Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Gada sākums joprojām Covid ēnā

Ar diezgan daudzskaitlīgiem valdības noteikto ierobežojumu pārkāpumiem un joprojām pieaugošu stacionēto Covid-19 slimnieku skaitu atnācis 2021. gads, liecina aģentūras LETA apkopotā informācija.

Nacionālā veselības dienesta apkopotie dati parāda, ka stacionāros ievietoto Covid-19 slimnieku skaits tuvojas 1200. Sestdien stacionāros tika ievietoti 136 Covid-19 slimnieki, tādējādi svētdien stacionāros atradās 1180 Covid-19 pacientu. Pirms brīvdienām Veselības ministrijas Ārstniecības kvalitātes nodaļas vadītāja Sanita Janka žurnālistus informēja, ka līdz trešdienas pēcpusdienai Covid-19 pacientiem bija pieejamas 1083 gultasvietas. Vēl 101 gultasvietu bijis iespējams pārprofilēt. No visiem slimnīcās esošajiem Covid-19 pacientiem 1114 ir ar vidēji smagu slimības gaitu, bet 66 – ar smagu slimības gaitu.

Samērā daudziem iedzīvotājiem ir visai vieglprātīga attieksme pret noteikto mājsēdi no 22 līdz pieciem rītā. Valsts policija par tās neievērošanu naktī no 1. uz 2. janvāri sāka 725 administratīvā pārkāpuma procesus. Mājsēdes kontroles uzraudzībā papildu jau esošajiem Valsts policijas resursiem, kas veic ikdienas darbu, tika iesaistīti kopumā vēl 1623 papildspēki – no tiem 1147 bija Valsts policijas un 169 pašvaldību policiju darbinieki, 30 robežsargu, kā arī 227 zemessargi. Kopumā naktī no 1. janvāra uz 2. janvāri komandantstundas kontroles pasākumos pārbaudītas 4158 personas. Saistībā ar komandantstundas ierobežojumu neievērošanu policija sākusi 725 administratīvos procesus, kā arī fiksēti vēl 178 pārkāpumi, par kuriem vēl tiks sākti administratīvie procesi. Savukārt vēl 1319 gadījumos doti preventīvi norādījumi. Vairākos gadījumos personām piemēroti sodi 100 eiro, 300 eiro, 500 eiro, 1000 eiro un vairākkārtīgi arī 2000 eiro apmērā. Jaungada naktī sākto administratīvā pārkāpuma procesu skaits ir vēl lielāks – 1136, kā arī fiksēts vismaz 431 pārkāpums, par ko procesus sāka vēlāk. Vairākos gadījumos mājsēde pārkāpta uguņošanas dēļ – cilvēki šāvuši raķetes arī daudzdzīvokļu namu pagalmos, vienlaicīgi meklējot risinājumus, kā to darīt nepamanītiem, piemēram, ātri izskrienot ārā no mājas, noliekot raķetes un skrienot atpakaļ. Vienā gadījumā likumsargi konstatējuši, ka kāda persona Rīgā šauj salūtu no braucošas mašīnas. 

"Personu paustie iemesli ierobežojumu neievērošanai ir dažādi – daži sacījuši, ka nav zinājuši par tiem, dažas personas netic Covid-19 infekcijai vai uzskata, ka uz viņiem ierobežojumi neattiecas, savukārt kādam nakts stundā ir pēkšņi sagribējies doties apēst hotdogu, ko viņam neviens nevarot liegt," LETA citē Valsts policijas informāciju. Tāpat 1. janvārī kopumā sākti 1247 administratīvā pārkāpuma procesi par citiem ārkārtējās situācijas noteikumu pārkāpumiem. Tikmēr pētījumu centra SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš mikroblogošanas vietnē Twitter norādījis: "Pirms pāris dienām valsts augstākās amatpersonas teica savas tradicionālās Jaunā gada runas. Šeit daži skaitļi, kas parāda, ar kādu attieksmi iedzīvotāji šajās runās "klausījās", – patlaban tikai 27% uzskata, ka varas teiktajam var vairāk vai mazāk uzticēties. 66% uzskata, ka nevar. Tāpēc nav pārsteidzoši, ka daudzi valdības oficiālo informāciju par Covid-19 neņem par pilnu un labprāt ieklausās visādos alternatīvos viedokļos. Taču labā ziņa ir tā, ka pēdējo desmit gadu laikā šis nelielais uzticēšanās līmenis tomēr ir ar ļoti lēnu pieauguma tendenci."

No sestdienas, 2. janvāra, Latvijā aizvien pašizolācija jāievēro pēc atgriešanās no visām Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) sarakstā esošajām Eiropas valstīm, izņemot Vatikānu un Islandi, savukārt aizliegums pārvadāt pasažierus šonedēļ ir spēkā attiecībā uz sešām valstīm. Nedēļas laikā to valstu sarakstā, no kurām atgriežoties ir jāievēro pašizolācija, izmaiņas nav notikušas. Savukārt aizliegums veikt starptautiskos pasažieru pārvadājumus no pirmdienas, 4. janvāra, tiks attiecināts arī uz Nīderlandi, Čehiju un Lihtenšteinu, šajā sarakstā nemainīgi paliekot arī Lietuvai, Slovēnijai, Sanmarīno. Tikmēr Zviedrijai, Horvātijai, Luksemburgai no šī saraksta izdevies izkļūt. Tiesa, satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) mikroblogošanas vietnē Twitter paudis šaubas par pārvadājumu aizliegšanai Covid-19 izplatības dēļ izmantoto formulu, nosaucot to par absurdu joku un minot piemēru ar Zviedriju, uz kurieni pārvadājumi atļauti ar Covid-19 rādītāju 815 uz 100 000 iedzīvotāju, kaut pirms divām nedēļām aizliedza ar rādītāju 781 uz 100 000. Kā zināms, regulārie pasažieru pārvadājumi nav atļauti uz valstīm, kur 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju divkārt pārsniedz vidējo Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomiskās zonas valstu rādītāju. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas