Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 8. jūnijs
Mundra, Frīda, Frīdis

Gatavošanos eiro ieviešanai atliek uz pēdējo brīdi

Lai gan mazāk par pusgadu atlicis līdz 2014. gada 1. janvārim - brīdim, kad Latvijā latus nomainīs eiro, daudzi uzņēmumi - it īpaši reģionos - vēl nav sākuši gatavoties gaidāmajai eiro ieviešanai un par to sola domāt vien tuvāko mēnešu laikā. Tomēr dažādu mērogu uzņēmumu pārstāvji arī sola, ka eiro ieviešanas radīto izdevumu dēļ cenas nepieaugs. Par to liecina Dienas veiktā uzņēmēju aptauja.

Diena jau rakstīja, ka pāreja no latiem uz eiro notiks saskaņā ar Latvijas Bankas apstiprināto oficiālo kursu - viens eiro ir 0,702804 lati.

Arī Swedbank pētījums Latvijas eiro gatavības indekss apliecina, ka uzņēmumu vadītāju vidū pārejai uz eiro vislabāk sagatavojušies Pierīgas uzņēmumi, kā arī lielākie uzņēmumi - tādi, kuri nodarbina desmit vai vairāk darbinieku un kuru apgrozījums ir lielāks par 500 tūkstošiem latu gadā.

Nevilcināties ir izdevīgi

Uzņēmēju gatavības līmenis pārejai uz eiro pēdējo trīs mēnešu laikā nedaudz pieaudzis, sasniedzot 50 indeksa punktu no simts iespējamiem, secināts Swedbank pētījumā, tomēr bankas pārstāvji uzskata, ka tas ir nepietiekami, jo vairākumam uzņēmēju jābūt gataviem eiro jau pēc divarpus mēnešiem. Kā zināms, jau no šī gada 1. oktobra tirgotājiem preču cena būs jānorāda paralēli gan latos, gan eiro.

Swedbank valdes loceklis Daniils Ruļovs uzsver, ka uzņēmumiem, gatavojoties pārejai uz eiro, būtu jāievēro princips "agrāk brauksi, tālāk tiksi", tiesa gan, bankas veiktais pētījums rāda, ka pēc šāda principa Latvijā vadās tikai ceturtdaļa uzņēmumu. Tas ekspertos raisa bažas par to, cik liela daļa uzņēmēju apzinās risku, ko uzņēmējdarbībai rada novēlota rīcība. "Uzņēmumi, kuri laicīgi paveiks darāmos darbus, būs soli priekšā saviem konkurentiem, jo iegūs labāku informācijas tehnoloģiju (IT) un grāmatvedības sistēmu pielāgošanas cenu, izdevīgākus naudas priekšpiegādes nosacījumus, būs ātrāk gatavi eiro un spēs prasmīgāk izmantot sava biznesa labā konkurentu tūļāšanos," brīdina D. Ruļovs.

"Lai sagatavotos eiro ieviešanai, nepieciešams apzināt IT un norēķinu sistēmas, kā arī saprast, kur būs vajadzīgi uzlabojumi, tad modificēt programmatūru un pārliecināties, ka pēc uzlabojumiem viss strādā korekti," aicina ņemt vērā SIA DPA Jaunu biznesa virzienu attīstības vadītājs Aigars Jaundālders.

No 300 līdz 100 000 latu

Dienas aptaujātie uzņēmēji reģionos pagaidām eiro ieviešanu uztver kā tālu nākotni, un tai gatavoties nesteidzas. Nelielā Cēsu pārtikas veikala Krista īpašniece Mirdza Pelce stāsta, ka par eiro ieviešanu neesot sākusi domāt un rūpes par to vēl atlikšot. "Mēs neesam liels veikals, un, ja mums vajadzēs pielāgoties eiro, mēs to darīsim, bet vēl neesam sākuši rīkoties," atzīst M. Pelce.

Savukārt Vecumnieku un Jaunjelgavas novada pārtikas un rūpniecības preču veikalu ķēdes Pīlādzis īpašnieks Ēriks Pīlādzis stāsta, ka viņam ir skaidrs, kādus pasākumus nepieciešams veikt, gatavojoties eiro ieviešanai, taču arī viņa veikalos sagatavošanās darbi atlikti uz vēlāku laiku. "Vēl ir daudz nianšu, kas jānokārto, lai sāktu gatavoties eiro ieviešanai, taču man galvā ir viedoklis, kā rīkoties. Vispirms sakārtosim kases sistēmu," saka Ē. Pīlādzis.

Savukārt Ruta Vorslova, Aizkraukles puses saimniecības preču veikalu tīkla Māja īpašniece, gatavošanos pārejai uz eiro plāno uzsākt divu tuvāko mēnešu laikā - vispirms veikalos tiks pārprogrammēti kases aparāti un pārveidotas pavadzīmes.

Aptaujātie uzņēmēji prognozē, ka gaidāmās pārmaiņas tiem izmaksās vairākus simtus latu. R. Vorslova Dienai norāda, ka grāmatvedības sistēmu, cenu zīmju nomaiņa un citi pasākumi viņas uzņēmumam varētu izmaksāt aptuveni 300 latu, savukārt Raiskuma pagasta pārtikas veikalu Ozolaine un Līdumnieki vadītāja Iluta Čudorāne pieļauj, ka uzņēmumam pārejas procesā nāksies šķirties no 500 līdz 1000 latu. M. Pelcei un Ē. Pīlādzim pagaidām grūti pateikt iespējamās izmaksas, taču abi pieļauj, ka process nebūs lēts.

Savukārt lielveikalu tīkla Maxima pārstāvis Ivars Andiņš norāda, ka eiro ieviešana izmaksās aptuveni 100 000 latu, bet summa vēl tiks precizēta, jo arvien turpinās sagatavošanās darbi.

Uzņēmēji sola, ka izmaksas, kuras saistītas ar uzņēmuma gatavošanos eiro ieviešanai, neietekmēs cenas veikalos, un papildu tēriņus apņēmušies "iznest uz saviem pleciem".

Visu rakstu lasiet otrdienas laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas