Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Gads, lai kvalificētos apdrošināšanai

Nākamais gads būs pārejas periods, lai arī sociālā nodokļa nemaksātāji varētu kvalificēties pilnam veselības aprūpes pakalpojumu grozam. Šobrīd jaunajam veselības aprūpes finansēšanas likumam jau iezīmēts rāmis, taču galvenie jautājumi joprojām nav atbildēti un gaidāmas vēl garas diskusijas. Tas gan izsaucis arī lielu neapmierinātību, un Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) pat gatavojas protestiem rudenī, uzskatot, ka jautājums tiek apzināti bremzēts.

"No 2018. gada nekas vēl nevar mainīties pacientiem, lai būtu nepārtrauktība pakalpojumu nodrošināšanā," Dienai saka veselības ministre Anda Čakša. Lēmumu par to, ka veselības aprūpes pakalpojumi būs sasaistīti ar nodokļu nomaksu, valdības koalīcijas partneri pieņēma vasaras sākumā. Pirmkārt, viens procents no sociālajām iemaksām tiks novirzīts veselības aprūpes finansēšanai, un tas spēkā būs jau no janvāra. Otrkārt, tie, kas nodokļus nemaksā, pilnu veselības aprūpes pakalpojumu grozu saņemt nevarēs. Viņiem būs nodrošināta, piemēram, neatliekamā medicīniskā palīdzība un primārā aprūpe, bet ne plānveida veselības aprūpes pakalpojumi. Lai iekļautos sistēmā, būs izstrādāta kārtība, ieviešot, piemēram, ikmēneša maksājumu, bet arī toreiz politiķi palika pie tā, ka par to tikai vēl lems. 

Šobrīd Veselības ministrijā (VM) notiek aktīvs darbs pie veselības aprūpes finansēšanas likumprojekta, bet skaidrības vēl par šo jautājumu nav. Šonedēļ, tiekoties ar sociālajiem partneriem, rasta izpratne, ka nepieciešams pārejas periods, norāda Čakša. Tas nozīmē, ka vēl nākamajā gadā arī nodokļu nemaksātāji saņems pilnu pakalpojumu klāstu. Tas būs laiks, lai kvalificētos un iekļautos sistēmā. Arī Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijas priekšsēdētājs Romualds Ražuks (Vienotība) Dienai stāsta, ka sistēmu sāks ieviest, bet nevienu nākamgad nesodīs par tās neievērošanu. Propagandēs un atgādinās par nepieciešamību iekļauties sistēmā, maksājot sociālo nodokli, bet būs vēl pārejas periods. 

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena trešdienas, 16.augusta, numurā!

Top komentāri

vēl vairāk cilvēku aizbrauks
v
Atkal jauns veids, kā valsts (ierēdņi) čakarēs vēl atlikušos valsts iedzīvotājus
Vija
V
Kas būs ar tiem darbiniekiem, par kuriem darba devējs nodokli nepārskaitīs, kaut arī tas tiks ieturēts no algas?????
X
X
Bet ja man nevajag pilnu grozu no valsts, var mani atbrīvot no nodokļa?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas