Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

FOTO: Grausta statuss ēkai, kurā dzīvo bijušie Valsts prezidenti

Ēka Rīgā, Brīvības ielā 38, kurā diviem bijušajiem Latvijas Valsts prezidentiem piešķirti dzīvokļi, klasificēta par B kategorijas graustu un tai piemērota paaugstinātā 3% nekustamā īpašuma nodokļa likme, aģentūrai LETA pavēstīja Rīgas domes Īpašuma departamenta pārstāve Baiba Gailīte.

Ēka pieder septiņiem kopīpašniekiem - Latvijas valstij Finanšu ministrijas personā, trim juridiskām un trim fiziskām personām. Ēka atrodas blakus Ministru kabinetam un tās apsaimniekošanu veic SIA NIRA fonds apsaimniekošana.

Kā skaidroja Gailīte, ēkas apsaimniekotājs šī gada februārī ir iesniedzis atzinumu, kurā norādīts, ka ēkas fasāde kopumā ir apmierinošā tehniskā stāvoklī, tomēr atsevišķas apmetuma zonas un dzegu elementi ir bojāti un ir sliktā tehniskā stāvoklī, kas rada apdraudējumu personu drošībai. Līdz ar to nepieciešams veikt bīstamo elementu demontēšanu.

Tāpat nomnieks norādīja, ka ēkas kopīpašnieki sapulcē nolēmuši neatjaunot ēkas fasādi, līdz ar ko Rīgas domes Vidi degradējošo būvju komisija nolēma būvi klasificēt kā B kategorijas vidi degradējošu būvi un piemērot īpašniekiem 3% paaugstināto nekustamā īpašuma nodokli.

VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) aģentūru LETA informēja, ka ēka Brīvības iela 38 ir kopīpašums - piecstāvu dzīvojamā māja ar kopējo platību 2651,8 kvadrātmetri. Dzīvojamā māja ir sadalīta 14 dzīvokļu īpašumos.

"Finanšu ministrijas valdījumā un VNĪ pārvaldīšanā atrodas kopīpašuma domājamā daļa 660,6 kvadrātmetru platībā - divi dzīvokļi, par kuriem noslēgts telpu nomas līgums ar Valsts Prezidenta kanceleju, kā arī viens dzīvoklis Memoriālo muzeju apvienībai. Lēmumu par līdzekļu ieguldīšanu fasādes atjaunošanā var pieņemt ar kopīpašnieku kopuma lēmumu," norādīja VNĪ.

Šajā ēkā 2007. gadā dzīvoklis tika piešķirts eksprezidentei Vairai Vīķei-Freibergai. Tāpat tajā miteklis tika ierādīts bijušajam prezidentam Guntim Ulmanim. Brīdī, kad savu prezidentūru noslēdza Valdis Zatlers, ēkā brīvu dzīvokļu vairs nebija, līdz ar ko viņam īpašums piemeklēts citviet. Savukārt eksprezidents Andris Bērziņš uz valsts garantētu mitekli nepretendēja.

Likumā Par Valsts prezidenta darbības nodrošināšanu noteikta garantija, ka, atstājot prezidenta amatu, persona, kas bijusi ievēlēta par Valsts prezidentu, saņem no valsts lietošanā vienu valsts dzīvokli. Eksprezidentu dzīvoklis ir valsts īpašums. Valsts prezidenta kanceleja maksā par dzīvokļa īri, veic komunālos maksājumus, gādā arī par dzīvokļa uzturēšanu lietošanas kārtībā.

(pievienotas 5. un 6. rindkopas)

Top komentāri

T-J
T
Nez kāpēc RĪGAS DOME par graustu nav atzinusi Čiekurkalna veco ūdenstorni: izsisti logi, apmetums drūp.... Varb;ut tāpēc, ka tas pieder RĪGAS ŪDENIM, t/si., pašai rātei ? Kur tie izslavētie principi, Burova k-gs?
a ko ta nu?
a
Jo tālāk - jo trakāk. Tagad ārvalstu medijos drīz parādīsies ziņa, ka Latvijas valsts Prezidenti spiesti dzīvot graustos.
reptilis
r
Kā mēs nemīlam savus prezidentus...ierādam dzīvokļus graustos...kapavietas skaužam...luksus klases automašīnas katru gadu nepiešķiram...- grūti viņiem...domā vēl par nepateicīgo tautu:)))))
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas