Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Gaiziņkalns paaudzies par pusmetru

Novembrī Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūras ģeodēzisti un kartogrāfi veikuši Latvijas augstākās virsotnes Gaiziņkalna augstuma mērīšanu un aprēķināšanu un konstatējuši, ka tas atrodas 311,94 metrus virs jūras līmeņa.

Kā aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijā (AM), mērīšana liecina, ka vieta, kur bija atradies pirms pieciem gadiem uzspridzinātais skatu tornis, ir 311,94 metrus virs jūras līmeņa.

Tagadējie virsotnes mērījumi un aprēķini veikti Latvijas augstumu sistēmā, kas atbilst 2000.gadā pieņemtajai Eiropas Vertikālās atskaites sistēmas (EVRS) definīcijai. Par EVRS sākumpunktu noteikts Amsterdamas pālis, kurš tiek atbilstoši uzturēts un ģeodēziski kontrolēts.

Iepriekš Gaiziņkalna augstums - atbilstoši vēl padomju laikos noteiktajai Baltijas augstuma sistēmai (BAS-77) - bija 311,495 metri. BAS-77 sākumpunkts atrodas Kronštatē - uz salas Somu jūras līcī netālu no Sanktpēterburgas. Diena.lv jau ziņoja, ka mērījumu veikšana bija arī Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūras interesēs - tās pārziņā atrodas [Frīdriha Georga Vilhelma] Strūves ģeodēziskais loks. Uz zemes atzīmēts ar ģeodēziskajiem punktiem, tas stiepjas no Norvēģijas ziemeļiem līdz Donavas grīvai pie Melnās jūras, šķērsojot 10 valstis. Latvijā ir 16 Strūves loka ģeodēziskie punkti - 11 no tiem 19.gadsimta sākumā uzmērījis pats Strūve.

Augstuma sistēmas maiņu veica AM un Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūra, nodrošinot visus tehniskos sagatavošanās darbus un ņemot vērā likumdošanas izmaiņas.

Baltijas augstākā virsotne joprojām ir 318 metrus virs jūras līmeņa esošais Lielais Munameģis Dienvidigaunijā.

Top komentāri

Robčiks
R
Kam tad īsti ir noteikts šis augstums - zemes virsas punktam vai augstumatzīmei, kas atrodas Gaiziņa virsotnē?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas