Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

FOTO: Drošības apsvērumu dēļ slēdz stadiona Daugava ledus halli

Stadiona Daugava valde ir nolēmusi drošības apstākļu dēļ nekavējoties pārtraukt stadiona īpašumā esošās ledus halles ēkas izmantošanu, vēsta iestādes pārstāvji.

Šāds lēmums tika pieņemts, jo vairāku Būvniecības valsts kontroles biroja (BVKB) pārbaužu laikā tika konstatēts, ka halles tehniskais stāvoklis neatbilst drošības prasībām, bet ledus halles privātais nomnieks SIA Sāgas fonds līdz šim ir izvairījies nodrošināt piekļuvi hallei, lai stadiona administrācija varētu organizēt nepieciešamo izpēti un pildīt BVKB norādījumus. Turklāt 28.oktobrī konstatēti nopietni bojājumi ledus halles elektroapgādes tīklos.

"Diemžēl mums kā halles īpašniekam nebija citas iespējas kā slēgt ledus halli. To, cik drošas ir, piemēram, acīmredzami sarūsējušās halles jumta konstrukciju kopnes, noteiks ekspertīze, taču nevaram neņemt vērā būvniecības uzraugu brīdinājumus par halles drošumu, kaut arī halles privātais nomnieks nereaģē uz mūsu aicinājumiem risināt šo jautājumu. Stadiona valdes atbildība ir rūpēties par savu īpašumu, tostarp par cilvēku drošību mums piederošajās ēkās neatkarīgi no tā, vai tās ir iznomātas vai nav. Ledus halles privātajam nomniekam esam gan rakstījuši, gan zvanījuši, gan gājuši pārbaudē ar tiesu izpildītāju, taču neesam pat ielaisti hallē. Pagājušajā nedēļa lietus laikā arī sadega halles elektrības sadalne, kas ir vēl viens faktors, kas norāda uz ēkas slikto tehnisko stāvokli un riskiem apmeklētāju veselībai un dzīvībai," paudis stadiona Daugava valdes loceklis Elmārs Martinsons,

BVKB ir vairākkārt pārbaudījis ledus halli un ir secinājis, ka mehāniskajā stiprībā un stabilitātē ir konstatētas atkāpes no prasībām, kas ietekmē ēkas drošumu. Tāpat ir tikusi konstatēta patvaļīga būvniecība - apsekojot ledus halli, tika konstatēts, ka halles iekšpusē ir izbūvēts papildu līmenis, proti, slodzi nesoša konstrukcija, kas sastāv no tērauda konstrukciju kolonnām un sijām un dzelzsbetona pārseguma. Tāpat BVKB ir konstatējis, ka ledus halles administratīvā korpusa fasādē Augusta Deglava ielas galā ir vērojama pārseguma paneļa pārkares erozija ar atsegtu un korodējošu stiegrojumu, turpat arī konstatēta vertikāla plaisa nesošajā ķieģeļu sienā.

BVKB ar šā gada 12.aprīļa lēmumu bija uzdevis ledus halles īpašniekam - stadionam Daugava līdz 2016.gada 12.jūlijam veikt tehnisko izpēti halles konstrukciju kopnēm, tas ir, noteikt izmantoto tērauda klasi nesošajām tērauda kopnēm, veikt precīzu kopnes pārrēķinu, novērtēt kopņu stiprību un noteikt pieļaujamo sniega slodzi. Tāpat ledus halles īpašniekam tika uzdots veikt konstatēto ēkas plaisu monitoringu un tehnisko izpēti plaisai nesošajā ķieģeļu sienā, kā arī novērst patvaļīgās būvniecības sekas.

Lai izpildītu iepriekš minēto BVKB lēmumu, stadions Daugava vēl šī gada jūnijā aicināja SIA Sāgas fonds veikt nepieciešamās ledus halles konstrukciju pārbaudes, bet noteiktajā laikā SIA Sāgas fonds nenodrošināja piekļuvi ledus hallei, ko apliecina zvērināta tiesu izpildītāja akts.

Papildus tam, 2016.gada 28.oktobrī ledus hallei tika pārtraukta elektroapgāde un tika veikta ledus halles galvenās sadalnes apsekošana, kuras laikā tika konstatēts ka elektrības sadalne ir avārijas stāvoklī. Lai nodrošinātu elektroapgādes atjaunošanu normatīvos aktos noteiktā kārtībā jāizstrādā sadalnes pārbūves vai nomaiņas projektu un tas jāsaskaņo kompetentās institūcijās.

Ledus halles ekspluatācija ir pārtraukta uz nenoteiktu laiku. Tuvākajā laikā tiks veikta ēkas tehniskā stāvokļa izpēte, pieaicinot neatkarīgus ekspertus un informējot būvniecību uzraugošās institūcijas. Pēc tam tiks lemts par turpmākajām nepieciešamajām darbībām, lai nodrošinātu ledus halles atbilstību prasībām, kas ietekmē ēku drošumu.

Ledus halle ir slēgta apmeklētājiem no pirmdienas, 31.oktobra.

Stadiona Daugava administrācija cer uz sportistu un apmeklētāju sapratni, kā arī nomnieka atbildīgu rīcību un sadarbību, lai īstenotu halles apmeklētāju drošībai nepieciešamos pasākumus.

Ledus halle ir iznomāta privātam nomniekam SIA Sāgas fonds, kura pienākumos saskaņā ar nomas līgumu ietilpst ledus halles uzturēšana kārtībā, ievērojot sanitāro, ugunsdzēsības un citu dienestu prasības un instrukcijas. Savukārt Būvniecības likuma 21.panta ceturtajā daļā ir noteikts, ka par būves un tās elementu uzturēšanu atbilstoši būvei izvirzītajām būtiskajām prasībām visā tās ekspluatācijas laikā ir atbildīgs tās īpašnieks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas