Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

FOTO: Brīvprātīgie atrod Babītes ezerā nomaldījušos laivotājus

Organizācijas Bezvēsts.lv brīvprātīgajiem izdevies veiksmīgi atrast vairākus jauniešus, kuri bija devušies laivot Babītes ezerā un apmaldījās.

Trešdienas, 13. jūnija, pēcpusdienā organizācijas Bezvests.lv brīvprātīgie saņēma ziņu no satrauktiem vecākiem, kas paziņoja, ka viņu bērni – pieci 17 un 18 gadus veci puiši un meitenes, Babītes ezera laivu nomā iznomāja laivu uz vienu stundu, bet jau bija pagājušas piecas stundas, kopš jaunieši laivā bija devušiem prom. Kopš tā brīža jauniešus vairs neviens nebija redzējis. Visi tālruņi atradās ārpus uztveršanas zonas. Par jauniešu pazušanu vecāki paziņoja policijai, kā arī organizācijai Bezvests.lv. Brīvprātīgie nekavējoties devās meklēt pazudušos jauniešus. Sākumā tika palaists drons, lai apsekotu ezeru no augšas. Ņemot vērā to, ka kļuva aizvien tumšāks un redzamība mijkrēslī būtiski pasliktinājās, tika palaists daudz jaudīgāks drons – trikopteris ar siltuma uztvērēju, lai  rūpīgi apsekotu ezeru un tā krastus. Nakts redzamības ierīce, kas ir iebūvēta dronā, ļautu jauniešus ieraudzīt no augšas.

Pamata versijas bija divas: laivojot jaunieši varēja vienkārši apmaldīties un neatrast ceļu atpakaļ, tad vienkārši piestāja krastā, vai arī laiva varēja apgāzties, jo trīsvietīgā laivā atradās pieci cilvēki. Tika pārbaudītas abas versijas.

Paralēli meklējumiem ar dronu, brīvprātīgie sadalījās pa grupām un apsekoja ezeru. Kinologi apsekoja krasta zonu. Sarunā ar laivu nomas īpašnieku tika noskaidrots, ka pazuda nevis pieci jaunieši, bet astoņi. Trīs puiši, nesagaidot savus draugus, paņēma vēl vienu laivu un devās viņus meklēt.

Divi brīvprātīgie, apsekojot ezeru gar krastu, stundas laikā atrada otro puišu grupu aptuveni četru kilometru attālumā no laivu bāzes un palīdzēja tiem pietauvoties krastā. Vēlāk vecāki ar automašīnu nogādāja jauniešus atpūtas bāzē sveikus un veselus.

Pārmeklējot niedrēm aizaugušo krastu atpūtas bāzes Amazone teritorijā, kas atrodas aptuveni trīs kilometru attālumā no laivu bāzes, tika atrasta arī pirmā laivotāju grupa. Tur, niedrēs, atrada pamestu zaļu airu laivu, ar kuru, pēc vietējās atpūtas bāzes īpašnieka vārdiem, vizinājās pieci jaunieši. Viņš pastāstīja brīvprātīgajiem, ka redzēja, kā pieci jaunieši pietauvojās un tad devās uz šosejas pusi prom no ezera. Laivas īpašnieks nekavējoties ieradās un atpazina savu īpašumu. Noskaidrojās, ka jaunieši vienkārši apmaldījās starp Babītes ezera daudzajām salām un niedrēm, tad nolēma atpakaļ doties jau pa sauszemi. Par laimi, visi atgriezās mājās sveiki un veseli, taču uztraukties lika visiem – gan draugiem, gan vecākiem, gan arī laivu nomas īpašniekam. Uz notikuma vietu ieradās arī neatliekamās palīdzības mašīna un ugunsdzēsēji, taču viņu palīdzība nebija vajadzīga.

Bezvests.lv brīvprātīgo pieredzē šis ir viens no stāstiem ar labām beigām. Organizācijas vadītājs Aleksandrs Faminskis vērš vecāku uzmanību uz vairākiem faktiem: "Ņemiet vērā, jauniešu kompānijā pilnīgi visiem bija izlādējušies mobilie tālruņi, līdz ar to faktiski nebija iespējams ne ar vienu no viņiem sazināties. Protams, ka vecākiem uzreiz prātā nāca visādas drūmas domas. Bet savu bērnu draugu tālruņa numurus daudzi vecāki nemaz nezināja, kā arī citu vecāku tālruņa numurus arī nezināja. Tā ir nepieļaujama nolaidība. Rezultātā saikne bija pazaudēta. Nepieciešams mācīties no citu kļūdām. Sūtot bērnus braucienā, labāk jau iepriekš uzzināt no bērniem, uz kurieni tieši viņi plāno doties, iegūt brauciena koordinātes un pārējo līdzbraucēju tālruņu numurus, kā arī viņu vecāku tālruņu numurus. Un vēlams braucienā līdzi ņemt kulonus ar GPS. To baterijas turas ilgāk nekā telefona baterijas. Un pēc GPS signāla viegli var atrast pazudušā cilvēka atrašanās vietu."

Bezvēsts.lv pateicas visiem brīvprātīgajiem, kas atrada laiku un spēkus, lai ierastos meklēt pazudušos jauniešus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas