Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

FOTO: Rīgas pils Konventa izpētes laikā uzietas nozīmīgas vēstures liecības

Rīgas pils Konventa pārbūves un restaurācijas projekta arheoloģiskās izpētes ietvaros atrastas nozīmīgas vēsturiskas liecības, kas būs būtisks pienesums pils rekonstruējamai daļai, vēsta uzņēmums Valsts nekustamie īpašumi.

Rīgas pils vecākajā daļā - Konventa un Horna bastionā - pirms rekonstrukcijas un restaurācijas norit arheoloģiskās un mākslinieciskās izpētes darbi. Izpētes darbi Horna bastionā tuvojas nobeigumam. Jau tagad ir skaidrs, ka atrastās vēstures liecības ir vērtīgas un atspoguļosies jaunajā pils projektā.

"Tik unikālu un Latvijai nozīmīgu mantojumu, kāda ir Rīgas pils, visticamāk, nākamajām paaudzēm atjaunosim tikai vienreiz. Tas ir neaptverami bagāts vēstures mantojums, kas prasa sevišķi rūpīgu un uzmanīgu darbu, lai vēstures liecības pēc pils rekonstrukcijas tiktu saglabātas. Atklājumi, protams, ieviesīs korekcijas projekta virzībā, jo projektētājiem būs jāveic izmaiņas. Bet tas ir tā vērts, jo mēs strādājam ne tikai Latvijas simtgadei, bet arī tām paaudzēm, kas nāks nākamajos 100 vai 200 gados. Paldies vēsturniekiem un arheologiem par stingru nostāju, pacietību, zināšanām un neatlaidību," izteicies VNĪ valdes priekšsēdētājs Ronalds Neimanis.

Par atklājumiem Valsts Kultūras Pieminekļu Aizsardzības Inspekcijai (VKPAI) ir iesniegts starpziņojums un jau saņemta atbilde par saglabājamām un projektā integrējamām unikālām 17. un 19. gadsimta inženiertehniska rakstura mūra konstrukcijām Horna bastionā. Izpētes darbi Horna bastionā vēl kādu laiku turpināsies, jo beidzamie atsegumi, kas, iespējams, datējami ar vēl senāku - 13.-14. gadsimtu, atrodas zem sākotnēji atsegtajām 18.-19.gs. inženiertehniskajām konstrukcijām.

Šie atklājumi ir nozīmīgi un var pat “pārrakstīt” senās Rīgas būvvēsturi. Arī arhitektoniski mākslinieciskā izpēte Rīgas pils Konventa daļas pagrabos, dažādās telpās un stāvos nesusi jaunus atklājumus. Tie ir gan gleznojumi, gan dekoratīvās apdares fragmenti, kas sākotnēji datēti ar 16. gadsimtu, kā arī iepriekš pētītajos vēstures rasējumos neatspoguļotas konstrukcijas. Izpētes darbu rezultāti sagaidāmi 2017. gada nogalē, bet gala ziņojumi gaidāmi 2018. gada pirmajā pusē. Tos gatavos arheologs Mārtiņš Lūsēns un arhitekts, zinātņu doktors Ilmārs Dirveiks.

Rīgas pils atjaunošana notiek vairākās kārtās. Pašlaik sākta pils restaurācijas un rekonstrukcijas projekta otrā kārta. Tās ietvaros paredzēta Kapelas un Remtera telpu atjaunošana sākotnējā viduslaiku veidolā, Svina, Pipera un Pulksteņa (ziemeļu) torņu renovācija, kā arī jaunas galerijas izbūve Konventa pagalmā. Būvniecības iepirkuma fāzē VNĪ saņēma arhitektu un vēsturnieku ieteikumus par to, ka, nepieciešams pietiekams laiks izpētes darbu veikšanai. Respektējot speciālistu teikto, 2016. gada beigās tika pārtraukts uzsāktais Rīgas pils Konventa pārbūves un restaurācijas projekta būvniecības iepirkums.

Top komentāri

Mākslinieks
M
Galvenais tagad neaizmirstam visus atradumus nodemontēt, nobetonēt un pēc tam pa virsu uzstādīt vēstures muzeja krājumu. )
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas