Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Gaidāmo pērkona negaisu laikā iespējami pat virpuļviesuļi

Šonedēļ Latvijas teritorijā no dienvidiem ieplūst neierasti karsts un mitrs gaiss, kas veicinās stipru pērkona lietusgāžu veidošanos, un Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC) aicina iedzīvotājus sekot līdzi jaunākajām prognozēm un ievērot piesardzību, tuvojoties negaisam.

Stiprs pērkona negaiss var atnest ne vien intensīvu zibeņošanu, bet arī stipras lietusgāzes, krasas vēja brāzmas un krusu, iespējama pat virpuļviesuļu veidošanās. Stiprie pērkona negaisi visbiežāk ir lokāli, skarot vien atsevišķas vietas vai reģionus, ne visu Latviju.

LVĢMC prognozē, ka otrdien negaisa mākoņi galvenokārt skars valsts rietumus, taču daļa negaisa mākoņu sasniegs arī Vidzemi. Negaisa laikā veidosies krasas vēja brāzmas, kas var pārsniegt pat 20 metrus sekundē. Tāpat dažviet mākoņi nesīs lielus krusas graudus. Pērkona negaisi pierims vakarā.

Apstākļi atmosfērā ir atbilstoši, lai lokāli pastāvētu arī virpuļviesuļu veidošanās risks, kas Latvijas teritorijā ir reti novērojama dabas parādība. Kaut arī šīs postošās parādības izveidošanās risks šodien nav vērtējams kā augsts, tas tomēr pastāv un vairāk skar Latvijas rietumu daļu.

Arī trešdien, 12.jūnijā, Latvijā ducinās pērkons, turklāt negaiss skars plašu valsts daļu. Atsevišķos reģionos pērkona lietusgāzes būs stipras un tās pavadīs krusa, kā arī krasas vēja brāzmas.

LVĢMC un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests atgādina, ka pērkona negaiss var būt bīstams jebkuros apstākļos, tāpēc, tuvojoties negaisa mākoņiem, vienmēr ir jāievēro piesardzība.

Vēlams savlaicīgi nostiprināt vai novietot telpās vieglus priekšmetus, kas atrodas uz ēku balkoniem vai pagalmā, kā arī aizvērt logus un durvis un atvienot no strāvas padeves elektroiekārtas. Vēlams nenovietot automašīnas zem atsevišķi augošiem kokiem, celtniecības sastatnēm, reklāmas stendiem vai elektropārvades līnijām.

Bīstami ir pērkona negaisa laikā atrasties uz ezera vai kādas citas ūdenskrātuves, kā arī bīstami ir šādā laikā peldēties un makšķerēt zivis, jo ūdens labi vada elektrību.

Ja pērkona negaisa laikā ir nogāzušies koki, pārrauti vadi, notikusi kāda avārija vai cits negadījums, nekavējoties jāzvana uz vienoto ārkārtas palīdzības izsaukumu numuru 112.

LVĢMC skaidro, ka pērkona negaisu teritoriālās izplatības un veidošanās laika prognozēšana vairākas dienas uz priekšu ir ļoti sarežģīta, prognozes ik dienu tiek precizētas un nepieciešamības gadījumā tiek sagatavoti brīdinājumi.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas