Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -1 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

FOTO: Kanalizācijas straume plūst uz līci

Pāris kilometru no Bulduru, Dzintaru un Majoru pludmalēm, arī tām, virs kurām pērn lepni plīvoja Zilais karogs, Rīgas jūras līcī ieplūst kanalizācija. Vairāki Mellužu privātmāju iedzīvotāji Dienai atklāj, ka viņi pret pašu gribu kļuvuši par vides piesārņotājiem.

"Jūrmalas pilsētas dome gadiem nespēj noorganizēt kolektīvu pieslēgšanos centralizētajai kanalizācijas sistēmai. Kāpēc Mellužos tik ilgi nācās cīnīties ar antisanitārajiem apstākļiem, kamēr citās pilsētās kanalizācijas sistēmas sen izbūvētas? Papildus apzinoties, ka Jūrmala ir Latvijas kūrortpilsēta, šāda domes nolaidība ir neizprotama," norāda jūrmalniece Anita.

Aptaujājot citus Mellužu iedzīvotājus, Diena pārliecinājās, ka katrs kanalizācijas novadīšanas problēmu risina pa savam. "Esam ierīkojuši izsmeļamo nosēdaku, kas ik pa laikam jāizsūknē. Tai izbūvēta speciāla pamatne, lai liekais mitrums neiesūktos gruntī. Taču daudzi kaimiņi taupa, lai nenāktos tik bieži saukt speciālo transportu, un daļai kanalizācijas ļauj iesūkties zemē. Savukārt tā ar gruntsūdeņiem ietek jūrā," novērojusi Zane. Mellužos dzīvojošie pieļauj iespējamību, ka daudzu namu kanalizācija nonāk ne vien gruntsūdeņos, bet tiek ieplūdināta arī grāvjos.

Kā novēroja Diena, no vairākām ēkām līdz ceļmalu grāvjiem izbūvētas caurules, pa kurām plūst piesārņots ūdens, kas pretī Kanālu ielai ietek Rīgas jūras līcī. Turpat SIA Jūrmalas ūdens uzstādīta zīme vēsta, ka tas esot nepiesārņots lietus ūdens un gruntsūdens, taču mellužnieki norāda, ka tas ir privātmāju ateju saturs un cita veida kanalizācija. "Mums nav izejas. Lai mazāk piesārņotu vidi, būtu jāizmanto sausā tualete, mājās nedrīkstētu būt vanna, izlietne un veļasmašīna. Pretējā gadījumā nieka tualetes bedre pārplūstu pāris dienās. Taču zināms, ka cilvēki tā dzīvot nespēj, tāpēc vairāk vai mazāk gruntsūdeņos nonāk tualetes slapjā daļa un mazgājamie līdzekļi, pēc tam grāvjos, tad uz jūru. Pavasaros pastaigājoties no Asariem līdz Dubultiem pārņem tualetes smārda mākonis," stāsta Anita.

Jūrmalas pilsētas domē skaidro, ka visas ar kanalizāciju un meliorāciju saistītās lietas ir pašvaldības kapitālsabiedrības SIA Jūrmalas ūdens pārziņā. Taču tur izvairās komentēt Mellužu iedzīvotāju teikto, norādot vienīgi to, ka privātmāju īpašnieki nedrīkst piesārņot vidi un nopludināt sadzīves kanalizāciju grāvju sistēmā. Uzņēmuma projektu vadītāja Anda Zaķe piebilst, ka nevienā Zilā karoga peldvietā nav lietusūdens kanalizācijas izvadu uz jūru.

Mellužu iedzīvotāji atklāj, ka viņiem nav pieslēguma ne vien pilsētas kanalizācijas sistēmai, bet arī ūdensvadam. 

Plašāk lasiet Kristīnas Putincevas rakstā Kanalizācijas straume plūst uz līci otrdienas, 8.aprīļa, laikraksta Diena 4.lpp.!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas