpju tableti. Mūsu misija tādā brīdī nav vienkārši iedot šo pretsāpju tableti, mēs tad parasti iztaujājam, kāda ir  problēma. Un ļoti bieži tādā gadījumā svarīgi ir izmērīt asinsspiedienu, lai konstatētu, vai galvassāpju cēlonis nav paaugstināts asinsspiediens. Tā ir tā pievienotā vērtība farmaceitam, ka mēs nevis vienkārši izsniedzam to, ko cilvēks ir paprasījis vai to, ko varbūt ārsts izrakstījis, bet spējam sniegt papildu konsultāciju un bieži vien arī saprast, vai cilvēkam nevajag papildu izmeklējumu un vai viņš nav jāpamudina pēc iespējas ātrāk apmeklēt ģimenes ārstu vai kādu konkrētu speciālistu.

Nav gadījies, ka tādā brīdī jāsauc neatliekamā palīdzība?

Ir. Diezgan bieži tā ir. Jo cilvēki aptiekā ienāk ar ļoti daudziem un dažādiem simptomiem. Ir bijuši gadījumi, kad cilvēks pirms kāda laiciņa ir nokritis, ienāk aptiekā, saprotot, ka viņam paliek sliktāk. Mēs, protams, nevaram veikt uz vietas izmeklējumus, jo tā nav mūsu kompetence. Tad mēs, protams, zvanām neatliekamajai medicīniskajai palīdzībai.

Visbiežāk neatliekamo palīdzību izsaucam, ja aptiekas apmeklētājam konstatējam izteikti paaugstinātu asinsspiedienu un top skaidrs, ka nepieciešama mediķu iesaistīšanās.

Saprotams, ka šī nav profesija, kas der ikvienam, - ir jāgrib palīdzēt cilvēkiem, ir viss jāpārzina par zālēm, par cilvēka organismu. Kā sapratāt, ka pati gribat kļūt tieši par farmaceitu?

Vidusskolas laikā sapratu, ka gribu turpmāko dzīvi saistīt ar medicīnu, taču par ārstu izlēmu nestudēt, jo nebiju pārliecināta, ka spēšu ikdienā saskarties ar cilvēku ciešanām. Pie ārsta visbiežāk iet cilvēks, kam sāp, kam ir slikti. Mana izvēle svārstījās starp zobārstniecību un farmāciju. Vidusskolas laikā pabiju aptiekā ēnu dienā un sapratu, ka tā ir īstā vieta man, sapratu, ka tieši farmācija mani saista. Man patīk palīdzēt cilvēkiem, sniegt īpašu padomu. Tā ir pievienotā vērtība katra farmaceita darbā.

Farmaceiti ir daļa no veselības aprūpes. Mums ir ļoti nozīmīga sadarbība ar ārstiem. It sevišķi šajā saspringtajā laikā ir nepieciešama cieša sadarbība starp mediķiem, farmaceitiem. Skaidrs, ka farmaceits no visiem medicīnas speciālistiem cilvēkiem ir vispieejamākais, it sevišķi šobrīd, kad pie ārsta nokļūt ir grūtāk. Mēs ar to arī bieži saskaramies, ka cilvēki ienāk aptiekā un saka: man vajadzētu medikamentu, bet es savu ārstu jau nedēļu nevaru sazvanīt. Mēs aptiekā vienmēr cenšamies palīdzēt, tāpat palīdzam pacientiem, kuri mums piezvana.

Ļoti gribētos, lai, sajūtoties slikti, cilvēki nelieto medikamentus uz savu galvu, bet vai nu piezvana vai atnāk līdz aptiekai, noskaidro aktuālo jautājumu.

Farmaceita darbs saistīts ar nepieciešamību visu mūžu mācīties, jo ļoti daudz šajā jomā mainās.

Jā. Tas ir tas lieliskais pluss šajā darbā, kas neļauj ierūsēt. Ir nemitīgi jāpapildina zināšanas. Citreiz ik pa mēnešiem var mainīties jaunākās tendences, ārstēšanas taktikas, nāk jauni pētījumi. Medicīna ir nemitīgā attīstībā, farmaceitam jāspēj tam visam izsekot, nekad nebūs tā, ka pietiktu ar tām zināšanām, kas iegūtas universitātē. Mēs visu laiku mācāmies, līdz ar to mūsu rīcībā ir pietiekoši liels informācijas apjoms. Tas arī neļauj mums novecot – mēs nemitīgi esam attīstības kustībā.

Vairums farmaceitu ir tādi, kas nemitīgi mācās, gatavi konsultēt?

Jā. Es to varu teikt par visiem kolēģiem, ko pazīstu, - tiešām viņi ir atvērti, viņiem patīk komunikācija ar katru klientu, kas ienāk aptiekā, viņiem patīk dalīties ar zināšanām. Manā kolektīvā ir kolēģe, kam šobrīd ir jau 76 gadi, un viņa turpina mācīties, viņa ir tieši tikpat zinoša kā gados jaunie.

Tiesa, nedaudz ir žēl, ka ne vienmēr klienti novērtē un saprot to devumu, ko farmaceits var sniegt. Nereti ir bijusi tā sajūta, ka, ienākot aptiekā, mūs vērtē par pārdevējiem, - ņemot vērā to zināšanu bāzi, kas mums ir, mēs noteikti varam sniegt cilvēkiem daudz vairāk nekā tikai pārdot medikamentus.

Lai strādātu par farmaceitu, nepietiek ar to vien, ka prot rīkoties ar kases aparātu.

Kases aparāts laikam ir pati mazākā daļa, kas ir jāapgūst.

Ja visi kolēģi apkārt ir ļoti profesionāli, kā tieši jūs izvēlējās par gada farmaceitu?

Daru darbu ar pilnu atdevi. Daru to, kas man patīk. Man ir prieks, ka arī citi to pamanījuši un novērtējuši. Protams, priekšrocība ir strādāt lielā uzņēmumā, kam ir sava loma veselības aprūpē Latvijā – Mēness aptiekas iesaistās arī dažādos sociālos projektos, sadarbojas ar universitātēm un medicīnas koledžām Latvijā, ārstiem. Prieks, ka Mēness aptiekas šogad otro gadu ir mīlētākais zīmols farmācijā. Varbūt mani pamanīja arī tāpēc, ka es ar visu entuziasmu ne tikai strādāju aptiekā, bet šobrīd sniedzu arī tiešsaistes konsultācijas, kas ir īpaša pievienotā vērtība, jo tā mēs varam sniegt vēl plašāku farmaceitisko atbalstu cilvēkiem. Un vēl arī tas, ka piepildījies mans sapnis, kas man bija, jau sākot studijas, ka man kādreiz piederēs pašai sava aptieka –, tiesa, ikdienā savā aptiekā nestrādāju, bet tagad man pašai ir arī maza aptieka, kura strādā ar Mēness aptiekas franšīzi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai karsējamā tabaka izspiedīs cigaretes?

Tabakas lietošanai ir tūkstošiem gadu sena vēsture. Neskatoties uz to, ka smēķēšanas kaitīgā ietekme ir vispārzināma, daudzi joprojām turpina smēķēt – pasaulē ir vairāk nekā miljards dažādu tabak...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas