Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Gada spēcīgākā vētra Mangkhut nes postu Filipīnās

Taifūns Mangkhut, kas ir 2018. gadā līdz šim spēcīgākā vētra, pamatīgi izpostījis daudzus apgabalus Filipīnās. Stihijā bojā gājuši vismaz 14 cilvēki, vēsta BBC. Vētra šķērsojusi Filipīnu galveno salu un nu virzās rietumu virzienā uz Ķīnas pusi.

Mangkhut ar spēcīgām lietusgāzēm un vēju, kas sasniedza gandrīz 200 kilometru stundā lielu ātrumu, izraisījusi vismaz 40 zemes nogruvumus, norāvusi namiem jumtus, nolauzusi kokus. Vētra līdzi nesa pamatīgus plūdus. 

Vētras ceļā bija daudz apdzīvotu vietu un kopumā ar taifūna radītajiem riskiem bija jārēķinās apmēram pieciem miljoniem Filipīnu iedzīvotāju.

Atsevišķās apdzīvotās vietās, piemēram, Cagajanas provinces galvaspilsētā Tuguegarao, bojājumi nodarīti teju visām ēkām. No 14 upuriem divi ir glābšanas dienestu darbinieki, kas gājuši bojā pienākumu pildīšanas laikā, cenšoties izglābt zemes nogruvumā apraktus cilvēkus.

Daudzviet pārtrūkusi gan elektrības padeve, gan jebkādi telefonsakari. Varas iestādes mudinājušas cilvēkus bez vajadzības nepamest savas mājas.

Sākotnēji Mangkhut tika ierindots supertaifūnu kategorijā, bet nu vētras spēks nedaudz rimies un tagad tā atbilst ceturtās kategorijas viesuļvētras spēkam. Pasaules Meteoroloģiskā organizācija secinājusi, ka šī tāpat pagaidām ir gada spēcīgākā vētra - tā ir arī visai prāva izmēra, aptuveni 900 kilometrus diametrā, un virzās uz rietumiem ar ātrumu 30 kilometri stundā.

Jāatgādina, ka Filipīnas regulāri skar spēcīgas tropiskās vētras, un iedzīvotājiem vēl labā atmiņā ir 2013. gada postošā vētra Haiyan, kurā bojā gāja 7000 cilvēku. Tiesa, šajos gados Filipīnas strādājušas pie tā, lai uzlabotu sagatavošanos un ieviestu efektīvākas evakuācijas procedūras. Mangkhut sākot virzīties uz Filipīnām, šoreiz jau laicīgi tika apziņotas un brīdinātas valsts provinces, kā arī savlaicīgi ieviesti aviosatiksmes un jūras satiksmes ierobežojumi, bet bruņotajos spēkos izsludināta paaugstināta gatavība, ja būs nepieciešams glābšanas darbos iesaistīt arī karavīrus.

Jāatgādina, ka šobrīd uzdarbojas vēl viena spēcīga tropiskā vētra Florensa, kas skārusi ASV austrumu piekrasti. Vētrā līdz šim gājuši bojā pieci cilvēki, tostarp māte ar zīdaini.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas