Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Foto: Vairāki simti cilvēku protestē pret pāreju uz mācībām latviešu valodā

Bijušās Eiropas Parlamenta (EP) deputātes Tatjanas Ždanokas vadītās partijas Latvijas Krievu savienība (LKS) kārtējā protesta akcijā pret Saeimā pieņemto regulējumu par pakāpenisko pāreju uz mācībām latviski vidusskolās šodien ir ieradušies vairāki simti cilvēku.

Kā novēroja aģentūra LETA, gājienā no Izglītības un zinātnes ministrijas līdz Rīgas pilij devās daži simti cilvēku, taču tā gaitā protestētāju skaits pieauga līdz aptuveni 1000. Gājiena priekšgalā bija LKS līdere Ždanoka un EP deputāts Miroslavs Mitrofanovs (LKS). Tāpat gājienā piedalījās virkne redzamāko prokrievisko aktīvistu. Valsts prezidents Raimonds Vējonis gan šajā laikā nebija Rīgas pilī, jo atrodas komandējumā ASV.

Gājienu ievadīja seši bundzinieki un plakāti, uz kuriem rakstīts "Neaizmirsīsim! Nepiedosim!". Protestētājiem līdzi bija daudzi plakāti, kuros pausta kritika Valsts prezidentam Raimondam Vējonim, kā arī izglītības un zinātnes ministram Kārlim Šadurskim (Vienotība). Protestētājiem rokās bija Krievijas karogs, kā arī karogs Georga lentītes krāsās. Krievu skolu aizstāvji arī mutvārdos izteica asu kritiku valsts varai, solot "pat gadu desmitu un simtus" cīnīties par savu taisnību.

Krievu skolu aizstāvji pasākumā pauda apņemšanos sūdzēties Krievijai par uzņēmumiem, kas atbalsta "latviešu partijas". Krievu skolu aizstāvji uzsvēra, ka viņu palīgs jautājumā par izglītības valodu Latvijā ir Krievija, kura savukārt iepriekš biedēja Latviju ar ekonomiskām sankcijām.

"Mēs palīdzēsim Krievijai!" teica protestētāju pārstāvis, skaidrojot, ka tikšot izveidots "melnais saraksts" ar uzņēmumiem, kas atbalsta "latviešu partijas".

Kā ziņots, Saeima martā galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Izglītības likumā un Vispārējās izglītības likumā, kas paredz ar 2019./2020.mācību gadu mazākumtautību izglītības iestādēs sākt pakāpenisku pāreju uz izglītību latviešu valodā vidusskolu posmā.

Pirmsskolā, sākot no piecu gadu vecuma, 2018./2019.mācību gadā tiks sākta jauno izglītības vadlīniju ieviešana, kas paredz būtiski palielināt latviešu valodas lomu mācīšanās procesā, nodrošinot mazākumtautību bērnu sekmīgu integrāciju sākumskolā.

Pakāpenisku pāreju uz mācībām latviešu valodā plānots sākt 2019./2020.mācību gadā - tad ir paredzēts sākt pāreju no esošajiem pieciem mazākumtautību izglītības modeļiem uz jauniem trim mazākumtautību izglītības modeļiem pamatizglītībā. Šajā pašā gadā tiks sākta secīga pāreja uz jaunu bilingvālās izglītības modeli 7.-9.klasēs, paredzot, ka ne mazāk kā 80% no mācību satura tiek mācīti valsts valodā, ieskaitot svešvalodas. Tāpat 2019./2020.mācību gadā valsts pārbaudījumi 9.klasēm notiks tikai latviešu valodā.

No 2020./2021.mācību gada vispārējās izglītības iestādēs 10. un 11.klasē visi vispārizglītojošie priekšmeti tiks pasniegti latviešu valodā, saglabājot mazākumtautību skolēniem iespēju dzimtajā valodā apgūt mazākumtautību valodu, literatūru un ar kultūru un vēsturi saistītus priekšmetus (moduļus).

Gadu vēlāk - no 2021./2022. mācību gada visā vidusskolas posmā visi vispārizglītojošie priekšmeti tiks mācīti latviešu valodā, tāpat saglabājot mazākumtautību skolēniem iespēju dzimtajā valodā apgūt mazākumtautību valodu, literatūru un ar kultūru un vēsturi saistītus priekšmetus (moduļus).

Valsts prezidents Lieldienu brīvdienās izsludināja grozījumus abos likumos.

Top komentāri

Palīgskolas absolventu saiets
P
Tas bariņš pensionāru sevi reklamē kā garīgi atpalikušus, kuri nespēj iemācīties valodu, neskatoties uz to, ka Latvijā dzīvo 50, 60 un vairāk gadu. Man būtu kauns lepoties ar savu atpalicību.
Janis J. Dimants, Jr., M.D.
J
Vienmer bus kads, kas nav apmierinats. Nav to piegriest veribu tam. Tur kur dzivo jazin un jaruna ari tas zemes valoda . var jau runat visas citas valodas - italu, francu, pat anglu !!
reptilis
r
Viņi veidošot sarakstus....vai Latvijas DP ir izveidojusi sarakstu (vai Latvijai ir DP) ar līdz Krievijas robežai aizvedamo sarakstu???.....Savā valstī atgriezties taču ir priecīgs notikums! Vajag palīdzēt!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas