Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

FOTO: Pie Brīvības pieminekļa tūkstošiem cilvēku sapulcējušies paust atbalstu Ukrainai

Piektdienas rītā, apritot gadam kopš Krievijas pilna apmēra iebrukuma Ukrainā, Rīgā, laukumā pie Brīvības pieminekļa, vairāki tūkstoši cilvēku sapulcējās, lai paustu atbalstu Ukrainai, novēroja aģentūra LETA.

Uz Latvijas Pilsoniskās alianses rīkoto sapulci-protesta akciju bija ieradušās gan privātpersonas, gan dažādu organizāciju un politisko spēku pārstāvji. Daudziem no viņiem bija līdzi Ukrainas karogi, plakāti un citi atribūti ar Ukrainas simboliku.

Uz plakātiem bija ukraiņu pašaizliedzīgo cīņu un sabiedrības izturību cildinoši saukļi. Piemēram, kāds no plakātiem vēstīja par gatavību aizstāvēt savus līdzcilvēkus, nejūtot ne nogurumu, ne aukstumu.

Brīvības laukumā tika ienests arī lielizmēra Ukrainas karogs, kuru rokās turēja vismaz desmit cilvēki.

Kā novēroja LETA, pasākumā piedalījās arī skolēnu kolektīvi. Akcijas rīkotāju uzaicinātie pārstāvji teica runas un uzmundrinājuma vārdus Ukrainai.

Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns (AS), uzrunājot klātesošos, sacīja, ka aizvadītā gada laikā varēja gan piedzīvot absolūtu ļaunumu, gan redzēt cilvēku gaišumu. "Esam redzējuši netaisnību, cietsirdību un arī neticamu varonību. Esam spējuši ieraudzīt, ko nozīmē patiesa brīvība un demokrātija, kas arī ir mūsu vērtīgākās vērtības," sacīja politiķis.

Viņš pauda pārliecību, ka mēs kā sabiedrība esam stipra un nekad nepagursim. Ukrainas brīvība, taisnība un uzvara ir arī Latvijas brīvība, taisnība un uzvara, sacīja Smiltēns. Parlamenta priekšsēdētājs aicināja klātesošos pieminēt karā kritušos cilvēkus ar klusuma brīdi.

Bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga videouzrunā izteica apbrīnu par ukraiņu spēju varonīgi aizstāvēt savas tiesības un par Latvijas tautas nestāvēšanu malā, redzot, ka ukraiņu taitai tiek datīts pāri.

"Twitter konvoja" aizsācējs Reinis Pozņaks, uzrunājot klātesošos, norādīja, ka Ukraina visai pasaulei parādīja savu spēku, ko māca arī mums. "Ukraina saka, ka mēs kopā uzvarēsim," teica Pozņaks, piebilstot, ka šī ir spēka formula, kurai jādarbojas arī pie mums.

Pasākuma laikā teritorijā dežūrēja kārtības sargi - gan pašvaldības, gan Valsts policijas ekipāžas -, kā arī mediķi. Nekādas nekārtības vai provokāciju mēģinājumi nebija novērojami.

Akcijas izskaņā cilvēki kopā ar mūziķi Kārli Kazāku nodziedāja tautasdziesmu "Pie Dieviņa gari galdi".

Kā ziņots, piektdien aprit gads, kopš Krievija, turpinot jau 2014.gadā sākto agresiju, īstenoja plašu, pilna apmēra militāru iebrukumu Ukrainā. Lai pieminētu šos traģiskos notikumus un paustu atbalstu Ukrainai, visā Latvijā šodien notiek dažādas akcijas un pasākumi.

papildināta visa ziņa

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas